Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Δυναμική απάντηση στις επιθέσεις Γεωργιάδη

3/6, Συγκέντρωση στο Αγλ. Κυριακού. Φωτό: Μάνος Νικολάου

 

Εκατοντάδες υγειονομικοί από νοσοκομεία της Αττικής και αλληλέγγυοι συμμετείχαν στις 3 Ιούνη στην απεργιακή κινητοποίηση στο Αγλαΐα Κυριακού σε στήριξη στον αγώνα που δίνουν από τις 27 Μάη οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου για μαζικές προσλήψεις ώστε να παρέχουν με ασφάλεια τις υπηρεσίες τους στους μικρούς ασθενείς. 

Στη συγκέντρωση κάλεσαν με στάση εργασίας η ΕΙΝΑΠ και η ΟΕΝΓΕ, καθώς και τα σωματεία εργαζομένων των τριών νοσοκομείων Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Αγία Σοφία και Πεντέλης, όπως και των νοσοκομείων του Άγιου Σάββα, του Αγία Όλγα, του Αττικόν, του Ευαγγελισμού και άλλων. Τα χειρουργεία έκλεισαν από την απεργία σε πολλά νοσοκομεία. Με τα πανό τους παρευρέθηκαν και το σωματείο εργαζομένων Έλενα Βενιζέλου, η 5μελής της ΕΙΝΑΠ του Αγία Σοφία, το Συντονιστικό Νοσοκομείων και φοιτητές/τριες του ΣΕΚ στις σχολές.

Το προαύλιο του Αγλαΐα Κυριακού γέμισε από τους απεργούς και αργότερα βγήκαν στην πύλη του νοσοκομείου. Το πλήθος των ομιλητών που χαιρέτισαν -από υγειονομικούς μέχρι εκπαιδευτικούς και γονείς- ανέδειξε τη μεγάλη διάσταση που πήρε η στήριξη στον αγώνα των εργαζόμενων του νοσοκομείου. Σε όλες τις τοποθετήσεις τονίστηκαν οι δολοφονικές ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας που διαλύει και ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ, απολύει 6.500 χιλιάδες συμβασιούχους τέλη Ιούνη και προσπαθεί -χωρίς να τα καταφέρει- να καταστείλει τους αγώνες με δικαστικές απόφασεις και συκοφαντίες.

Τον λόγο πήρε πρώτη η Κατερίνα Ντουζέπη, αναισθησιολόγος και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Αγλαΐα Κυριακού: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ εργαζόμενοι από όλα τα νοσοκομεία γιατί το πρόβλημά μας είναι κοινό: η σταδιακή εξαθλίωση τόσων ετών του ΕΣΥ. Στο Αγλαΐα Κυριακού έχουν μείνει τρεις χειρουργικές αίθουσες τα τελευταία έξι χρόνια με τον χρόνο αναμονής να εκτοξεύεται στο ένα με ενάμιση έτος. Οι θέσεις του μόνιμου προσωπικού έχουν μειωθεί κατά πολύ. Αυτή τη στιγμή οι αναισθησιολόγοι είμαστε μόλις έξι μόνιμοι, ενώ για το  νοσηλευτικό προσωπικό μόλις τρεις θέσεις έχουν προκηρυχθεί το 2024 για τις 160 κενές, που είναι το 50% του συνόλου. Μιλάμε για βάρδιες του τρόμου. 

Εξαντλητικές συνθήκες, υπερεφημέρευση, βάρδιες χωρίς 10ωρη ανάπαυση, απλήρωτες εφημερίες, όπως στο Τζάνειο, υπερφορολόγηση των εφημεριών και μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το Υπουργείο σε ιδιώτες παιδοαναισθησιολόγους για τα δύο νοσοκομεία Παίδων. Για να βάλει ο γονιός κι άλλο το χέρι στην τσέπη. Αγωνιζόμαστε για μια δημόσια Υγεία για τα παιδιά μας και το δικαιούμαστε γιατί πληρώνουμε αρκετά σε φόρους και ασφάλιστρα. Καλούμε τους εργαζόμενους από όλα τα νοσοκομεία να ξεσηκωθούν μαζί μας». 

