Πρώτα απ' όλα είναι η ανεργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι άνεργοι ξεπέρασαν ακόμα και επίσημα τις 600 χιλιάδες τον Ιούλιο -το χειρότερο νούμερο από τότε που η ανεργία παρακολουθείται σε μηνιαία βάση και που αντιστοιχεί στο 12% του ενεργού εργατικού δυναμικού. Η έκθεση της ΤτΕ εκτιμάει ότι, λόγω της ύφεσης, μέχρι το τέλος του χρόνου η ανεργία "ενδέχεται" να ξεπεράσει ακόμα και αυτό το ρεκόρ. Θα τιναχτεί στα ουράνια, δηλαδή.
Ταυτόχρονα, όμως, η ελληνική οικονομία πλήττεται και από τον υψηλό πληθωρισμό, που θα κλείσει σύμφωνα με την ΤτΕ φέτος στο 4.8%. Αυτός ο υψηλός πληθωρισμός συμπιέζει ακόμα περισσότερο τα πραγματικά εισοδήματα. "Ο συνδυασμός της μείωσης ή στασιμότητας των ονομαστικών αποδοχών των μισθωτών και της προσωρινής έξαρσης του πληθωρισμού", γράφει η έκθεση, "εκτιμάται ότι συνεπάγεται για το 2010 μείωση των πραγματικών μέσων προ φορολογίας αποδοχών της τάξεως του 8% στο σύνολο της οικονομίας και της τάξεως του 17% στο Δημόσιο".
Φτώχεια
Τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα; Απόλυτη φτώχεια. Στην περσινή του έκθεση ο ίδιος ο Προβόπουλος έκανε τον παρακάτω οικονομικό απολογισμό της ελληνικής κοινωνίας:
"Το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο στις χώρες της Ε.Ε. των 27 - με εξαίρεση τη Λεττονία... Η φτώχεια μετατοπίζεται από την ομάδα των ηλικιωμένων προς την ομάδα των νεότερων ζευγαριών με παιδιά και προς τους νέους εργαζόμενους, από τις αγροτικές προς τις αστικές περιοχές, από τους λιγότερο εκπαιδευμένους προς τις υψηλότερες εκπαιδευτικές βαθμίδες. Αντίθετα με ότι συνέβη στις περισσότερες άλλες χώρες της Ε.Ε., το ποσοστό των παιδιών μέχρι 15 ετών που ζουν κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας στην Ελλάδα αυξήθηκε... Περίπου 450.000 παιδιά μεγαλώνουν σε φτωχά νοικοκυριά".
Η συνταγή της Τρόικας προέβλεπε "εσωτερικό αποπληθωρισμό" για την Ελλάδα. Η μείωση των εισοδημάτων, έλεγε, θα είχε σαν αποτέλεσμα την σταδιακή πτώση των τιμών -των εγχώριων προϊόντων και υπηρεσιών τουλάχιστον- που θα περιόριζε σημαντικά τις επιπτώσεις των περικοπών των μισθών και των συντάξεων. Αντί για αυτό, όμως, ο πληθωρισμός καλπάζει στην Ελλάδα -όχι μόνο λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων και των τιμολογίων της ΔΕΗ και των άλλων (πρώην) ΔΕΚΟ αλλά και λόγω της αντίδρασης τις "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" που προσπαθεί να αντισταθμίσει τα χαμένα έσοδα από την πτώση του τζίρου ανεβάζοντας τις τιμές. Αντί να «αντισταθμίζεται», η φτώχεια γίνεται ακόμα πιο δυσβάσταχτη. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Προβόπουλος προτείνει τώρα περικοπές ακόμα και στις εκδρομές των ΚΑΠΗ, τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα σχολεία. Και ακόμα περισσότερες μαζικές απολύσεις.
Μήπως ήθελε να πει "μόνο 450.000" αντί για "περίπου 450.000 παιδιά μεγαλώνουν σε φτωχά νοικοκυριά" στην περσινή του έκθεση ο κύριος Προβόπουλος;
Υποσημείωση: το 2009 οι ετήσιες αποδοχές του Διοικητή της ΤτΕ ανήλθαν στις 400.000 Ευρώ. Τον περασμένο Δεκέμβρη ο Προβόπουλος μείωσε αυτοβούλως τον μισθό του κατά 20% -στα 26.660 Ευρώ το μήνα δηλαδή. Καταραμένη φτώχεια...