Περικύκλωση της ΕΚΤ

Από τις 16 ως τις 19 Μάη το κίνημα Blockupy στη Γερμανία οργανώνει μια μεγάλη σύγκρουση. Στην καρδιά του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, στη Φρανκφούρτη, εκεί που εδρεύει όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά μια σειρά μεγάλες γερμανικές τράπεζες και πολυεθνικές, ετοιμάζεται κατάληψη, περικύκλωση και διαδήλωση.

Στο Blockupy της Φρανκφούρτης συμμετέχουν κινήματα, συνδικάτα, το δίκτυο Attac, η Die Linke (το κόμμα της Αριστεράς) και άλλες οργανώσεις της Αριστεράς. Σκοπός είναι στις 18 του μήνα οι ακτιβιστές να έχουν καταφέρει να μπλοκάρουν το οικονομικό κέντρο της πόλης. Όπως δηλώνουν οι οργανωτές “τουλάχιστον την Παρασκευή, θα διακόψουμε την εργάσιμη μέρα και θα αποκλείσουμε τα κεντρικά κτίρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”. Η αφορμή για τις κινητοποιήσεις είναι ο ένας χρόνος από το κίνημα των Αγανακτισμένων αλλά και ότι στις 25 του Μάη, το Μπούντεσταγκ (το γερμανικό Κοινοβούλιο) θα αποφασίσει τελικά για το μηχανισμό της “ευρωπαϊκής σταθερότητας”.

Η διαδήλωση στην “καρδιά του κτήνους” της ευρωπαϊκής λιτότητας είναι μια δυνατή απάντηση στο ψέμα ότι η αντίθεση στην Ευρώπη είναι μεταξύ των εργαζόμενων του Βορρά και των εργαζόμενων του Νότου. Το ίδιο σύστημα που ξεζουμίζει τις χώρες που καταφεύγουν στον μηχανισμό στήριξης είναι που κρατάει τους μισθούς των γερμανών εργατών σταθερούς εδώ και χρόνια ενώ η παραγωγικότητά τους αυξάνεται. Η λιτότητα είναι πολιτική που εφαρμόζεται και μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

Αυτή η κατάσταση καταγράφηκε και στις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, του μεγαλύτερου και οικονομικά σημαντικότερου γερμανικού κρατιδίου, που έγιναν την περασμένη βδομάδα. Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ καταβαραθρώθηκαν, χάνοντας 8,3%, ενώ το 2010 στις προηγούμενες εκλογές είχαν χάσει άλλο 10,3%. Πλέον τον έλεγχο του κρατιδίου τον παίρνουν οι Σοσιαλδημοκράτες. Από την πτώση της Μέρκελ, εκτός από τους Σοσιαλδημοκράτες, τη μερίδα του λέοντος κερδίζει το Κόμμα των Πειρατών, που έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε βασικό εκφραστή της ριζοσπαστικής δυσαρέσκειας με τη δεξιά συγκυβέρνηση.

Οι αρχές και ο Δήμος της Φρανκφούρτης επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους ακτιβιστές του Blockupy, έχοντας επισήμως απαγορεύσει την κατασκήνωση στην περιοχή της διαδήλωσης. Το Blockupy δηλώνει αποφασισμένο να προχωρήσει και στις κινητοποιήσεις αλλά και σε άλλες πολιτικές δραστηριότητες μέσα στο κέντρο της κατειλημμένης Φρανκφούρτης.

Η Κριστίνε Μπούχολτς, βουλευτής της Αριστεράς και μέλος της αδελφής οργάνωσης του ΣΕΚ στη Γερμανία, θα μας μεταφέρει ζωντανά όλη αυτήν την εικόνα, ερχόμενη κατευθείαν από τη Φρανκφούρτη στο Μαρξισμό που πραγματοποιείται στην ΑΣΟΕΕ 17-20 Μάη.

Άλλα διεθνή

Ισπανία: Οι “Indignados” επιστρέφουν

Παλαιστίνη: Αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας