Εκπαίδευση και νεολαία
Πάτρα: Όχι στις διώξεις φοιτητών

8/2, Πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλληλητήριο στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Εκδικητικές διώξεις φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας καταγγέλουν οι σύλλογοι διδακτικού κι ερευνητικού προσωπικού εννέα πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα οι σύλλογοι ΔΕΠ καταγγέλουν «την πρωτοφανή απόφαση του Πρόεδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών να ασκήσει δίωξη κατά τεσσάρων φοιτητών του Τμήματός του επιβάλλοντας ποινή αποκλεισμού από τη συμμετοχή στις εξετάσεις των μαθημάτων της εξεταστικής περιόδου Ιουνίου 2024! Πρόκειται για μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών, τον πρόεδρο, δύο άλλα μέλη του ΔΣ και ένα μέλος του Συλλόγου, οι οποίοι συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις τις οποίες είχε αποφασίσει δημοκρατικά η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους. 

Οι κινητοποιήσεις ήταν ενταγμένες στο πλαίσιο των πανεκπαιδευτικών-πανελλαδικών δράσεων στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες φοιτητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια απ’ όλη την Ελλάδα, ενάντια στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση. (...) Ουδέποτε στο παρελθόν, από την πτώση της δικτατορίας μέχρι σήμερα, έχει επιβληθεί ποινή αποκλεισμού από εξετάσεις λόγω συνδικαλιστικής δράσης φοιτητών. Στο πρόσωπο των εγκαλούμενων φοιτητών διώκονται οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που τους τελευταίους μήνες έδωσαν έναν μεγαλειώδη και δίκαιο αγώνα ενάντια στο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για την ίδρυση Ιδιωτικών ΑΕΙ. Διώκεται ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, και κάθε συλλογικό όργανο που στάθηκε στο πλευρό των πολύμηνων μαζικών φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στον νόμο της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Την καταγγελία υπογράφουν οι συλλογικοί φορείς των εκπαιδευτικών στα πανεπιστήμια της Πάτρας, Θεσσαλίας, Αιγαίου, Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, Διεθνούς Πανεπστημίου Ελλάδος, Παντείου, Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.