Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ξάνθη: Από την Πύλο ως τη Δαδιά

1/6, Ξάνθη. Φωτό: Βάσω Αλεξοπούλου

Εκδήλωση με τίτλο «Από την Πύλο ως τη Δαδιά, το ελληνικό κράτος δολοφονεί» έγινε το Σάββατο 1 Ιούνη στην Ξάνθη, ενόψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το πολύνεκρο ναυάγιο. Η συζήτηση κατέληξε σε απόφαση για διαδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 14 Ιούνη.

Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση πήραν η τοπική ΚΕΕΡΦΑ και η Ενωτική Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Αριστερών – Λεγεωνάριοι Κουρσάροι, το σχήμα των ΕΑΑΚ στο Πολυτεχνείο Ξάνθης. Ομιλητές/ριες ήταν ο Γιάννης Πατσανακίδης, δικηγόρος των επιζώντων μεταναστών από τις πυρκαγιές της Δαδιάς, η Έφη Δούση, δικηγόρος από την ομάδα υπεράσπισης των εννέα επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου, ο Παύλος Φωτειάδης, από το φοιτητικό σχήμα, η Μαρία Λουκοπούλου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης και ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, μέλος του ΣΕΠΕ Ξάνθης.

«Έγινε μια πολύ καλή και συντροφική συζήτηση για τη μάχη ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ, για την άνοδο της ακροδεξιάς διεθνώς και τι είναι αυτό που την τροφοδοτεί αλλά και ποιος μπορεί να της φράξει το δρόμο, για το κίνημα και την Αριστερά και πώς πρέπει να κινηθεί», μας είπε η Βάσω Αλεξοπούλου από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ. «Συμμετείχαν δάσκαλοι, καθηγητές, φοιτητές, αγωνιστές από διάφορες συλλογικότητες. Αποφασίσαμε ότι καλούμε διαδήλωση και στην πόλη μας για να στείλουμε από παντού το μήνυμα ότι απαιτούμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το ναυάγιο, να πέσουν οι φράχτες, να ανοίξουν τα σύνορα».

«Η Έφη έφερε τη νίκη της αθώωσης των εννέα επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου, ο Γιάννης αντίστοιχα της κατάρρευσης της σκευωρίας σε βάρος των μεταναστών της Δαδιάς που τους κατηγορούσαν ότι έβαλαν τις φωτιές, τονίζοντας βέβαια ότι η δίκη των κυνηγών τους εκκρεμεί και είναι μπροστά μας για να τιμωρηθούν», μας είπε ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ. «Η Μαρία μίλησε κυρίως για τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς, ενώ ο Παύλος για τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Προσωπικά στάθηκα στις μάχες του εργατικού κινήματος και τη δύναμη που έχουν για να σταματήσουμε και τους φασίστες και την κυβέρνηση της ΝΔ. Τις επόμενες μέρες θα οργανώσουμε τη διαδήλωση στις 14 Ιούνη με αφίσα και προκήρυξη σε εργατικούς χώρους, το πανεπιστήμιο και τις γειτονιές, με σταθμό τις εκλογές της Κυριακής έξω από σχολεία».