Η Αριστερά
Ευρωεκλογές: Εκδηλώσεις - Μέχρι την τελευταία στιγμή

2/6, Εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον Αγ. Δημήτριο. Φωτό: Πέτρος Μπίγκος

Κορυφώνεται αυτές τις μέρες η προεκλογική εξόρμηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία για τις ευρωεκλογές. Η κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Ιούνη στις 7.30 το απόγευμα στα Προπύλαια.

Εντωμεταξύ εκατοντάδες αγωνίστριες και αγωνιστές συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που οργανώνονται σε πόλεις, χώρους δουλειάς και γειτονιές. Στα Γιάννενα δεκάδες συμμετείχαν στην εκδήλωση που έγινε την Παρασκευή 31 Μάη με ομιλητές τον Σωτήρη Λιαμπότη, τη Λουίζα Γκίκα- υποψήφιοι ευρωβουλευτές και τον Μιχάλη Ρίζο μέλος ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση και στην Άρτα. Την Κυριακή 2/6 σειρά είχε ο Βόλος με δεκάδες να συμμετέχουν στην εκδήλωση με ομιλητές τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Δημήτρη Στεφανάκη, από την πρωτοβουλία και ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική καταστροφή Νίκο Ταλαχούπη, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας και τον γιατρό Νικόλα Σκούφογλου. 

Επίσης εκδηλώσεις και περιοδείες γίνονται σε μια σειρά εργατικούς χώρους, από την ΑΑΔΕ μέχρι την ΕΥΔΑΠ, σε νοσοκομεία και υπηρεσίες του δημοσίου.
 
 
Κεντρική εκδήλωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία στην Αθήνα
ΠΕΜΠΤΗ 6/6 Προπύλαια 7.30μμ
Θα χαιρετίσουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ 
 
Κεντρική εκδήλωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία στη Θεσσαλονίκη
ΠΕΜΠΤΗ 6/6 Καμάρα 7μμ
Θα χαιρετίσουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης

Αγ. Δημήτριος

Με μεγάλη επιτυχία οργανώθηκε η εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Ανατρεπτική Συνεργασία με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγωνιστών/τριών, στην πλατεία Παναγούλη στον Άγιο Δημήτριο. Συμμετείχε και η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας οργανώνοντας από νωρίς το απόγευμα μπαζάρ οικονομικής ενίσχυσης και κουζίνα με εδέσματα από τη Μέση Ανατολή.

Η εκδήλωση άνοιξε με παραδοσιακούς χορούς από την ομάδα Al Awdah Dabke, απαγορευμένους εδώ και χρόνια στην περιοχή της Παλαιστίνης, που αποτελούν έκφραση αντίστασης στην καταπίεση που βιώνουν απ’ το Ισραήλ. Στη συνέχεια η Σάνα Κάσεμ, πανεπιστημιακός βιολογίας και Παλαιστίνια αγωνίστρια, προλόγισε με πάθος την κεντρική συζήτηση της ημέρας, αναφέροντας την ανάγκη στήριξης της Σάλμα Σάουα, υποψήφιας με το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πήρε τον λόγο στη συνέχει η Σάλμα Σάουα, ευχαριστώντας την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την ευκαιρία που της έδωσε να δώσουμε μαζί τη μάχη των εκλογών. Μίλησε για την Αντίσταση και γιατί είναι σωστή η άποψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση "δύο κρατών", αλλά μια ελεύθερη Παλαιστίνη από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο. Στάθηκε στη βαρβαρότητα του Ισραήλ, τι σημαίνει να ζεις σε καθεστώς απαρτχάιντ με τα check points και τον περιορισμό κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες της μέρας, αλλά και για την ιστορική συλλογική μνήμη, καθώς οι παππούδες λένε ακόμα ιστορίες από την πρώτη Ιντιφάντα αλλά και τη μάχη ενάντια στην Βρετανική αποικιοκρατία. 

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Γιάννης Σηφακάκης, συντονιστής της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο - Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που μίλησε για τις εξελίξεις και εστίασε στη δύναμη της Παλαιστινιακής Αντίστασης που εμπνέει ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης και προκαλεί πρωτοφανή απομόνωση στη σιωνιστική οντότητα και κρίση στο στρατόπεδο των δυτικών δυνάμεων. Τόνισε την ανάγκη να σταματήσουμε την στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και της Ε.Ε. στη γενοκτονία.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από αγωνιστές όπως η Άννα Στάμου από την Μουσουλμανική ένωση Ελλάδος, που στάθηκε και αυτή με τη σειρά της στη σημασία του παγκόσμιου αντιπολεμικού κινηματος και της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο απ’ το 2003 έως σήμερα. 

Η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων και ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς, που παρουσίαζε την εκδήλωση, κάλεσε στο τέλος στην πανυγειονομική απεργία στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού για αλληλεγγύη στους υγειονομικούς που αγωνίζονται για προσλήψεις και δημόσιο ΕΣΥ, όπως και στις 14/6 στις διαδηλώσεις για τον έναν χρόνο από το έγκλημα της Πύλου. Η βραδιά έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο με τις συγκλονιστικές ερμηνείες σε τραγούδια αντίστασης στα ελληνικά αλλά και τα αραβικά από τη Μαρία Παπαλεοντίου και τους Τίτο και Φαουί Μπαντέν.

Πέτρος Μπίγκος

ΑΑΔΕ

Προεκλογική εκδήλωση-συζήτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο κτίριο της ΓΔΗΛΕΔ, με ομιλητή τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Πέτρο Κωνσταντίνου. 

