Η Αριστερά
Ευρωεκλογές: Δυνατή ΑΝΤΑΡΣΥΑ πανελλαδικά

Βαδίζουμε στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές και πάμε με την αυτοπεποίθηση πως μπορούμε να μαυρίσουμε τη κυβέρνηση των δολοφόνων και να δυναμώσουμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την Αριστερά της ανατροπής. Θέλουμε να εκφραστεί και στις κάλπες η δυναμική των αγώνων που έχουμε δώσει όλο αυτό το διάστημα απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, μάχες που είναι ανοιχτές. 

Οι αγωνιστές/τριες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στην Ήπειρο μπήκαμε μπροστά ενάντια στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας οργανώνοντας κάθε υγειονομική απεργία για προσλήψεις κόντρα στις απολύσεις, το μπάσιμο των ιδιωτών και των εργολάβων που θέλει να φέρει η κυβέρνηση, αλλά και στην υποβάθμιση των περιφερειακών νοσοκομείων που στενάζουν από τις ελλείψεις γιατρών, όπως στην Άρτα ή στους Φιλιάτες. 

Από το φθινόπωρο μέχρι και σήμερα οι περισσότερες απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στο κέντρο των Ιωαννίνων ήταν αυτές των υγειονομικών, και αυτή την απεργιακή κλιμάκωση θέλουμε να συνεχίσουμε πλάι σε όλη την εργατική τάξη που διεκδικεί πως οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη τους. Εκτός από τις δολοφονίες που κάνουν με τη διάλυση του ΕΣΥ και τις ιδιωτικοποιήσεις, δημιουργούν κάθε προϋπόθεση για τα αφεντικά να κερδοσκοπούν υποβαθμίζοντας κάθε ασφάλεια για τον εργαζόμενο. Και έτσι φτάσαμε πριν από λίγες μέρες σε εργοτάξιο στην Αρίστη Ζαγορίου δυο οικοδόμοι να τραυματίζονται, ο ένας θανάσιμα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που κάνει πλάτες στα αφεντικά του τουρισμού, αφού για την κυβέρνηση «αυτή είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας». 

Για αυτό είναι κρίσιμο το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, που διεκδικεί ότι με την απεργιακή κλιμάκωση μπορούμε να επιβάλουμε τον εργατικό έλεγχο παντού ώστε η εργασία μας να καλύπτει τις ανάγκες τις κοινωνίας και όχι να γίνεται θυσία για τη τουριστική βιομηχανία. 

Στήριξη στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημαίνει ταυτόχρονα και απάντηση στον ρατσισμό, τον εθνικισμό και την ακροδεξιά απειλή. Είναι τεράστια πρόκληση ειδικά για την περιοχή μας η υποψηφιότητα του Μπελέρι με τη ΝΔ. Ο κόσμος στα Γιάννενα ξέρει καλά τι ήταν η ΜΑΒΗ και η δράση της. Εμείς λέμε πως οι εργάτες των Βαλκανίων είναι αδέρφια μας, και πλάι σε αυτό αδέρφια μας είναι οι εργάτες όλου του κόσμου. Για αυτό στις 14 Ιούνη θα διαδηλώσουμε και στα Γιάννενα για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη για τους νεκρούς της Πύλου, για ανοιχτά σύνορα και ίσα δικαιώματα για όλους, ενάντια στον ρατσισμό της κυβέρνησης και της ΕΕ που στρώνει ξανά το δρόμο στους φασίστες και την ακροδεξιά.

Λουϊζα Γκίκα, Γιάννενα,
γιατρός στο ΠΓΝΙ, μέλος ΔΣ ΕΙΝΗ, υποψήφια ευρωβουλεύτρια με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ


 

Οι ευρωεκλογές της 9η Ιούνη, είναι μια μάχη ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και την δολοφονική της πολιτική. Για να τους μαυρίσουμε στις εκλογές και να ανοίξουμε τον δρόμο με τους αγώνες των εργαζόμενων μπροστά, για να τους ανατρέψουμε.

Έτσι κινήθηκε το εργατικό κίνημα όλη την προηγούμενη χρονιά. Καθημερινά ο οργή για την δολοφονική πολιτική της ΝΔ μεγάλωνε μέσα στους χώρους δουλειάς και γινότανε σύγκρουση, απεργία, διαδήλωση, με ένα μπαράζ πανεργατικών απεργιών την φετινή άνοιξη.  

Με μια από τις πιο μεγάλες πανεργατικές απεργίες των τελευταίων δεκαετιών στις 28 Φλεβάρη, στον ένα χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη, και μια βδομάδα μετά στις 8 Μάρτη στην παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, και στις 17 Απρίλη και την Πρωτομαγιά. Οι εργαζόμενοι/ες, ξανά και ξανά βρέθηκαν στον δρόμο και στην απεργία τσακίζοντας το 41% του Μητσοτάκη.

