ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΕΔΗΝ

Στις 20 Ιούλη θα γίνουν και οι τελικές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας για την “αναδιάταξη” του ΕΣΥ που στόχο έχει τη συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας κατά 40%. Πρόκειται για ένα πραγματικό σφαγείο περικοπών όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις για μείωση πάνω από 10.000 νοσοκομειακών κλινών, για παραχώρηση 560 κλινών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, για συνένωση 33 κλινικών και μεταφορά 40, για συρρίκνωση των δομών πρόνοιας από 92 σε 22, για μετακινήσεις 600 και πάνω γιατρών, για αλλαγή χρήσης ή κλείσιμο 20 Νοσοκομείων, για συγχώνευση 133 Διοικήσεων Νοσοκομείων σε 83 που ανοίγει το δρόμο για ακόμα πιο βαθιές περικοπές και συγχωνεύσεις.

Ελλείψεις

Από το νοσοκομείο Ξάνθης όπου ένα νεογέννητο παραλίγο να χάσει τη ζωή του εξαιτίας νέας πιο φτηνής λόγω των περικοπών, αλλά ελαττωματικής παρτίδας από μανταλάκια που κλείνουν τις αρτηρίες του ομφάλιου λώρου, μέχρι το νοσοκομείο Κορίνθου όπου οι παιδίατροι καταγγέλλουν έλλειψη από γλωσσοπίεστρα και πως “στα εξωτερικά ιατρεία χρησιμοποιείται ένα μεταλλικό έλασμα, συχνά δυσανάλογο με τη στοματική κοιλότητα των παιδιών, το οποίο στη συνέχεια τοποθετείται σε αντισηπτικό διάλυμα και αφού ξεπλυθεί, επαναχρησιμοποιείται”, είναι φανερό το που οδηγούν τα μέτρα των μνημονίων στην δημόσια υγεία τα οποία τόσο φανατικά θέλει να εφαρμόσει ο Λοβέρδος.

Την ίδια στιγμή, όμως, που η επίθεση βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Κρήτη γιατροί και νοσηλευτές ξεσηκώνονται εναντίον της. Είναι αυτό το αγωνιστικό κλίμα μέσα στα νοσοκομεία που ανάγκασε την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ να κηρύξει, στα μέσα του καλοκαιριού, την 24ωρη πανελλαδική απεργία της Τετάρτης. Είναι αυτή η μαζική μέσα στα νοσοκομεία διάθεση για ανατροπή των μέτρων που πίεσε την ηγεσία ΟΕΝΓΕ να αποφασίσει τη στάση εργασίας την ίδια μέρα συντονίζοντας τα βήματά της με την ΠΟΕΔΗΝ.

Η επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης και συγκέντρωσης την Τετάρτη θα παίξει ρόλο για τη συνέχεια και την κλιμάκωση του αγώνα το επόμενο διάστημα για να μην περάσουν οι περικοπές, για να μην γίνουν οι συγχωνεύσεις, για να σταματήσουν τα κλεισίματα νοσοκομείων. Με απεργία διαρκείας, με καταλήψεις νοσοκομείων, με επιτροπές αγώνα σε κάθε νοσοκομείο και γειτονιά που θα οργανώνουν τη συμπαράσταση, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μπορούν να νικήσουν.