Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Το αντιρατσιστικό κίνημα: Πύλος - Ενωμένοι στον αγώνα!

31/5, Σύσκεψη για το ναυάγιο της Πύλου. Φωτό: Λένα Βερδέ

Πέντε επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου συμμετείχαν στη σύσκεψη που κάλεσε την περασμένη Παρασκευή η ΚΕΕΡΦΑ για την οργάνωση των συλλαλητήριων στις 14 Ιούνη. Οι τρεις ήταν από τους εννέα επιζώντες που η κυβέρνηση επιχείρησε να φορτώσει το έγκλημα και αθωώθηκαν στη δίκη της Καλαμάτας. Μόλις δυο μέρες εκτός φυλακής, καθώς οι αστυνομικές αρχές τους κράτησαν εκδικητικά για δυο ακόμα βδομάδες (οι πέντε από τους εννιά παραμένουν κρατούμενοι και συνεχίζεται η μάχη για την απελευθέρωσή τους), οι τρεις καλωσορίστηκαν θερμά από όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη με την υπόσχεση ότι ο αγώνας για δικαίωση όλων των θυμάτων θα κλιμακωθεί.

Έτσι ξεκίνησε η σύσκεψη, την οποία συντόνισε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός, μέλος ΓΣ της ΟΕΝΓΕ. Στο άνοιγμά της τόνισε: «Είμαστε εδώ για να κορυφώσουμε τις δράσεις μας μπροστά στα συλλαλητήρια της 14ης Ιούνη που θα γίνουν όχι μόνο στην Αθήνα και άλλες μεγάλεις πόλεις της χώρας, αλλά έχουν διεθνή χαρακτηριστικά με τις πρωτοβουλίες για διαδηλώσεις έξω από τις ελληνικές πρεσβείες σε μια σειρά ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είμαστε σε μια περίοδο που η συζήτηση για τη ρατσιστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την άνοδο της ακροδεξιάς είναι στο κέντρο των εξελίξεων και έχουμε μεγάλη μάχη για να εξασφαλίσουμε ότι για το ναυάγιο της Πύλου θα τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι, η κυβέρνηση, το λιμενικό και η FRONTEX».

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. «Δυο μέρες μετά το ναυάγιο είχαμε ένα συλλαλητήριο με είκοσι χιλιάδες διαδηλωτές/ριες στο κέντρο της Αθήνας και πολλούς περισσότερους σε άλλες πόλεις», τόνισε. «Και δεν σταματήσαμε από εκείνη τη στιγμή να λέμε ότι ήταν έγκλημα, ότι υπάρχουν ένοχοι, ότι είναι πρόκληση να το φορτώσουν στους εννέα Αιγύπτιους πρόσφυγες. Όλη αυτή την περίοδο οργανώσαμε μεγάλες κινητοποιήσεις. Είχαμε την 16 Μάρτη, τη διεθνή κινητοποίηση ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες που στην Αθήνα είχε πρώτο το πανό με τα δεκάδες διαβατήρια των νεκρών του ναυαγίου με τους επιζώντες με τη μπαντάνα Pylos Survivors και τους χιλιάδες να φωνάζουν ότι αυτό το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί. Δώσαμε συνέχεια στη μεγάλη συναυλία στο Ρουφ με τη Μάγδα Φύσσα, τον Ιάσονα Αποστολόπουλο, τον Γιάννη Μάγγο, όλο τον κόσμο της αλληλεγγύης απαιτώντας την αθώωση των εννιά στην Καλαμάτα. Και το πετύχαμε.

Με αυτό τον αέρα και τη δυναμική πάμε για το μεγάλο στόχο, που είναι ότι θα γίνει η δίκη στο Ναυτοδικείο και οι 53 επιζώντες που έκαναν τις μηνύσεις θα έχουν τη δυνατότητα να σταθούν απέναντι στους δολοφόνους, τον πλοίαρχο του Λιμενικού, τον Μητσοτάκη και τους υπουργούς του που ευθύνονται για το έγκλημα. Για να ανοίξουμε αυτή την προοπτική, θέλουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στις 14 Ιούνη. Χιλιάδες που θα πλημμυρίσουν το κέντρο, εργαζόμενοι, φοιτητές, μετανάστες, πρόσφυγες, όλος ο κόσμος που σιχαίνεται την κυβέρνηση των δολοφόνων. Και όταν μιλάμε για φονιάδες, μην ξεχνάμε τι είναι το έγκλημα της Παλαιστίνης. Θέλουμε μαζί μας την Παλαιστινιακή Παροικία με τις σημαίες της.

Στις δύο βδομάδες που μένουν, διεκδικούμε από τα εργατικά συνδικάτα να καλέσουν με αποφάσεις τους στο συλλαλητήριο. Το ίδιο από τους φοιτητικούς συλλόγους, μετά και το μαύρισμα της κυβερνητικής ΔΑΠ. Θέλουμε τις κοινότητες των μεταναστών και τους πρόσφυγες, μαζί με τα παιδιά που είναι σήμερα εδώ ελεύθεροι. Να πάμε στα πανεπιστήμια και τις γειτονιές, να βγάλουμε αφίσες και προκηρύξεις σε όλες τις γλώσσες. Είναι μια μεγάλη μάχη αλλά μπορούμε να την κερδίσουμε».

Βαρύτητα

Ακολούθησε η ομιλία της Σοφίας Γαρμπή από τη Φιλοσοφική Αθήνας. «Το φοιτητικό κίνημα αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα του ναυάγιου της Πύλου και της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε συνεργασία με την ΕΕ και την FRONTEX», είπε. «Είχαμε δυόμιση μήνες κίνημα καταλήψεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και εκφράστηκε με μαύρισμα της ΔΑΠ και ενίσχυση της Αριστεράς και ιδιαίτερα της αντικαπιταλιστικής που ήταν με τις καταλήψεις και συνέδεε τις γυναικοκτονίες, την Παλαιστίνη, το ναυάγιο της Πύλου. Τώρα μπαίνουμε να ξεσηκώσουμε τις σχολές μας και όλη τη νεολαία για τις 14 Ιούνη. Το ότι αθωώθηκαν οι εννέα είναι νίκη του κινήματος, θα συνεχίσουμε μέχρι να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και την πολιτική της».

Μια σειρά αγωνιστές και αγωνίστριες πήραν μέρος στη συζήτηση. Από τους εργατικούς χώρους, η Μαρία Χαρχαρίδου, νοσηλεύτρια στο ΓΝΑ Γεννηματάς, είπε: «Είμαστε αγανακτισμένοι. Αυτή η κυβέρνηση είναι εχθρική για όλους μας. Μέσα στα νοσοκομεία βιώνουμε τις δολοφονίες από τις ιδιωτικοποιήσεις και όλες τις πολιτικές της καθημερινά. Με την πανδημία ήταν πιο εμφανές, αλλά και τώρα συνεχίζουμε να έχουμε απώλειες ανθρώπων γιατί δεν υπάρχουν νοσηλευτές, γιατροί, γιατί πρέπει κάποιος να πληρώσει για να χειρουργήσει στο παιδί του. Την Δευτέρα έχουμε την κινητοποίηση στο Παίδων γιατί θέλουμε μαζικές προσλήψεις. Έχουμε απομονώσει την κυβέρνηση, όπως απομονώσαμε το Νετανάχιου. Στις εκλόγές στο σωματείο μας η ΔΑΚΕ έχει καταποντιστεί, η Αριστερά ανεβαίνει. Όταν είμαστε οργανωμένοι, βάζουμε στόχους και τους κερδίζουμε. Στις 14 Ιούνη οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα είμαστε εκεί, όπως ήμασταν πέρσι πρώτοι πρώτοι μετά το ναυάγιο».

Από τις σχολές μίλησαν η Μαριάννα Σπυριδάκη και Φωτεινή Ζαντού Μήτρου, φοιτήτριες στη Φιλοσοφική Αθήνας. «Απέναντι στις πολιτικές που δολοφονούν, οργανωμένα οι φοιτητικοί σύλλογοι θα είμαστε στις 14 Ιούνη. Και από τις εστίες που έχουμε σχήμα μαχητικό και συμβιώνουμε με κόσμο από Παλαιστίνη και άλλες χώρες», είπε η πρώτη. «Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για τους 600 ή για τους 40 χιλιάδες στη Γάζα. Δικαίωση θα υπάρχει όταν τιμωρηθούν οι ένοιχοι, να μην είναι ελεύθεροι να κάνουν τέτοια εγκλήματα», συμπλήρωσε η δεύτερη.

Στην οργάνωση των συλλαλλητηρίων τις επόμενες δεκαπέντε μέρες, στάθηκε η Μαρία Στύλλου, από το ΣΕΚ. «Θέλουμε οι εκατοντάδες χιλιάδες που θα μαυρίσουν την κυβέρνηση των δολοφόνων την Κυριακή, να κινητοποιηθούν και να οργανώσουν μαζί μας ώστε στις 14 Ιούνη από όλους τους χώρους και τις γειτονιές να κατέβουμε σαν ρυάκια και ποτάμια. Για ένα συλλαλητήριο που θα ανοίξει την προοπτική να ανοίξουμε τα στρατόπεδα, να ανοίξουμε τα σύνορα, να καταδικάσουμε τους δολοφόνους. Η δύναμη είναι με τη μεριά μας», είπε.

Λένα Βερδέ

Σάλμα Σάουα

 

Και η Παλαιστινιακή Παροικία

Τη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας στο συλλαλητήριο στις 14 Ιούνη ανακοίνωσε στη σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ η Σάλμα Σάουα, μέλος του ΔΣ της Παροικίας και υποψήφια Ευρωβουλεύτρια με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία.

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η μάχη γιατί κάθε ζωή μετράει και γιατί κάθε ζωή έχει πίσω της τόσες ακόμα ζωές», είπε. «Όπως στη Γάζα, που μιλάμε για περισσότερους από 40 χιλιάδες θύματα αλλά άλλοι τόσοι πονάνε πίσω. Ευτυχώς υπάρχει η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα και όλοι οι αγωνιστές/ριες. Τα εγκλήματα της κυβέρνησης της γυρίζουν μπούμερανγκ, όπως στα Τέμπη. Γιατί φανερώνουν την πολιτική της και ότι μετά προσπαθεί να φορτώσει τις ευθύνες σε άλλους. Στην Πύλο «έπαιζε» με το ότι είναι μετανάστες, Πακιστανοί, Αιγύπτιοι και μπορεί να περάσει έτσι ο ρατσισμός. Αλλά δεν περνάει.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να είναι με τον Νετανάχιου. Σε άλλες χώρες που έχουν λίγο σεβασμό για τον κόσμο τους, έκαναν κάτι συμβολικό. Εδώ ο Γεωργιάδης πάει στο Υπουργείο του Πολέμου και λέει «καλή δουλειά»... Εμείς παλεύουμε. Καλούμε σε ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να ακουστούμε, ότι θέλουμε ένα ελεύθερο Παλαιστινιακό κράτος, δεν θέλουμε ρατσισμό και σεξισμό. Στις 14 Ιούνη θα είμαστε η Παλαιστινιακή Παροικία με τις παλαιστινιακές σημαίες στο δρόμο».


Λονδίνο

 

Πύλος: Διεθνής ξεσηκωμός

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου κόσμος θα συγκεντρωθεί έξω από την Ελληνική Πρεσβεία για να θρηνήσει τα θύματα του ναυαγίου της Πύλου και να ζητήσει Δικαιοσύνη. Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας εμπλέκει τις ενέργειες και τις παραλείψεις του ελληνικού Λιμενικού σε αυτή τη φρικτή και αποτρέψιμη απώλεια ζωών.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης του Ηνωμένου Βασιλείου) μετατρέπουν τους πρόσφυγες σε αποδιοπομπαίους τράγους για να αποπροσανατολίσουν από τα οικονομικά τους προβλήματα, καταργούν ή εγκαταλείπουν το παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα στο άσυλο λόγω διώξεων και τρομοκρατούν ευάλωτους και τραυματισμένους πρόσφυγες προκειμένου να τους αποτρέψουν να το διεκδικήσουν. Η Ιταλία και η FRONTEX συνεργάζονται με τη Λιβύη για να συλλαμβάνουν απελπισμένους πρόσφυγες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους διασχίζοντας τη θάλασσα με μικρές μη αξιόπλοοες βάρκες, επιστρέφοντάς τους στα διαβόητα στρατόπεδα στη Λιβύη, όπου ο εκβιασμός, η δουλεία, τα βασανιστήρια και ο θάνατος είναι ο κανόνας. Οι ακτιβιστές και οι ΜΚΟ που προσπαθούν να σώσουν ζωές ποινικοποιούνται.

Πρέπει να σταθούμε ενάντια σε αυτή τη βαρβαρότητα και να πούμε: «Όχι στο όνομά μας!». Πρέπει να υπερασπιστούμε τους πρόσφυγες και το παγκόσμιο δικαίωμα του ανθρώπου στο άσυλο. Και πρέπει να συνεχίσουμε την καμπάνια για ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές για όλους τους πρόσφυγες. Διαδηλώσεις θα γίνουν την ίδια μέρα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και άλλες χώρες. Θέλουμε να πούμε στις πενθούσες οικογένειες και τους επιζώντες «Δεν είστε μόνοι. Στεκόμαστε δίπλα σας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά σας». Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι!

Ulrike Schmidt,
συντονίστρια της Διεθνούς Αμνηστίας του Ηνωμένου Βασιλείου για τις Βαλκανικές χώρες και τη Μεσόγειο

 

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΝΗ

Αθήνα, Προπύλαια, 7μμ 
Θεσσαλονίκη, Άγαλμα Βενιζέλου 7μμ
Πάτρα, Πλατεία Γεωργίου 7μμ
Γιάννενα, Περιφέρεια, 6.30μμ
Βόλος, Πλατεία Ελευθερίας,7μμ Μνήμη Βασίλη Μάγγου
Ξάνθη, Κεντρική Πλατεία 7μμ
Χανιά, Πλατεία Αγοράς 7μμ
Ηράκλειο, Λιοντάρια, 6.30μμ 
 

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΝΗ

Λονδίνο, Παρίσι, Κοπεγχάγη, Χάγη, Βαρσοβία, Βαρκελώνη
Συγκέντρωση 350 οικογενειών θυμάτων στο Πακιστάν, Λαλαμούσα

Οι επιζώντες μπαίνουν μπροστά

Συγκινητικές και μαχητικές ήταν οι παρεμβάσεις των επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου στη σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους είναι εδώ, την Παλαιστινιακή Παροικία, την κοινότητα των Πακιστανών και όλους τους ανθρώπους που στάθηκαν κοντά μας», είπε ο Άχμεντ, ένας από τους εννέα Αιγύπτιους αθωωθέντες. «Είχαμε έναν πολύ δυνατό πόνο στην καρδιά, ακόμα και τώρα που μιλάω είμαι κουρασμένος, από το ναυάγιο, από τη φυλακή, από την αδικία. Ευχαριστώ τις/τους δικηγόρους, δεν ξέρω τι άλλο να πω από τη χαρά μου. Σίγουρα θα συνεχίσουμε και για τους υπόλοιπους να βγουν έξω. Δεν θέλουμε πολλά, να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Ευχαριστώ πάρα πολύ».

«Συγχαρητήρια σε όλους που ήσασταν όρθιοι και τα αδέρφια μας τώρα είναι ελεύθερα», είπε ο Ζισάν από το Πακιστάν. «Χωρίς τη δική σας προσπάθεια αυτό δεν θα γινόταν. Ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να έχουμε δικαιοσύνη αλλά παίρνουμε ελπίδα και δύναμη ο ένας από τον άλλο για να την κερδίσουμε. Ήμασταν πολύ φοβισμένοι στην αρχή, αλλά όταν είδαμε εσάς πήραμε κουράγιο. Μαζί θα φτάσουμε στη δικαιοσύνη. Από τα βάθη της καρδιάς μου ευχαριστώ».

Για τη σημασία της αθώωσης των εννιά, μίλησε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα», ανακοινώνοντας και την εκδήλωση που οργανώνουν στο Πακιστάν οι οικογένειες των θυμάτων.

«Μπράβο σε δικηγόρους και ΚΕΕΡΦΑ που είναι φωνή μας», είπε. «Η κυβέρνηση, είτε στις απαγωγές των Πακιστανών, είτε στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, είτε τώρα στην Πύλο, πάντα έλεγε ότι μεταξύ τους τα θύματα τα έκαναν. Αλλά δεν της έχει περάσει. Στις 14 Ιούνη θα είναι ένα μεγάλο συλλαλητήριο. Από Μαλακάσα θα έρθουν όλοι, θα πάμε πόρτα πόρτα σε όλες τις κοινότητες γιατί αυτή η μάχη μας ενώνει. Έχουμε εμπειρία. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη χωρίς αγώνα. Από τον αγώνα μας πήραν θάρρος και οι οικογένειες των θυμάτων. Περίπου 350 οικογένειες θα μαζευτούν στις 14 Ιούνη στο Πακιστάν, γιατί γονείς, γυναίκες, παιδιά δεν μπορούν να ξεχάσουν, απαιτούν δικαιοσύνη».


Μαχόμενες δικηγόροι

Τρεις δικηγόροι που υπερασπίζονται τους επιζώντες του ναυαγίου και το αίτημά τους για δικαιοσύνη πήραν μέρος στη σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ.

«Είναι μια συγκινητική στιγμή ότι είναι μαζί μας οι αθωωθέντες επιζώντες», είπε η Ευγενία Κουνιάκη. «Είχαμε από την αρχή την άποψη ότι η  διεκδίκηση να τιμωρηθούν οι ένοχοι του ναυαγίου, δηλαδή το Λιμενικό και ο πλοίαρχος που ρυμούλκησε το σκάφος και προκάλεσε την ανατροπή του με αποτέλεσμα να πεθάνουν πάνω από 600 άνθρωποι, είναι ενιαία υπόθεση με αυτή των εννιά. Μπράβο στην ΚΕΕΡΦΑ που έβαλε καθαρά το αίτημα της αθώωσής τους, μια σκληρή πολιτική μάχη ενάντια στο κράτος και στο πώς το ελληνικό διαχειρίζεται τις καραβιές και τα ναυάγια για να τιμωρήσει τους πρόσφυγες.

Χαίρομαι επίσης που είναι εδώ μαζί επιζώντες από το Πακιστάν και την Αίγυπτο. Έχουμε μάχη για να αφεθούν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι πέντε κρατούμενοι και τη μεγαλύτερη, για να δικαιωθούν οι νεκροί για τις ευθύνες του λιμενικού. Είναι δύσκολη γιατί έχουμε απέναντί μας την κεντρική συνοριακή πολιτική της Ευρώπης αλλά μπορούμε να την κερδίσουμε. Οι εργαζόμενοι στην Καλαμάτα έπαιξαν ρόλο στην αθώωση των εννέα. Η γραμματέας του δικαστηρίου στο Ναύπλιο, όπου κάναμε τις αντιρρήσεις για την άδικη κράτηση των εννέα είχε συγκινηθεί. Ο κόσμος ψάχνει να βρει δικαίωση και τιμωρία».

«Η συγκάλυψη που επιχείρησε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από το να φορτώσει τις ευθύνες για το έγκλημα στους εννιά κατέρρευσε», είπε η Δήμητρα Λιναρδάκη. «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο που είναι να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους. Οι 53 επιζώντες -και όσοι θα εμπλακούν στην συνέχεια- που έχουν κάνει τη μήνυση στο Ναυτοδικείο Πειραιά απαιτούν δικαιοσύνη κι αυτό σημαίνει μια σοβαρή και ενδελεχή έρευνα. Στις 13 Ιούνη από τις οργανώσεις και τους δικηγότους που εκπροσωπούν τους 53 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στο ΔΣΑ στις 11πμ. Και την επόμενη μέρα, που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το πιο φριχτό έγκλημα που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, πάμε για ένα πολύ μαζικό συλλαλητήριο».

«Ένα τεράστιο ευχαριστώ στην ΚΕΕΡΦΑ και την Εργατική Αλληλεγγύη, στα παιδιά που είναι σήμερα μαζί μας», είπε η Έφη Δούση. «Είναι η πρώτη δικαίωσή τους, η οριστική θα έρθει όταν θα καταδικαστεί το Λιμενικό. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν ποινικά δικαιωμένοι, αλλά ηθικά αδικαίωτοι. Και δεν είναι μόνο αυτοί, είναι και οι οικογένειές τους που τους στερήθηκαν έντεκα μήνες. Στην Καλαμάτα αποδείξαμε τι κοινωνία είμαστε και τι κοινωνία θέλουμε. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι τη δικαίωση. Δεν είναι απλό. Όταν με ρώτησαν αν χάρηκα, είπα ότι χάρηκα μια στιγμή. Θα χαρώ όταν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος αναλάβουν την ευθύνη. Θα είμαστε στους δρόμους. Το ότι ενώθηκε το κίνημα, οφείλεται στη συλλογική αλλά και στην ονομαστική προσπάθεια συγκεκριμένων ανθρώπων. Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική νίκη».