Καταπίεση και απελευθέρωση
Δικαιοσύνη για Zακ/Zackie

4/6, Συγκέντρωση στο Εφετείο. Φωτό: Πρωτοβουλία «στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie-Oh»

Τρίτη 11 Ιούνη η απόφαση.
Συγκέντρωση 9πμ Εφετείο (είσοδος από Λουκάρεως)

Πέντε χρόνια και εννιά μήνες. Τόσος καιρός έχει περάσει από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, της Zackie, μέρα μεσημέρι στην Ομόνοια. Τόσος είναι ο καιρός που η οικογένειά του, οι φίλοι του, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, είτε τον γνώριζαν είτε όχι, βγήκαν στους δρόμους δεκάδες φορές για να απαιτήσουν δικαιοσύνη. 

Η μέχρι τέλους προσπάθεια διαστρέβλωσης των γεγονότων από τη μεριά των δολοφόνων, η τεράστια μάχη με όλα τα μέσα να αντιστραφεί η αλήθεια και να παρουσιαστεί ο Ζακ σαν ο θύτης και όχι το θύμα, η αθώωση των εμπλεκόμενων μπάτσων πρωτόδικα, δεν μπόρεσαν να σβήσουν αυτό που πραγματικά έγινε στις 18 Σεπτέμβρη του 2018 στη Γλάδστωνος.

Το βίντεο του άγριου ξυλοδαρμού που κυκλοφόρησε παντού, δεκάδες δημοσιογράφοι που έψαχναν, αναδείκνυαν, ενημέρωναν διαρκώς, πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις, διαδηλώσεις, όλα αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο από την αρχή ως το τέλος της δίκης των δολοφόνων, στο να γίνει υπόθεση της κοινωνίας η απόδοση δικαιοσύνης. Δεκάδες εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι έβγαλαν αποφάσεις διεκδικώντας την καταδίκη τους. Την περίοδο των τρομερών φοιτητικών καταλήψεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων, έγινε κομμάτι αυτού του κινήματος η συμμετοχή με πανό στη δίκη. Η συνεχής, αδιάκοπη και αποφασισμένη παρουσία της οικογένειάς του σε κάθε μια δικάσιμο, χωρίς να πτοούνται από τις αλλεπάλληλες διακοπές της διαδικασίας.

Η πρόταση του εισαγγελέα την Πέμπτη 30 Μάη ήταν «ενοχή». Και είναι η μοναδική πρόταση που θα μπορούσε να υπάρξει. Ο Ζακ δεν πέθανε από καμία από τις αιτίες που προσπάθησαν να του αποδοθούν. Πέθανε από τα βίαια χτυπήματα που δέχτηκε. Πέθανε γιατί ζούμε σε ένα σύστημα που οργιάζει από σεξισμό. Που διαμορφώνει επίδοξους Δημόπουλους και Χορταριάδες.

Η δικαίωση για τον Ζακ κερδίζεται μέσα στην κοινωνία. Απαιτούμε και τη δικαστική δικαίωση την Τρίτη 11 Ιούνη. Για να είναι καθαρό το μήνυμα πως δεν μπορούν να δολοφονούνται άνθρωποι από λιντσάρισμα στη μέση του δρόμου. Οι αγορεύσεις των δύο δικηγόρων της οικογένειας του Ζακ, Κλειούς Παπαντολέων και Άννυς Παπαρρούσου στη δικάσιμο της 4ης Ιούνη ήταν κρυστάλλινα καθαρές. Η βαναυσότητα του λιντσαρίσματος επιβεβαιώθηκε από τις καταθέσεις των αυτόπτων μαρτύρων, που πολλοί φώναζαν στους δολοφόνους να σταματήσουν γιατί θα τον σκοτώσουν. Η αστυνομία έφτασε σε μόλις τέσσερα λεπτά που σημαίνει ότι δεν χρειάστηκε κανείς να επέμβει για να μην «ξεφύγει» ο Ζακ. Το υποτιθέμενο μαχαίρι με το οποίο έγινε απειλητικός δεν είχε ποτέ αποτυπώματά του, μόνο το αίμα του. Οι μόνοι που βρίσκονταν σε επιθετικό αμόκ εκείνες τις στιγμές ήταν οι Δημόπουλος και Χορταριάς. Οι οποίοι αμέσως μετά σε ψύχραιμη κατάσταση ανέλαβαν ξανά δράση. Ο μεν κοσμηματοπώλης καθάριζε το μαγαζί του, ο δε μεσίτης άρχισε να χτίζει μέσω διαδικτύου την υπερασπιστική του γραμμή! Οι αστυνομικές έρευνες στην περιοχή εξέταζαν το κατά πόσο ο Ζακ λήστεψε όντως το μαγαζί, σε εντελώς λάθος κατεύθυνση από το τί έγινε.

Ο Αναγνωστόπουλος (δικηγόρος του μεσίτη Δημόπουλου) στην αγόρευσή του, επέμεινε να αντιμετωπιζει και να αποκαλεί τον Ζακ δράστη και τον πελάτη του θύμα, να κρίνει βλαβερές για το κοινωνικό σύνολο τις διαδηλώσεις που απαιτούν την καταδίκη, και μίλησε για οργανωμένα κέντρα που βάλλουν στους κατηγορούμενους! Η Άννυ Παπαρρούσου, έθιξε την πραγματικότητα. Τα μόνα κέντρα που στήθηκαν ήταν των «από πάνω», αυτών που προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια.

Από τη μεριά μας λέμε πως με το κίνημα αλληλεγγύης, με την επαναστατική Αριστερά μπροστά συνεχίζουμε στην επόμενη και τελευταία δικάσιμο. Για πραγματική δικαιοσύνη για τον Ζακ, για μια κοινωνία που οι ζωές όλων μετράνε περισσότερο από τα κέρδη μιας αισχρής μειοψηφίας.

Καλούμε στις 11 Ιούνη στο Εφετείο, σε μαζική κινητοποίηση για την απόφαση

Καλούμε στις 14 Ιούνη στις 7μμ στα Προπύλαια στον ένα χρόνο από το έγκλημα της Πύλου, διεκδικώντας να πληρώσουν οι πραγματικοί ένοχοι.

Καλούμε στις 15 Ιούνη στο Pride στην Αθήνα, σε ανοιχτή συζήτηση στις 3.30μμ και στη μεγάλη διαδήλωση στις 7μμ

Πρωτοβουλία «στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie-Oh»