«Να απαντήσουμε συνολικά απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης, η οποία έχει αποφασίσει να φέρει τα Τέμπη στα νοσοκομεία μας», είπε η Κατερίνα Πατρικίου, πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων Άγιου Σάββα. «Λειτουργούν πέρα από τα όρια ασφαλείας είτε στους γιατρούς, τις ΜΕΘ και το νοσηλευτικό προσωπικό είτε με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα και τη φύλαξη. Να ενώσουμε όλοι μαζί τα αιτήματά μας και να βγούμε σε απεργία διαρκείας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να σώσουμε τη δημόσια και δωρεάν Υγεία. Παράλληλα να βρεθούμε στη μεγάλη αντιρατσιστική διαδήλωση στις 14 Ιούνη, έναν χρόνο από το ναυάγιο της Πύλου, για να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι».

Λίστα αναμονής

«Θα διαβάσω ένα κείμενο που το έχω τυπώσει από την πίσω πλευρά στο χαρτί ενός παιδιού που είναι στη λίστα αναμονής από τότε που τη γράφαμε με το χέρι και ακόμα περιμένει να χειρουργηθεί», ανέφερε η Ιωάννα Πασπάτη, ορθοπεδικός στο Παίδων Πεντέλης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων. «Γιατί είμαστε εδώ σήμερα και όχι στις χειρουργικές αίθουσες; Δεν διαβάσαμε ότι το ζήτημα τακτοποιήθηκε με τη μετακίνηση αναισθησιολόγου από το Παίδων Πεντέλης; Δηλώνουμε ότι είμαστε όλοι τρομοκράτες στο πλευρό των συναδέλφων μας του Αγλαΐα Κυριακού. Καταγγέλλουμε την υποκρισία των διοικούντων που θέλουν να μας πείσουν ότι το ζήτημα τακτοποιήθηκε αφού μπορούν να λειτουργήσουν τρεις από τις οχτώ χειρουργικές αίθουσες του Α. Κυριακού. Που για να λειτουργήσουν αναγκαστικά θα κλείσει μία στο Παίδων Πεντέλης. Καταγγέλλουμε τη συνεχή σωματική και ψυχική κακοποίηση που υφίσταται το υγειονομικό προσωπικό λόγω των επιλογών τους».

«Στα δύο νοσοκομεία Παίδων έχουμε δικούς μας μαθητές και είμαστε εδώ για να δείξουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους δικούς σας αγώνες», τόνισε ο Δημήτρης Χαλβατζιδάκης, ειδ. γραμματέας Α' ΣΕΠΕ Αθηνών. «Όταν άκουσα εδώ τον εκπρόσωπο των νοσηλευτών να λέει ότι στη χθεσινή βάρδια η αναλογία ήταν ένας νοσηλευτής για 17 παιδιά, μου θύμισε αυτό που ζούμε εδώ στα σχολειά της περιοχής, ένας εκπαιδευτικός για 25 παιδιά. Άκουσα επίσης για τα δικαστήρια που βγάζουν παράνομες τις απεργίες σας και πάλι θυμήθηκα τις τόσες φορές που το υπουργείο Παιδείας μας σέρνει στα δικαστήρια, αλλά εμείς συνεχίζουμε με νέες απεργίες. Γι' αυτό είμαστε μαζί σας μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Οι νίκες σε αυτούς τους αγώνες είναι νίκες για τη ζωή».

«Σήμερα είναι άλλος ένας πανυγειονομικός σταθμός σύγκρουσης με αυτή τη δολοφονική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουμε στην Κ. Ντουζέπη τη συμπαράστασή μας και λέμε σε αυτόν τον ακροδεξιό ψεύτη ότι εμείς θα μείνουμε στα νοσοκομεία και αυτόν θα τον διώξουμε», είπε ο Κώστας Καταραχιάς, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ και σωματείου εργαζομένων Έλενα Βενιζέλου. «Τον δρόμο που άνοιξαν οι εργαζόμενοι στο Αγλαΐα να τον ακολουθήσουμε όλοι, απεργιακά και κεντρικά. Έχουμε μπροστά μας τα μέτωπα των προσλήψεων και της μονιμοποίησης των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που τους απολύουν για να φέρουν τους εργολάβους. Ο Γεωργιάδης είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία για να διαμορφώσει συνθήκες που δεν θα μπορούμε να δουλεύουμε και να γυρίσουμε στο '50 και να πουλάμε τα σπίτια μας για να χειρουργηθούμε. Στο Έλενα Βενιζέλου, όπως έγινε και στα Παίδων, βγήκε ήδη ανακοίνωση ότι δεν πρόκειται να δεχτούν υπερεφημέρευση και δεν θα λειτουργήσουν τα χειρουργεία αν δεν γίνουν προσλήψεις. Να ανοίξουμε έναν δρόμο που το ΕΣΥ θα είναι πραγματικά για όλο τον λαό, για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο, συντονισμένα από τα κάτω με τα σωματεία μας, με επόμενο ραντεβού στις 27 Ιούνη έξω από το υπουργείο Υγείας».

