ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΝΑΖΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ: Νεκρός μετανάστης στα κρατητήρια του Ελληνικού

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος το Σάββατο 16/7 με τη συμμετοχή εργαζόμενων, νέων, δημοτικών συμβούλων, ανθρώπων που συμμετέχουν στη λαϊκή συνέλευση της περιοχής.

Η κινητοποίηση έρχεται σαν απάντηση στην εγκληματική αδιαφορία της διοίκησης των Νέων Κρατητηρίων Ελληνικού για τις κραυγές πόνου του 27χρονου Μπάμπερ Χαν, ο οποίος από το πρωί της Παρασκευής 15/7 ζητούσε επίμονα ιατρική βοήθεια λόγω αφόρητων πόνων στο στομάχι. Παρά την επιμονή και του ίδιου και των συγκρατούμενών του οι αστυνομικοί του τμήματος αδιαφόρησαν, ενώ 6 ώρες μετά, και ενώ η κατάσταση του Μπάμπερ Χαν ήταν κρίσιμη, κάλεσαν ασθενοφόρο αναφέροντας λιποθυμικό επεισόδιο.

Η αναφορά στο περιστατικό σαν λιποθυμία ήταν αυτή που κατέστησε αργοπορημένη την άφιξη του ασθενοφόρου, καθώς δεν θεωρήθηκε κρίσιμη η διακομιδή σε νοσοκομείο. Λίγη ώρα μετά ο άτυχος 27χρονος άφηνε αβοήθητος την τελευταία του πνοή στα σύγχρονα κολαστήρια του Ελληνικού.

Αμέσως μετά την αναγγελία του άδικου θανάτου του, οι συγκρατούμενοι του διαμαρτυρήθηκαν έντονα, άρχισαν να χτυπάνε τα κάγκελα και να φωνάζουν. Τα ΜΑΤ μπήκαν στον χώρο, έβγαλαν έξω οκτώ που τους κατονόμασαν ως πρωτεργάτες, ενώ τους ξυλοφόρτωσαν δημόσια για παραδειγματισμό των υπόλοιπων. Τέσσερις από αυτούς έφεραν φανερά τραύματα στο κεφάλι και στα χέρια, ενώ άλλοι δύο βρίσκονταν τραυματίες στα κρατητήρια. Ένας κρατούμενος από το Κρατικό της Αθήνας καταγγέλλει ότι τον πάταγε αστυνομικός  στον λαιμό επί πέντε λεπτά!

Η άμεση εκκένωση και μεταφορά των κρατούμενων σε άλλα τμήματα και κρατητήρια και η παραπομπή στον ανακριτή των οκτώ κρατούμενων με την κατηγορία της στάσης και της απόπειρας απόδρασης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι μήνυμα ότι είναι πρόθυμοι ακόμη και καταδικάζοντας σε θάνατο τους μετανάστες κρατούμενους να συνεχίσουν την πολιτική των απελάσεων και του ρατσισμού.

Αμέσως με την ανακοίνωση του θανάτου και της εξέγερσης στα κρατητήρια, συμπαραστάτες και αλληλέγγυοι, όπως ο Δήμαρχος Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, ο δημοτικός σύμβουλος, Μανώλης Τρίκας, ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, ο δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου, μέλη της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ βρέθηκαν στην είσοδο των κρατητηρίων, ενώ αντιπροσωπεία εισήλθε στο χώρο.

«Η αστυνομία λέει πως άργησε το ΕΚΑΒ αλλά σημασία έχει πως χάθηκε άδικα ένας νέος άνθρωπος. Αυτός ο θάνατος οδήγησε στην δικαιολογημένη αντίδραση των συγκρατουμένων του που άρχισαν να φωνάζουν. Η εξέγερση που ακολούθησε είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών κρατουμένων. Εκφράσαμε προς τον διοικητή τις ανησυχίες μας σχετικά με τις συνθήκες κράτησης και ζητήσαμε να τηρούνται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κρατητήριο του Ελληνικού», τόνισε κατά την έξοδο του από το κρατητήριο ο Χ. Κορτζίδης.

Την Δευτέρα 19/7 η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας μαζί με την Ένωση Μεταναστών Εργατών και την ΚΕΕΡΦΑ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα συμβάντα καλώντας όλο τον κόσμο στην διαδήλωση της Παρασκευής στην Αργυρούπολη.

