Ισπανία: Οι “Indignados” επιστρέφουν

Το Σάββατο 12 Μάη, οι δρόμοι της Ισπανίας γέμισαν με φωνές αντίστασης στις τράπεζες και τους πολιτικούς, με τον κόσμο να ζητάει “πραγματική δημοκρατία”. Η επιλογή της ημέρας έγινε για να συμπίπτει με την επέτειο της 15ης Μάη, της αφετηρίας του κινήματος των Ιντιγνάδος, των αγανακτισμένων στην Ισπανία. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 70 πορείες, με τη μεγαλύτερη να γίνεται στη Μαδρίτη όπου πήραν μέρος 250 χιλιάδες άνθρωποι και στη Βαρκελώνη με 200 χιλιάδες.

Η μαζική συμμετοχή ήταν αντίστοιχη με τις διαδηλώσεις της 19ης Ιούνη και της 15ης Οκτώβρη πέρσι. Παρόλο που ο κόσμος που συμμετέχει στις λαϊκές συνελεύσεις είναι λιγότερος από ό,τι ήταν στην αρχή του κινήματος, το περασμένο Σάββατο έδειξε ότι η αγανάκτηση είναι παρούσα για τα καλά.

Σε πολλές μικρές και μεγάλες πόλεις, μετά τις διαδηλώσεις οργανώθηκαν μαζικές συνελεύσεις στις πλατείες όπως πέρσι. Στη Βαρκελώνη, οχτώ χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος στη συνέλευση.

Στη Μαδρίτη, όπου η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την κατάληψη της εμβληματικής πλατείας Πουέρτα ντε Σολ μετά τις 10 το βράδυ, 50 χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν εκεί μέχρι τα μεσάνυχτα. Παρόλο που η αστυνομία τελικά κατάφερε να διώξει τους διαδηλωτές από τους δρόμους της Μαδρίτης και πέντε ακόμη πόλεων, αποκλεισμοί δρόμων και καταλήψεις προγραμματίζονται για τη συνέχεια, τουλάχιστον ως τις 15 του μήνα, τη μέρα της επετείου.

Απεργία

Αυτές οι κινητοποιήσεις εξελίσσονται μετά τη γενική απεργία της 29ης Μάρτη, η οποία οργανώθηκε ενάντια στην άγρια αντιμεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Το κλίμα που δημιουργήθηκε από το κίνημα της 15 Μάη ήταν πολύ εμφανές στη διάρκεια της γενικής απεργίας. Αντίστοιχα η αντίσταση στις περικοπές και τη λιτότητα βρέθηκε στο κέντρο των διαδηλώσεων του περασμένου Σαββάτου.

Μαζί με τα αιτήματα για να σταματήσει η παροχή χρημάτων στις τράπεζες, υπέρ της δημόσιας υγείας και παιδείας, και για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, στις συνελεύσεις αναδείχθηκε το αίτημα για να σταματήσει η πληρωμή του χρέους. 10% του εθνικού εισοδήματος πλέον πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους.

Μόνο δύο μέρες μετά τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα πάρει τον έλεγχο της Bankia, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. Στην Bankia τώρα θα επενδυθούν τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος. Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς ποσό που κόπηκε από την εκπαίδευση και την υγεία μόνο μέσα στον περασμένο μήνα.

Η όλο και μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ των εργατικών διαδηλώσεων και των Ιντιγνάδος μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αντίσταση στις επιθέσεις της κυβέρνησης.

Ζοέλ Σανς, οργάνωση Εν Λούτσα (Στον Αγώνα), Βαρκελώνη

Άλλα διεθνή

“Ελληνική τραγωδία” στην Ισπανία

Περικύκλωση της ΕΚΤ

Παλαιστίνη: Αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας