Ανταρσία, Ανατροπή σε Αθήνα και Αττική

«Στις κάλπες ο λαός πρέπει να κάνει την επιλογή του, και να δώσει μια σκληρή απάντηση, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που πουλιέται το μέλλον του, μια πολιτική καθαρή απάντηση ενισχύοντας τους συνδυασμούς της αντικαπιταλιστικής αριστεράς παντού» μας είπε ο Δημήτρης Καλπίδης, εργαζόμενος στο Δήμο Κορυδαλλού και υποψήφιος στον τομέα του Πειραιά με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή. «Η αντικαπιταλιστική αριστερά είναι η μόνη δύναμη που βάζει στόχους που έχουν να κάνουν άμεσα με το μέλλον του: Λέει όχι στο μνημόνιο, αλλά απαιτώντας να διαγραφεί το χρέος, το χρέος δεν θέλει παράταση, θέλει διαγραφή. Λέει να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες χωρίς αποζημίωση στους καπιταλιστές και τους τραπεζίτες. Οι τραπεζίτες σε όλη τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας αρμέγουν τον ελληνικό λαό συνέχεια. Ολα αυτά τα λεφτά τα στερούν από την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, την ευημερία του λαού. Λέει να απαγορευτούν οι απολύσεις, δεν μπορεί σε αυτές τις συνθήκες να βγάζουν συνεχώς νόμους που προστατεύουν το κεφάλαιο και να μην κάνουν τίποτα για τους εργάτες. Αυτούς τους στόχους έχουμε πρώτη γραμμή σε όλους τους αγώνες».

Κεντρικοί ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν οι επικεφαλής των συνδυασμών Άγγελος Χάγιος και Πέτρος Κωνσταντίνου, οι οποίοι ανέπτυξαν τις πολιτικές θέσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς για την εκλογική μάχη και κάλεσαν σε μαζική συστράτευση μπροστά στην τελική ευθεία. Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν ο Θανάσης Διαβολάκης, υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά της "Ανταρσία στο Λιμάνι". Στην συγκέντρωση μίλησαν επίσης ο Σέμκο Μοχαμεντιν από την Επιτροπή των Ιρανών Προσφύγων, που μόλις λίγες ώρες πριν, τα ξημερώματα του Σαββάτου, δέχτηκαν επίθεση «αγνώστων» που πέταξαν εκρηκτικό μηχανισμό στη σκηνή των απεργών πείνας στα Προπύλαια, και ο Τζαβέντ Ασλάμ από την Ένωση Μεταναστών Εργατών. Συγκλονιστική ήταν η ομιλία του Σέμκο:

«Στα κανάλια ψάχνουν μετανάστες που να έχουν κάνει κάτι παράνομο για να το δείξουν στα δελτία ειδήσεων. Εμείς κάνουμε 60 μέρες φωνάζουμε στα Προπύλαια και κανείς από τους παπαγάλους τους δεν ήταν εκεί να δούνε γιατί οι άνθρωποι κοιμούνται στις σκηνές. Οι μοναδικοί που έχουν υποστηρίξει τους αγώνες μας ήταν η Αριστερά, ήταν η νεολαία, ήταν οι φοιτητές, γιατροί, ο απλός κόσμος, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που βρέθηκε στο πλευρό μας όλο αυτό το διάστημα. Δεν μας φοβίζουν οι βόμβες, έχουμε δει βόμβες, σκοτωμούς, έχουμε περάσει μέσα από αυτά. Εμείς είμαστε τώρα πενήντα, αύριο θα είμαστε πενήντα χιλιάδες, μεθαύριο πέντε εκατομμύρια, όλος ο κόσμος μαζί, εργαζόμενοι, φοιτητές, νεολαία, όλος ο κόσμος που παλεύει για ένα καλύτερο αύριο. Δεν μπορούν ούτε με βόμβες, ούτε με τη φτώχεια που φέρνουνε με το ΔΝΤ να μας σταματήσουν, εμείς θα τα ανατρέψουμε όλα αυτά, παλεύοντας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο κέντρο της Αθήνας, σε όλη τη χώρα».

Στην πρώτη γραμμή

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αγωνιστές που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην πρώτη γραμμή ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης στο Υπουργείο Πολιτισμού, στις συγκοινωνίες, τα ΜΜΕ.

«Είμαι συμβασιούχος στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ημουν στην Ακρόπολη όταν μπήκαν τα ΜΑΤ στις 15 Οκτωβρίου, επειδή θέλουμε να παραμείνουμε στη δουλειά μας, δηλαδή να έχουμε το βασικό δικαίωμα που πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος» μας είπε η Μαρία Χουντάση. «Αλλά αυτή τη στιγμή μπαίνει επιχείρηση σκούπα σε όλους τους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού και γενικότερα όλου του δημόσιου τομέα. Ζητάμε το αυτονόητο, να έχουμε δικαίωμα στη μόνιμη εργασία, να μονιμοποιηθούμε».

«Ο λαός πρέπει να επιλέξει. Ή θα στηρίξει τα κόμματα του Μνημονίου ή θα στηρίξει την αντικαπιταλιστική ανατροπή και τον ξεσηκωμό των εργαζομένων απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα που μας στέλνει η κυβέρνηση του ΔΝΤ, του Μνημονίου και όλοι οι υποστηρικτές της» μας είπε ο Σταύρος Μανίκας, συνδικαλιστής στην ΕΘΕΛ και υποψήφιος στον τομέα Πειραιά με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή. «Στις συγκοινωνίες η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει αυτά που έχει συμφωνήσει με το μνημόνιο. Ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ, ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών, που προσπαθεί να εφαρμόσει απομονώνοντας μια-μια τις εταιρίες με σαλαμωτή διάλυση των συγκοινωνιών».

«Να φύγουνε!» αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στην κυβέρνηση, το μνημόνιο και την τρόικα μας λέει η Σοφία Στυλλιανού εργαζόμενη στα ΜΜΕ. «Η κατάσταση είναι λίγο εφιαλτική. Το κλίμα που προσπαθούν να επιβάλλουν είναι τρομοκρατία και φόβος, μη μιλάς μη γελάς, να κάνουμε τη δουλειά μας. Ακόμα και αν δεν είσαι εσύ ο απολυμένος, θα πρέπει να δουλεύεις εσύ είκοσι ώρες τη μέρα με τα ίδια λεφτά. Δεν υπάρχει ακόμα μαζική διάθεση για απεργία ανοιχτά, όμως από κάτω βράζει ένα τέτοιο κλίμα».

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρήκαμε τον Νασίμ Αλατράς, Παλαιστίνιο δημοσιογράφο στην Ελευθεροτυπία και τον ρωτήσαμε για το νέο ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή: «Γίνεται μια επικίνδυνη στροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που μακροχρόνια θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά για την εικόνα της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή. Ηδη βλέπουμε αρκετά δημοσιεύματα  και σχόλια και αναλύσεις στον αραβικό τύπο, που προσπαθούν να εξηγήσουν αυτήν την παράξενη και περίεργη συμμαχία του Ισραήλ με την Ελλάδα. Κάποιοι την αποδίδουν στην ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, ότι προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί η Ελλάδα. Κάποιοι, ίσως πιο σοφοί, πιστεύουν ότι η Ελλάδα πια είναι μια χώρα που εύκολα προσφέρεται σε όλους για να διαπράττει αυτά που θέλουν οι μεγάλες δυνάμεις. Οπως είναι τα πράγματα σε αυτήν την κρίσιμη οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα, για το Ισραήλ είναι πολύ εύκολο να ζητήσει από την Ελλάδα ό, τι θέλει και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να το πράξει. Αφού πράττει αυτά που ζητάει το ΔΝΤ και οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, είναι εύκολο να κάνει αυτά που θέλει το Ισραήλ».

Στη συγκέντρωση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην Ομόνοια, το περασμένο Σάββατο, βρέθηκαν αγωνιστές από όλες τις γενιές:  «Η έκπληξη σήμερα είναι ότι γίναμε πολλοί και δεν γνωριζόμαστε πια» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Δημήτρης Λιβιεράτος, συγγραφέας και ιστορικός του εργατικού κινήματος της χώρας. «Διευρύνεται το κίνημα, το κίνημα της διαμαρτυρίας, είμαστε σε σωστή πορεία».

«Με απεργίες και καταλήψεις»

«Με απεργίες και καταλήψεις θα καταφέρουμε να σταματήσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και των τραπεζιτών» μας είπε ο Κώστας Λιώλης, μαθητής των Anticapitalista από το 8ο Λύκειο Χαλανδρίου. «Στα σχολεία δεν υπάρχουν καθηγητές και βιβλία, λίγο λίγο η παιδεία ιδιωτικοποιείται. Πρέπει να τους σταματήσουμε».

Τη συγκέντρωση χαιρέτησε και ο Τζαβέντ Ασλάμ εκ μέρους της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση με το νόμο που ψήφισε πέρσι στην ουσία αρνήθηκε την δυνατότητα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε χιλιάδες μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα. Τόνισε με έμφαση πως οι μετανάστες, είτε ψηφίζουν είτε όχι, στηρίζουν την υποψηφιότητα του Πέτρου Κωνσταντίνου για τον Δήμο της Αθήνας και του Άγγελου Χάγιου στην περιφέρεια της Αττικής. Μέλη της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, είναι υποψήφιοι στην Ανταρσία.

«Ξέρουμε ότι η Ανταρσία μας στηρίζει», είπε ο Τζαβέντ, «Και ξέρουμε πως και μετά τις εκλογές όλοι εσείς θα είσαστε δίπλα μας. Ως μετανάστες δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πούμε ξεκάθαρα πως η "Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας" και η "Αντικαπιταλιστική Ανατροπή" στην περιφέρεια της Αττικής είναι τα ψηφοδέλτια που μας εκφράζουν απόλυτα. Τα ψηφοδέλτια που τα στηρίζουμε και τα προτείνουμε γιατί ξέρουμε ότι όλος ο κόσμος που είναι μέσα εκεί δεν έρχεται μόνο στις εκλογές, αλλά όλοι μαζί θα βρεθούμε ξανά στο δρόμο και μετά τις εκλογές σε όλες τις μεγάλες μάχες».

