Καταπίεση και απελευθέρωση
Ανώμαλο είναι το σύστημα

Athens Pride 2023. Φωτό: Λένα Βερδέ

Athens Pride
Σάββατο 15 Ιούνη, πλατεία Συντάγματος
Πορεία 7μμ

Οι φετινές διαδηλώσεις περηφάνιας (Pride) γίνονται σε μια περίοδο που συγκρούονται δυο κόσμοι. Από τη μία κυβερνήσεις, αφεντικά, ΜΜΕ, εκκλησία πρωτοστατούν στον πόλεμο, στους πνιγμούς προσφύγων, στη γενοκτονία που επιχειρεί το Ισραήλ στην Παλαιστίνη, στη φτώχεια, την ανεργία, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον σεξισμό. Από την άλλη εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν για ελεύθερη Παλαιστίνη από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο σε μια συγκλονιστική φοιτητική ιντιφάντα που τους εμπνέει όλους/ες/α και μαζί με την παλαιστινιακή αντίσταση στριμώχνουν το Ισραήλ και όλους τους φίλους του.

Το αντιρατσιστικό κίνημα δίνει μεγάλες μάχες ενάντια στους νόμους που πνίγουν πρόσφυγες στη Μεσόγειο, ενάντια στις κυβερνήσεις που ανοίγουν το δρόμο στην ακροδεξιά. Καταφέρνει να μετράει νίκες όπως η πανηγυρική αθώωση των 9 Αιγύπτιων που σώθηκαν από το ναυάγιο της Πύλου πέρυσι και ο Μητσοτάκης τόλμησε να τους δικάσει ως διακινητές.

Το κίνημα ενάντια στις διακρίσεις με βάση το φύλο και τη σεξουαλικότητα δίνει επίσης τεράστιους αγώνες. Από τις μεγάλες απεργίες στις 8 Μάρτη τη μέρα των γυναικών, μέχρι τη δίκη των δολοφόνων του Ζακ σε δεύτερο βαθμό. Από τη δολοφονία της τρανς σεξεργάτριας Άννας πέρυσι στον Άγιο Παντελεήμονα, μέχρι τη φασιστική επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Από τις απαντήσεις στο ρεκόρ γυναικοκτονιών που ενορχηστρώνουν κυβέρνηση και μπάτσοι, μέχρι τις μάχες για την καθημερινή ισότητα στη δουλειά, τη στέγαση, την Παιδεία, την Υγεία.

Κεντρικό ρόλο σε όλες αυτές τις μάχες παίζει το εργατικό κίνημα. Μεγάλες γενικές απεργίες για τα Τέμπη, για τις 8 Μάρτη, για τις αυξήσεις στους μισθούς, και εκατοντάδες άλλες μέσα στην περασμένη χρονιά σε δεκάδες κλάδους. Το φοιτητικό κίνημα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των πανεπιστημίων έπαιξε επίσης τεράστιο ρόλο στην απομόνωση της κυβέρνησης των δολοφόνων.

Μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούμε να καταλάβουμε και το γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάστηκε να ψηφίσει το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, προσπαθώντας να ψαρέψει ψήφους σε θολά νερά. Η ψήφιση όμως αυτού του νόμου, που σίγουρα διευκολύνει την ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, είναι πολύ μακριά από την ισότητα για την οποία παλεύουμε.

Το φετινό Athens Pride, που θα γίνει το Σάββατο 15 Ιούνη στην πλατεία Συντάγματος έχει το πιο πολιτικό κέντρο των τελευταίων (πολλών) χρόνων: Ένας νόμος δεν αρκεί. Ο τίτλος πλαισιώνεται με τις μεγάλες διεκδικήσεις του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος για πραγματική ισότητα στη δουλειά, για δικαιοσύνη για τις δολοφονίες των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, ενάντια στη ρητορική μίσους που εκτοξεύθηκε την περίοδο που συζητούνταν ο γάμος. Για την αναγνώριση των μη δυαδικών (non binary) ανθρώπων στα επίσημα έγγραφα και στην καθημερινή ζωή. Για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων, την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την αναγνώριση της σεξεργασίας ως εργασίας.

