Η άποψή μας: Οι εκβιασμοί δεν θα περάσουν

Το μήνυμα των εκλογών της 6 Μάη αντηχεί δυνατά σαν καμπάνα στα αυτιά των χιλιάδων εργατών και της νεολαίας που συγκρούστηκαν με τα Μνημόνια και τις Τρόικες (εξωτερικού και εσωτερικού) εδώ και δυο χρόνια. Κι όμως, τα μαγειρεία των συγκυβερνήσεων στο Προεδρικό Μέγαρο προσπαθούν με νύχια και με δόντια να το κάνουν σαν τα μούτρα τους. Δέκα μέρες έχουν περάσει και οι Βενιζέλοι, οι Σαμαράδες και τα επιτελεία της ΕΕ επιστρατεύουν κάθε κινδυνολογία και κάθε εκβιασμό για να αναγκάσουν την Αριστερά να συμβιβαστεί και να ακυρώσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.

Βγήκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης και μίλησε για κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και έπεσαν όλα τα μνημονιακά παπαγαλάκια να καταγγείλουν ότι θέλει κατάσχεση των καταθέσεων! Ο Στρατούλης βέβαια μίλησε για εγγύηση των καταθέσεων, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους εκβιαστές.

Βγήκε ο Αλαβάνος και μίλησε για τον ζουρλομανδύα του ευρώ που εμποδίζει την ακύρωση των μνημόνιων και έτρεξε αμέσως όλος αυτός ο θίασος να κραυγάσει ότι αποκαλύφθηκε το κρυφό σχέδιο για την επιστροφή στη δραχμή. Βέβαια ο Τσίπρας είχε ήδη στείλει επιστολή στον Μπαρόζο που δήλωνε την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωζώνη, αλλά οι καταστροφολόγοι δεν ικανοποιήθηκαν. Ούτε την επίθεση του Παπαδημούλη στον Αλαβάνο δεν θεώρησαν αρκετή.

Ούτε και πρόκειται να ικανοποιηθούν με οποιοδήποτε συμβιβασμό, γιατί σκοπός τους είναι να ξεφτιλίσουν την Αριστερά σέρνοντας τις ηγεσίες της από τη μια υποχώρηση στην άλλη μέχρι να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της μνημονιακής λεηλασίας σε βάρος των εργατών. Πίσω από τη φραστική αναδίπλωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι το Μνημόνιο είναι τώρα «αναδιαπραγματεύσιμο» και ας αναλάβουν ο Τσίπρας με τον Κουβέλη να το παζαρέψουν, στην πράξη επιμένουν ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει γιατί θα θυμώσουν οι «εταίροι», οι «δανειστές» και οι «επενδυτές».

Ανατροπή

Σε αυτό τον χυδαίο εκβιασμό μόνο μια απάντηση χωράει: κανένας συμβιβασμός, προχωράμε για τη μονομερή ανατροπή της λεηλασίας με τη δύναμη της συλλογικής δράσης της τάξης μας. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την καταστροφή που μας ετοιμάζουν.

Το ευρώ δεν είναι «ασπίδα προστασίας», είναι ένα νόμισμα που καταρρέει μαζί με τις τράπεζες και τα τοξικά ομόλογά τους και απαιτεί για τη σωτηρία του να θυσιαστούν οι δουλειές, οι μισθοί και οι συντάξεις των εργατών όλης της Ευρώπης. Η αποπληρωμή του χρέους δεν είναι «αποκατάσταση αξιοπιστίας», είναι φαύλος κύκλος που ρουφάει όλο και πιο πολλούς πόρους σε βάρος αυτών που παράγουν τον πλούτο. Η μείωση του εργατικού κόστους δεν είναι «εργαλείο ανάπτυξης», είναι συνταγή για να στέλνουν στις οφσόρ και στις ελβετικές τράπεζες περισσότερα κέρδη οι εφοπλιστές και οι κολητοί τους.

Να γιατί η διέξοδος είναι το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα που λέει διαγραφή του χρέους, απαγόρευση απολύσεων, κρατικοποίηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων και επιβολή εργατικού ελέγχου παντού.

Και έχουμε τη δύναμη να το επιβάλουμε. Στις εργατογειτονιές της Β’΄Αθήνας, η Αριστερά είναι πλειοψηφική δύναμη αθροίζοντας κοντά στο 50%. Σε πολλά σημεία δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται ήδη πρώτο κόμμα ακολουθεί το ΚΚΕ και έπονται καταϊδρωμένοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οι νεοφιλελεύθερες εφεδρείες τύπου Μάνος ή Ντόρα με το ζόρι συναγωνίζονται τα ποσοστά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τον «αντιμνημονιακό» Καμμένο άρχισαν ήδη να τον ξεφτιλίζουν με τα «nonpaper» που παρουσίασε στο μαγειρείο των συγκυβερνήσεων.

Προχωράμε μπροστά! Καταγγέλλουμε τις όποιες συγκυβερνήσεις μεθοδεύουν, παλεύουμε για μια νέα νίκη της Αριστεράς σε νέες εκλογές, δυναμώνουμε την αντικαπιταλιστική αριστερά, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και πάνω από όλα δεν αναστέλλουμε κανέναν αγώνα στους χώρους δουλειάς και στους δρόμους. Απεργίες και καταλήψεις ενάντια σε κάθε μνημονιακό μέτρο που πάνε να επιβάλουν, αντιφασιστικά συλλαλητήρια ενάντια στις προκλήσεις των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Οι εκβιασμοί δεν θα περάσουν!