Μετά τις εκλογές, η συζήτηση ανάβει μέσα στους εργατικούς χώρους

Φοβερή συζήτηση έχει ξεσπάσει σε όλους τους εργατικούς χώρους μετά το μαζικό μαύρισμα των κομμάτων του Μνημονίου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, την μαζική στροφή στην αριστερά, αλλά και για το μελανό σημείο των εκλογών που ήταν η άνοδος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Σύντροφοι και συντρόφισσες που συμμετείχαν στις μετεκλογικές περιοδείες και εκδηλώσεις μας έδωσαν πολύτιμες εικόνες από την παρέμβαση που έγινε σε δεκάδες χώρους.

«Την Τετάρτη είχαμε κάνει εξόρμηση στο Υπουργείο Παιδείας για να προετοιμάσουμε την εκδήλωση μας που έγινε Πέμπτη 10 Μάη. Μίλησε ο Γιάννης Σηφακάκης που είχε μιλήσει και στην προεκλογική συγκέντρωση. 14 άτομα συμμετείχαν στη συζήτηση, κάποιοι από αυτούς δεν είχαν έρθει προεκλογικά. Όλοι ήταν χαρούμενοι από την μαζική στροφή στην αριστερά και μπήκαν πολλά ερωτήματα» μας είπε η Ελεάννα Τσώλη. «Βασικό θέμα ήταν αν μπορεί να τα καταφέρει μια αριστερή κυβέρνηση και ρωτούσαν τι θα κάνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κάποιοι τοποθετήθηκαν ενάντια στη συμμετοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση, «να μην γίνουμε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε σχέση με την άνοδο της Χρυσής Αυγής υπήρχε ανησυχία, αλλά όλοι αναγνώριζαν ότι αυτός ο κόσμος που ψήφισε δεν ήταν ακροδεξιοί και φασίστες. Μπήκαν παρατηρήσεις πως μπορούμε να οργανώσουμε την αντιφασιστική δράση και στους εργατικούς χώρους. Δύο άτομα έχουν κόψει την πρόσκληση τους για το Μαρξισμό και άλλοι πέντε έχουν δηλώσει ότι θέλουν να έρθουν. Στο τέλος έγινε συζήτηση και για το πώς μπορεί να οργανωθούν καλύτερα οι εργαζόμενοι μέσα στο Υπουργείο που είναι ένας τεράστιος χώρος με 600 εργαζόμενους. Μπήκαν ερωτήματα πως μπορεί να οργανωθεί Γενική Συνέλευση και απεργιακή επιτροπή με τη βοήθεια και των συντρόφων που παρεμβαίνουν από έξω».

Ενδιαφέρον

Πλούσια συζήτηση άνοιξε και στο Γενικό Πατησίων. «Την Πέμπτη 10/5 το μεσημέρι έγινε εκδήλωση για τα αποτελέσματα των εκλογών στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, στο γραφείο των αναισθησιολόγων. Εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο Πέτρος Κωνσταντίνου. Συγκεντρώθηκαν περίπου 15 άτομα, οι περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές, ανάμεσα τους και ο πρόεδρος του Σωματείου, Στράτος Τσέλας. Τα θέματα που μπήκαν στη συζήτηση ήταν η άνοδος της αριστεράς στις εκλογές, η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, το ζήτημα της ακυβερνησίας. Το θέμα της ενότητας της αριστεράς άνοιξε, όπως είχε γίνει και στην προεκλογική εκδήλωση. Γύρω από τον εργατικό έλεγχο μπήκαν ερωτήσεις πως μπορεί να γίνει και αν μπορεί να εφαρμοστεί. Μου έκανε εντύπωση ότι υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για το Μαρξισμό. Πριν την εκδήλωση είχαν ήδη δύο άτομα συμπληρώσει την αίτηση τους, στην εκδήλωση την συμπλήρωσαν άλλοι δύο και δύο ακόμα μας ζήτησαν να ξαναπεράσουμε για να μας δώσουν τα χρήματα» μας δήλωσε η Δέσποινα Καζανοπούλου.

Την Πέμπτη 10 Μάη έγινε μετεκλογική περιοδεία και στο Γκαράζ και στο Δημαρχείο Περιστερίου. Όπως μας μετέφεραν οι σύντροφοι που συμμετείχαν, οι εργαζόμενοι τους υποδέχτηκαν με αίσθημα νίκης, τους «μαυρίσαμε» ήταν η κυρίαρχη αντιμετώπιση. Και στους δύο χώρους άνοιξε συζήτηση για την αριστερή κυβέρνηση, αλλά μετά την κουβέντα όλοι καταλάβαιναν ότι όλα θα κριθούν από τη δύναμη του εργατικού κινήματος να καθορίσει τις εξελίξεις. Σοκ για τους εργαζόμενους ήταν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής καθώς αναρωτιόντουσαν ποιος κόσμος ψήφισε τους ναζί στο Περιστέρι και αν θα παρθεί κάποια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση τους.

Στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας έγινε περιοδεία την Τετάρτη 9 Μάη όπου δόθηκαν 10 φύλλα της ΕΑ και δύο άτομα συμπλήρωσαν την αίτηση τους για το Μαρξισμό. Και εκεί υπήρχε «ζουμερή συζήτηση», όπως μας είπαν οι σύντροφοι που έκαναν παρέμβαση, άνοιξε το θέμα της κυβέρνησης της αριστεράς και πως μπορούν να ξηλωθούν τα μέτρα του Μνημονίου στην πράξη.