«Ως σωματείο εργαζομένων βγάλαμε σήμερα στάση εργασίας για να παλέψουμε μαζί», επισήμανε ο Μιχάλης Βερβέρης, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων Αγ. Όλγα. «Η κυβέρνηση θα μπορούσε εν μία νυκτί να λύσει τα προβλήματα, όπως εν μια νυκτί ψήφισε σε άσχετο νομοσχέδιο να μπαίνουν οι ιδιώτες στα νοσοκομεία. Έφτασε η εθελοντική αιμοδοσία να αντικατασταθεί με αιμοδοσία επί πληρωμή, κάτι το οποίο θα το “πληρώσουμε” πολύ άσχημα, με ανθρώπους να καταλήγουν νεκροί από διάφορες ασθένειες. Δεν υπάρχει καμία άλλη προτεραιότητα για αυτούς πέρα από το κέρδος. Εδώ και τώρα κλιμάκωση απεργιακή για να τελειώνουμε με αυτή την εγκληματική κυβέρνηση».

Κηρύγματα

«Ακούσαμε τον Άδωνι Γεωργιάδη να λέει ότι η Κ. Ντουζέπη είναι μια ακροαριστερή τρομοκράτισσα. Είναι ο ίδιος που πριν δυο μέρες είπε ότι μόνο στο Ισραήλ υπάρχει πραγματική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία και συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ. «Είναι ο άνθρωπος που ορκίζεται στο Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια και κάνει κηρύγματα για το δημογραφικό πρόβλημα. Αλλά όταν 3.000 παιδιά περιμένουν εγχείρηση θέλει να πάρει το κεφάλι της Ντουζέπη και των εργαζόμενων στα Παίδων που λένε θέλουμε εγχειρήσεις για τα παιδιά μας με ασφάλεια σε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας. Δεν υπάρχουν λεφτά για την Υγεία, αλλά τα έχουν για φρεγάτες, για πολεμικούς εξοπλισμούς, για να πνίγουν μετανάστες στην Πύλο και να τους καίνε στη Δαδιά. 

Προσλήψεις συνοριοφυλάκων γίνονται στο πιτς φιτίλι, αλλά υγειονομικών ποτέ. Αυτών που διασφαλίζουν την υγεία για όλους μας, που έβαλαν πλάτη στην πανδημία. Τότε τους λέγαν ήρωες, τώρα τους λένε τρομοκράτες. Μαζί λοιπόν με τα συνδικάτα στη μεγάλη μάχη για την Υγεία, τους μαυρίζουμε στις εκλογές, αλλά δίνουμε και συνέχεια με κλιμάκωση των απεργιών διαρκείας ενάντια σε μια κυβέρνηση που η Μ. Καρυστιανού αποκάλεσε δολοφόνων και το ίδιο λένε οι συγγενείς των θυμάτων και οι επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου. Με αυτή τη δύναμη θα ξηλώσουμε την τρομοκρατία του Άδωνι, του Μητσοτάκη και της παρέας του και θα ανοίξουμε τον δρόμο για ένα ΕΣΥ στα χέρια των εργαζόμενων».

Ανάμεσα σε άλλους/ες τον λόγο πήραν επίσης η Όλγα Κοσμοπούλου από την ΕΙΝΑΠ και το σωματείο εργαζομένων του Κρατικού Νίκαιας, ο Παναγιώτης Παπανικολάου από την ΟΕΝΓΕ, η Βιβή Πασχάλη από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή στην ΠΟΕΔΗΝ και το σωματείο εργαζομένων του Ευαγγελισμού και ο Νεκτάριος Χάινταρ, από τον Σύλλογο Ειδικευομένων Ιατρών ΨΝΑ Δαφνί και μέλος ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου ΨΝΑ.