Αρχικά ο Πέτρος αναφέρθηκε στις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση με τις πολιτικές της λιτότητας, του ρατσισμού, των ιδιωτικοποιήσεων. Τόνισε τις αντιστάσεις που αντιμετωπίζει στο να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές, τις απεργίες, τις φοιτητικές καταλήψεις, τα μεγάλα συλλαλητήρια, και πως για να αντιμετωπίσει την πολιτική της απομόνωση καταφεύγει στην κατασυκοφάντηση όσων της αντιστέκονται και η συγκάλυψη των εγκλημάτων της, όπως φάνηκε στα Τέμπη και στην Πύλο. 

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις που άνοιξαν πλούσια συζήτηση. Αναφέρθηκε ότι στην πραγματικότητα αυτό που βιώνουμε είναι δυο εντελώς αντίθετοι κόσμοι που συγκρούονται, των ελίτ και των απλών ανθρώπων, και πως χρειάζεται να δούμε τις ευρωεκλογές ως τμήμα αυτής της μάχης. Από συνάδελφο τέθηκε το ζήτημα ότι αφού η ΕΕ είναι ένας τόσο βρώμικος και αντεργατικός θεσμός, ακόμα και η συμμετοχή στις εκλογές ίσως θα έπρεπε να μπει υπό συζήτηση. 

Επίσης, με αφορμή το Παλαιστινιακό μπήκαν ερωτήματα για τη σχέση Δύσης – Μ. Ανατολής, την ισλαμοφοβία, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη στάση που θα έπρεπε να έχει η Αριστερά απέναντι σε αυτά. Στο τέλος έγινε κάλεσμα για στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία στις 9/6, για συμμετοχή στους αγώνες που έρχονται, όπως το συλλαλητήριο για την Πύλο στις 14/6, και για συμμετοχή στο τριήμερο φεστιβάλ Μαρξισμός στις 5-7 Ιούλη, στη Νομική σχολή.

Νίκος Τουρνάς

Χανιά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1/6 η κεντρική προεκλογική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία Χανίων για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με ομιλητές την Άννα Μαματσή, υποψήφια ευρωβουλεύτρια και μέλος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων, τον Μάνθο Κυριακόπουλο, δάσκαλο, μέλος ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου και τον Γιάννη Σηφακάκη, μέλος ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

Ακολούθησε συζήτηση. Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν εκπαιδευτικοί, φοιτητές, πανεπιστημιακοί, κόσμος από τα κινήματα και τις μάχες ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.

Η Άννα Μαματσή ανέφερε ότι «στις ευρωεκλογές θέλουμε να μαυρίσουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, να βγει ενισχυμένη η αντικαπιταλιστική Αριστερά που έχει πρωτοστατήσει στις μάχες και στους αγώνες που έχουν φέρει μεγάλες νίκες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε πολιτική κρίση και αυτό το έχουν καταφέρει οι αγώνες μας».

Ο Μάνθος Κυριακόπουλος σημείωσε ότι «υπάρχει μια συζήτηση εάν η Ευρώπη μπορεί να εκδημοκρατιστεί και να αλλάξει. Από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ λέμε ότι η ρήξη είναι αναπόφευκτη και αναγκαία για να ζήσουμε και πρέπει να την προκαλέσουμε».

Τέλος, ο Γιάννης Σηφακάκης αναφέρθηκε στις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την Παλαιστίνη. «Να διαλυθεί ο αντιδραστικός άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου. Κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη σημαίνει ότι παμε να κλιμακώσουμε τις καταλήψεις. Όπως γίνεται στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης. 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία συνεχίζει με αισιοδοξία στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές και καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στον ένα χρόνο από το έγκλημα της Πύλου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14/6 και ώρα 7μμ στην πλατεία Αγοράς.

Ειρηναίος Μαράκης

Ηράκλειο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα η προεκλογική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Ανατρεπτική Συνεργασία στο Ηράκλειο. 

Η Αντιγόνη Τρούλη εκπαιδευτικός και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ άνοιξε την συζήτηση αναδεικνύοντας τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ που βρίσκεται πίσω από κάθε επίθεση στο λαό και την ανάγκη "ανυπακοής, ρήξης και αποδέσμευσης στο εδώ και τώρα" κόντρα στην κυρίαρχη προπαγάνδα και την ατολμία κομματιών της αριστεράς να θέσουν αυτό τον στόχο. 

Ο Γιάννης Σηφακάκης, μέλος της ΚΣΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μίλησε για τις δυνατότητες σύγκρουσης και ανατροπής της ΝΔ και του συστήματος που υπηρετεί. "Ο Μητσοτάκης στη φυλακή μαζί με τον Νετανιάχου για τις δολοφονίες στη Γάζα, στα Τέμπη, στην Πύλο". Μπορούμε να το επιβάλλουμε κλιμακώνοντας τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις, όπως οι υγειονομικοί που απεργούν προεκλογικά, οι φοιτητές των καταλήψεων που μαύρισαν την ΔΑΠ, το αντιρατσιστικό κίνημα που διαδηλώνει στις 14/6 απαιτώντας τιμωρία ενόχων της Πύλου και ανοιχτά σύνορα, το κίνημα ενάντια στον σεξισμό και την καταπίεση.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από μαθητές για την καταστροφή του περιβάλλοντος και την ανάγκη υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων, παρεμβάσεις για τις μάχες στα νοσοκομεία, τα σχολεία και άλλους χώρους, τον πρωτοπόρο ρόλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη δράση αλλά και την αντικαπιταλιστική προοπτική που προβάλλει. 

«Πάμε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση να κερδίσουμε τον κόσμο που προβληματίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μια συντρόφισσα. Μέχρι τις κάλπες στις 9 Ιούνη και στη συνέχεια.