Και δίπλα στις πανεργατικές είχαμε τα νοσοκομεία που από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει σε 7 απεργιακές κινητοποιήσεις για να σώσουν το ΕΣΥ από την ιδιωτικοποίηση. Ακόμη και τρεις μέρες πριν τις εκλογές εκατοντάδες υγειονομικοί βρέθηκαν στις πύλες του Αγλαΐα Κυριακού για να μην αφήσουν τον Άδωνι να μετατρέψει σε Τέμπη τα νοσοκομεία μας δολοφονώντας μικρά παιδιά στις λίστες αναμονής των παιδιατρικών χειρουργείων.

Και μαζί οι εκπαιδευτικοί που τσαλάκωσαν την Κεραμέως και τον Πιερακάκη ενάντια στην αξιολόγηση των σχολείων, και δεκάδες κλάδοι που βρέθηκαν στον δρόμο απεργιακά. Αυτοί οι εργατικοί αγώνες και οι απεργίες έχουν φέρει τη ΝΔ στο σημείο να παραπαίει.

Αυτούς τους αγώνες εκφράζει στις ευρωεκλογές στο ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το δυνάμωμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η καλύτερη εγγύηση ότι με τον ίδιο και ακόμη πιο μαχητικό τρόπο θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα. Με απεργίες διαρκείας, για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές των εργαζόμενων.

Τάσος Αναστασιάδης,
Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, 
υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 

Η Ε.Ε., η συμμαχία των Μητσοτάκηδων της  Ευρώπης και το απάνθρωπο σύστημα που υπηρετούν, είναι δολοφόνοι και μοναδικοί υπεύθυνοι για τον πόλεμο, την φτώχεια, τον ρατσισμό την περιβαλλοντική καταστροφή. Ως υποψήφιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την Θράκη θεωρώ ότι είναι σημαντικό ότι αναδεικνύουμε στην περιοχή τα παρακάτω ζητήματα. Θα αναφερθώ σε ένα γεγονός που συνδέει όλα τα παραπάνω. 

Το καλοκαίρι του 2023 ζήσαμε μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην Δαδιά. Δεν μας έφτανε το δράμα της καταστροφής του δάσους, του θανάτου 18 μεταναστών, ακούσαμε και από το στόμα του πρωθυπουργού ότι βασικοί ύποπτοι είναι οι μετανάστες και ότι ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές (τουλάχιστον μας ξεκαθάρισε ότι τους μετανάστες δεν τους θεωρεί ανθρώπους).

Η Αλεξανδρούπολη, η πόλη με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες, με τις καινούριες βάσεις του ΝΑΤΟ για να φιλοξενεί τα υπερσύγχρονα αεροπλανοφόρα του, με τον φράχτη στον Έβρο δεν είχε την δυνατότητα να σβήσει μια πυρκαγιά. Βέβαια είναι πολύ βολικό οι κυβερνήσεις που διαλύουν οποιαδήποτε μέριμνα για τα δάση, που θέλουν να κλείσουν ότι μπορούν από δομές δημόσιας Υγείας και Παιδείας να προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο με ρατσιστικές και εθνικιστικές κορώνες,  σπέρνοντας τρομολαγνεία, στοχοποιώντας τη μειονότητα της Θράκης ως «εσωτερικό κίνδυνο». 

Ένα χρόνο μετά τί έχει αλλάξει; Το μόνο που άλλαξε είναι ότι η κυβέρνηση, αντί να αγοράσει κανένα ελικόπτερο πυρόσβεσης ή να προσλάβει πυροσβέστες, συνεχίζει με αμείωτο ζήλο τις πολεμικές δαπάνες, ενώ έστειλε και φρεγάτα στο πλευρό του αγαπημένου τους Ισραήλ να επεκτείνει το δολοφονικό της έργο και εκτός συνόρων. Η ρατσιστική προπαγάνδα της κυβέρνησης απειλεί να ενισχύσει σε ένα βαθμό τελικά την άκρα δεξιά της περιοχής, αλλά η πλειοψηφία του κόσμου δεν είναι ρατσιστές. Καταλαβαίνουν πολύ καλά τους πραγματικούς υπεύθυνους.

Απέναντι σε όλες τις μαύρες επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κόσμος και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη έχει αγωνιστεί, έχει απεργήσει για να σώσει τις δουλειές του, έχει διαδηλώσει για τα Τέμπη, για το περιβάλλον, έχει κάνει καταλήψεις, έχει κατέβει στο δρόμο κατά χιλιάδες υπέρ της Παλαιστίνης. Για να έχουν  οι αγώνες της εργατικής τάξης προοπτική, ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ψήφο στην αντικαπιταλιστική αριστερά της ανατροπής!

Θρασύβουλος Τζιάρας, Κομοτηνή, 
χημικός, εργαζόμενος σε φαρμακοβιομηχανία, υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Ανατρεπτική Συνεργασία κατεβαίνει στη μάχη των ευρωεκλογών θέλοντας να συσπειρώσει όλες τις αγωνίστριες και αγωνιστές που αντιστέκονται σε κάθε επίθεση της κυβέρνησης της και της ΕΕ και όλο τον κόσμο που θέλει να ξεφορτωθεί τους δολοφόνους της ΝΔ. 