Για πρώτη φορά αναδεικνύονται μέσα από τα αιτήματα, οι πραγματικοί ένοχοι που διαλύουν τις ζωές μας. Δεν είναι γενικώς η κοινωνία και οι ιδέες των ανθρώπων. Είναι ένα ολόκληρο σύστημα που χρησιμοποιεί τη διαφορετικότητα κάθε ανθρώπου για να διαιρέσει την εργατική τάξη και τη νεολαία που παλεύει ενάντιά του. Ο σεξισμός και η ομο-τρανσφοβία, οι διακρίσεις, έρχονται σαν μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια των από πάνω. Φάνηκε ξεκάθαρα με το ποιοί συκοφαντούσαν μετά βδελυγμίας τα ομόφυλα ζευγάρια ενάντια στην επέκταση του πολιτικού γάμου, μιλώντας για ανώμαλους που δεν μπορούν να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους. Οι ίδιοι που αγκαλιάζονται με Μίχους, με Λιγνάδηδες, με την Κιβωτό, τολμάνε να μιλάνε για φροντίδα και αλληλεγγύη. Οι ίδιοι που διαλύουν τα νοσοκομεία Παίδων ιδιωτικοποιώντας τα, που διαλύουν τα γυναικολογικά νοσοκομεία και τα τμήματα φύλου. Που ιδιωτικοποιούν κάθε κομμάτι της κοινωνικής πρόνοιας από τα σχολεία μέχρι τους παιδικούς σταθμούς και τις δημόσιες υπηρεσίες. Είναι οι ίδιοι που ανέχονται φασιστικές επιθέσεις όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη. Είναι οι ίδιοι φίλοι της κυβέρνησης που απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και θέσεις ευθύνης στην κοινωνία. Είναι η ίδια η Νέα Δημοκρατία.

Όλοι/ες/α εμείς που παλεύουμε καθημερινά στις δουλειές μας, στις σχολές και τα σχολεία μας για τις ζωές μας, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στον αυτοπροσδιορισμό του, στον έλεγχο του σώματός και της σεξουαλικότητάς του, στην έκφραση του φύλου. Παλεύουμε συλλογικά ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης με απεργίες, καταλήψεις και διαδηλώσεις. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ένας νόμος δεν αρκεί, γι’αυτό παλεύουμε να χτίσουμε μια άλλη κοινωνία, όπου τον έλεγχο θα τον έχουν οι πολλοί και όχι οι λιγοι. Όπου οι ζωές μας θα είναι πάνω από τα κέρδη τους. 

Γι’αυτό το λόγο συμμετέχουμε και οργανώνουμε τη διαδήλωση του Pride καλώντας τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις αντιρατσιστικές και γυναικείες οργανώσεις να συμμετέχουν μαζικά με τα πανό τους! Θέλουμε ένα Pride χωρίς περίπτερα χορηγών, χωρίς πρεσβείες κι εταιρείες, χωρίς τη Νέα Δημοκρατία που θα θελήσει να πει υποκριτικά ότι νοιάζεται για την ορατότητά μας.

Καλούμε στη μεγάλη αντιρατσιστική διαδήλωση στις 14 Ιούνη στις 7μμ στα Προπύλαια και σε όλες τις πόλεις, για τη δικαίωση των 600 θυμάτων του ναυαγίου της Πύλου, για να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι.

Καλούμε στο τριήμερο φεστιβάλ επαναστατικών ιδεών ενάντια στο σύστημα της φτώχιας, του πολέμου και του σεξισμού «Μαρξισμός 2024» 5-7 Ιούλη στη Νομική Αθήνας.

Πρωτοβουλία «στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie-Oh»