Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: STOP στις απολύσεις των ΣΟΧ

4/6, Συγκέντρωση των ΣΟΧ στο Υπουργείο Υγείας. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου στα νοσοκομεία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4/6 έξω από το Υπουργείο Υγείας. Οι ΣΟΧ κατέβηκαν με τα πανό των σωματείων τους από τον Ευαγγελισμό, το Αγία Σοφία, το Θριάσιο και το Λαΐκό. Ο Γεωργιάδης σκοπεύει στο τέλος του μήνα να απολύσει όλους τους ΣΟΧ σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση από τα νοσοκομεία για να μπουν οι εργολάβοι. 

Από τη Δευτέρα 28/6 οι ΣΟΧ του Ευαγγελισμού στην καθαριότητα πραγματοποιούν καθημερινές επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο μαζί με δράσεις ενημέρωσης στους υπόλοιπους υγειονομικούς, ζητώντας μονιμοποίηση, προσλήψεις και αυξήσεις των μισθών.

«Έχω φτάσει να είμαι μόνος μου στην καθαριότητα της Μονάδας Εμφραγμάτων, κουράζομαι απίστευτα σε σημείο που έχω πάθει τρεις φορές υπερκόπωση. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την υγεία του προσωπικού, ενώ τα χρήματα που παίρνουμε είναι ελάχιστα. Λες κι η καθαριότητα που είναι πολύ σημαντική σε ένα νοσοκομείο γίνεται δια μαγείας, δεν την κάνουν άνθρωποι. Αρνούνται να πάρουν προσωπικό και τώρα θα μας απολύσουν για να βάλουν εργολάβους, που θα βγάζουν κέρδος από τη δουλειά κάθε εργαζόμενου. Ταυτόχρονα, υπάρχει πρόβλημα εκπαίδευσης. Εγώ εκπαιδεύτηκα από την παλιά καθαρίστρια», μας λέει ο Στράτος, συμβασιούχος εργαζόμενος στον Ευαγγελισμό. 

«Μας έλεγαν ήρωες στον κορονοϊό, καλύψαμε τις ανάγκες και τώρα μας διώχνουν. Εγώ είμαι στο κομμάτι του ιματισμού. Τα πλυντήρια είναι χαλασμένα και δίνουν πάρα πολλά λεφτά σε εταιρία για να κάνει τη δουλειά.  Αν τα συντηρούσαν ή αγόραζαν καινούργια θα τους κόστιζε λιγότερο. Λείπει ο εξοπλισμός και δίνουμε μάχη για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Έχουμε μείνει οι μισοί, έχουμε όλοι προβλήματα υγείας από τις απαράδεκτες συνθήκες και κάθε μέρα βράζουμε εκεί μέσα. Τώρα έχουν κλείσει ότι θα βάλουν εργολάβο. Θεωρώ ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις», τονίζει η Α., συμβασιούχος στον Ευαγγελισμό.