Πέθανε αβοήθητος

«Πριν δυο μέρες ένας αδερφός μας πέθανε γιατί η αστυνομία δεν έδωσε καμιά σημασία», τόνισε κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο Τζαβέντ Ασλάμ. «Από το πρωί παρακαλούσε και αυτός και οι φίλοι του, αλλά οι αστυνομικοί τους λέγανε πως είναι ψεύτες. Η νοσηλεύτρια που γρήγορα τον κοίταξε του έδωσε δυο χάπια. Δέκα λεπτά μετά έκανε εμετό. Αμέσως όλοι άρχισαν να φωνάζουν πως χρειάζεται γιατρό και η κατάστασή του είναι σοβαρή, αλλά η αδιαφορία συνεχιζόταν. Μέχρι τις 13.15 του λέγανε πως λέει ψέματα. Τότε πήραν τηλέφωνο ασθενοφόρο λέγοντας πως ο άνθρωπος απλά λιποθύμισε.

Ο αδερφός μας πέθανε στις 15:15. Αμέσως όλοι οι κρατούμενοι που είδαν μπροστά στα μάτια τους να πεθαίνει αβοήθητος ένας νέος άνθρωπος 27 χρονών άρχισαν να χτυπάνε τα κάγκελα και να φωνάζουν. Όλοι μαζί. ¨Ό,τι εθνικότητα και να είχαν. Οκτώ από αυτούς, 5 Πακιστανούς και 3 Άραβες, τους χτύπησαν πολύ για να τρομοκρατήσουν τους υπόλοιπους. Πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερους τους 8 μετανάστες και την Τετάρτη που περνάνε δικαστήρια στην Ευελπίδων να βρεθούμε εκεί για συμπαράσταση».

«Δεν μπορεί ο αστυνομικός διευθυντής των κρατητήριων, να ισχυρίζεται πως δεν έχει την παραμικρή ευθύνη» είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. «Δεν μπορεί ο Χρήστος Παπουτσής, υπουργός προστασίας του Πολίτη να αγνοεί ένα τόσο ακραίο περιστατικό που οδήγησε στο θάνατο ενός κρατούμενου υπό διοικητική απέλαση. Ενός μετανάστη που βρίσκονταν εκεί και πολύ πιθανό σε μια ή δυο μέρες να ήταν έξω από την φυλακή. Δεν ήταν κρατούμενος για κάποιο αδίκημα, είχε συλληφθεί για χαρτιά. Άρα έχουμε ένα έγκλημα από αμέλεια στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα. Και είναι μια αμέλεια ρατσιστική. Είναι μια προειδοποίηση του τι σημαίνει βαρβαρότητα μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που φτιάχνονται αυτή τη στιγμή.

Η πρόκληση και η εγκληματική στάση της αστυνομίας συνεχίστηκε και μετά τον θάνατο του Μπάμπερ Χαν όταν οι Άραβες και Πακιστανοί έγκλειστοι άρχισαν να χτυπάνε με κουτάλια και άλλα αντικείμενα τα κάγκελα του κελιού εξαγριωμένοι για το θάνατο του Μπάμπερ Χαν. Η καταστολή της εξέγερσης των 98 κρατούμενων, με την παραπομπή 8 εξ αυτών, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν είχαν βγει από το κελί τους και δεν προσπάθησαν να δραπετεύσουν, είναι άδικη και εκδικητική».

«Στο Ελληνικό ο κόσμος είναι ενάντια στο ρατσισμό. Η αστυνομική βία στα Νέα Κρατητήρια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα δημοκρατικά αισθήματα του κόσμου. Την ίδια ώρα που βλέπουμε νεκρούς μετανάστες αυτοί θέλουν να ανοίξουν στρατόπεδα συγκέντρωσης μέσα στο παλιό αεροδρόμιο. Δεν θα τους επιτρέψουμε να κάνουν το Ελληνικό συνώνυμο της αστυνομικής βίας. Ο κόσμος του Ελληνικού, της Αργυρούπολης, του Αγ. Δημήτριου θα βρεθεί στην διαδήλωση της Παρασκευής, στην πλατεία Βάρναλη στην Αργυρούπολη», τόνισε η Έλλη Πανταζοπούλου από την τοπική επιτροπή της ΚΕΕΡΦΑ Αργυρούπολης-Ελληνικού.

Στην διαδήλωση καλούν ως τώρα οι: Ένωση Μεταναστών Εργατών, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, Ανοιχτή Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Κατοίκων, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγ. Δημητρίου, Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Ελληνικού- Αργυρούπολης, Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Διαβάστε επίσης

Φασιστική επίθεση στο Ν. Κόσμο