Όταν ο Εconomist έχει εξώφυλλο την Φον Ντερ Λάιεν, την Λεπέν και την Μελόνι και τίτλο «το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια τριών γυναικών», εμείς στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ λέμε ότι το μέλλον ανήκει στις εργαζόμενες γυναίκες που βιώνουν και παλεύουν καθημερινά τον σεξισμό και την καταπίεση στους χώρους δουλειάς και στην οικογένεια. Κάναμε απεργιακή την 8 Μάρτη με τα σωματεία μας μπροστά, διαδηλώσαμε για τις ελεύθερες δωρεάν εκτρώσεις, διαδηλώσαμε έξω από ΑΤ για τις γυναικοκτονίες, βάλαμε τον Μίχο στην φυλακή.

Με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ΚΕΕΡΦΑ έχουμε πρωτοστατήσει στη μάχη ενάντια στην ακροδεξιά και τον φασισμό, από την δική της ΧΑ μέχρι πέρυσι τον Ιούνιο που τσακίσαμε στον δρόμο στα Χανιά την προσπάθεια των φασιστοειδών να διαλύσουν το πρώτο αυτοοργανωμένο pride της πόλης. Ενάντια στην Ευρώπη-φρούριο, του ρατσισμού και του πολέμου, διεκδικούμε να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι για το έγκλημα της Πύλου μετά την πανηγυρική αθώωση των 9 Αιγυπτίων μεταναστών. Γι' αυτό και στα Χανιά διαδηλώνουμε στον ένα χρόνο από αυτό το έγκλημα στις 14 Ιουνίου, 7μμ στην πλατεία Αγοράς. 

Στις 9 Ιουνίου μαυρίζουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, ψηφίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Ανατρεπτική Συνεργασία για να δώσουμε ταυτόχρονα, ενωτικά και νικηφόρα τις μάχες σε όλα τα μέτωπα και απέναντι στην ΕΕ της ακρίβειας, της φτώχειας, του ρατσισμού και του πολέμου και να ανοίξουμε τον δρόμο για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου, καταστροφικού συστήματος.

Άννα Μαματσή, Χανιά, 
υποψήφια ευρωβουλεύτρια με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ 

 

Πηγαίνουμε για τις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη, με την Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη να προσπαθεί να στήσει το αφήγημα της σταθερότητας που κινδυνεύει από τον λαϊκισμό, βάζοντας εκβιαστικά διλήμματα για «λεφτόδεντρα που δεν υπάρχουν» και για την χρεωκοπία που μπορεί να επανέρθει. 

Τα παραμύθια του Μητσοτάκη δεν μπορούν να κρύψουν τις επιπτώσεις και την μαζική οργή από τις πολιτικές του. Η «σταθερότητα» που μας υπόσχεται, μοιράζει ήδη φτώχεια, καταστροφή και θάνατο, από τα Τέμπη μέχρι την Πύλο και από την Γάζα μέχρι την Ουκρανία. Λεφτόδεντρα υπάρχουν για τους πλούσιους φίλους του, με τις προκλητικές επιδοτήσεις, τις δολοφονικές ιδιωτικοποιήσεις και τις φοροαπαλλαγές. Για τους συνεχείς πολεμικούς εξοπλισμούς, τις βάσεις και τις φρεγάτες που εποπτεύουν την σφαγή των Παλαιστινίων στην Γάζα. Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια ροκανίζουν τα πενιχρά εισοδήματα, αλλά τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομήχανοι τροφίμων, αφεντικά της ενέργειας συνεχίζουν να θησαυρίζουν πάνω στις πλάτες μας, ενώ οι πραγματικοί μισθοί παραμένουν μειωμένοι κατά 30% σε σχέση με το 2009. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων συνεχίζει να σκοτώνει και να εγκληματεί από τα τρένα, τα νοσοκομεία μέχρι τα σχολικά γεύματα. 

Η Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα η Αχαΐα δεν είναι έξω από αυτή την εικόνα. Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας πάνω από 100 εργαζόμενοι καθαριότητας δίνουν αγώνα για να μην απολυθούν και έρθουν οι εργολάβοι, εκατοντάδες συμβασιούχοι στα νοσοκομεία της Πάτρας, τον Ιούνη απολύονται μαζικά. 

Κλιμακώνουμε και δεν αναστέλλουμε τους αγώνες μας προεκλογικά. Διεκδικούμε να εκφράσουμε όλο αυτόν τον κόσμο των κινημάτων, τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους και την νεολαία. Αυτοί είναι το αντίπαλο δέος στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης. Στις ευρωεκλογές της 9 Ιούνη μαυρίζουμε την κυβέρνηση της ΝΔ με το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία! Βγάζουμε και από την κάλπη ενισχυμένη την αντικαπιταλιστική Αριστερά. Δυναμώνουμε συνεχίζουμε τους αγώνες μας για να τελειώνουμε με την κυβέρνηση και την δολοφονική πολιτική της.

Γιάννης Αγγελόπουλος, Πάτρα,
υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