Το τέλος της συγκέντρωσης, ακολούθησε πορεία μέχρι την Βουλή, όπου τα μπλοκ της αντικαπιταλιστικής αριστεράς συνάντησαν την προκλητική και πρωτοφανή, στα χρονικά προεκλογικής εκδήλωσης, παρουσία των ΜΑΤ, που είχαν παραταχθεί μπροστά στη Βουλή, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που αναγορεύει σε εχθρό οποιοδήποτε αγωνιζόμενο τμήμα της κοινωνίας και το αντιμετωπίζει με καταστολή και σιδηρόφρακτες διμοιρίες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας. Η πορεία τελείωσε στα Προπύλαια, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των Ιρανών μεταναστών να κερδίσουν πολιτικό άσυλο.

Αγγελος Χάγιος, υπ. περιφερειάρχης Αττικής με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή

Τα αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια πρεσβεύουν την συνολική ρήξη με την  κυβέρνηση, την ΕΕ και την μαφία των τραπεζιτών του ΔΝΤ. Δεν αναγνωρίζουμε ούτε το χρέος ούτε όλες αυτές τις δαπάνες για την εξυπηρέτησή του. Δαπάνες που προέρχονται από τον πλούτο που παρήγαγε η εργατική τάξη της χώρας μας και που είναι υπεραρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες της.

Ταυτόχρονα βάζουμε θέμα ρήξης με την ευρωζώνη και το ευρώ. Βάζουμε θέμα εξόδου από την ΕΕ. Αντίθεσης με το στρατηγείο και το επιτελείο της Μέρκελ και του Σαρκοζί που σχεδιάζουν, ακόμα και τώρα, μια δεκαετία αντιλαϊκών μέτρων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Νέα εποχή

Ένας σχεδιασμός που δεν παίρνει υπόψη του τις ανάγκες των εργαζόμενων. Όμως η εργατική τάξη έχει τον δικό της σχεδιασμό και όποιος δεν τον ακούει δεν μπορεί να μπει στην νέα εποχή των αγώνων. Η οργή, η αγανάκτηση, το σιχτίρισμα του κόσμου, αργά ή γρήγορα θα εκδηλωθεί σε μεγάλους, μαζικούς, λαϊκούς αγώνες. Γι' αυτό και τα δικά μας ψηφοδέλτια αποτελούνται από αγωνιζόμενους εργαζόμενους που βρέθηκαν στους δρόμους ενάντια στις αντιλαϊκές επιθέσεις, από νεολαίους που παλεύουν ενάντια στο μέλλον που τους ετοιμάζουν, από μετανάστες που πρωτοστάτησαν στο αντιρατσιστικό κίνημα.

Σηματοδοτεί την ύπαρξη ενός αυτοτελούς αντικαπιταλιστικού ρεύματος μέσα στην ελληνική κοινωνία το οποίο βγαίνει μέσα από αγώνες κοινωνικούς και πολιτικούς, βγαίνει μέσα από την αναζήτηση μιας άλλης αριστεράς της νέας εποχής, της νέας κομμουνιστικής προοπτικής, του επαναστατικού δρόμου και όχι του κοινοβουλευτικού. Του δρόμου μιας άλλης κυβερνητικής πρότασης των εργαζομένων που δεν είναι σαν και αυτές που συμμετέχουν δυνάμεις της αριστεράς. Είτε ως τσόντα του Παπανδρέου ο Κουβέλης, είτε η Πασοκοποιημένη αριστερά μέσω των “καλών Πασόκων”. Αλλά είναι ο δρόμος μιας άλλης εξουσίας, της εργατικής εξουσίας, της εργατικής δημοκρατίας.

Αυτή είναι η κυβερνητική μας πρόταση. Και δεν την διακηρύσσουμε μόνο. Προσπαθούμε να οργανώσουμε το πρόπλασμα, τον πυρήνα αυτής της εξουσίας, να την προωθούμε με τους αγώνες μας.

Μέσα από τις επιτροπές αγώνα των εργαζόμενων, τα ταξικά σωματεία και το συντονισμό τους. Μέσα από τις λαϊκές συνελεύσεις, τις λαϊκές επιτροπές αγώνα στις γειτονιές. Θεσμοί του λαϊκού κινήματος, οι οποίοι είναι αναγκαίοι, ανταγωνιστικοί θεσμοί του Καλλικράτη των Δήμων και των Περιφερειών, οι οποίοι είναι στημένοι θεσμοί του αστικού κράτους για να εφαρμόσουν μνημόνια, αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές.

Εμείς έχουμε την αυτοπεποίθηση να σας καλέσουμε, σαν ψηφοδέλτιο της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής, και αν θέλετε, σαν συνολικό πολιτικό ρεύμα που επιχειρεί να συγκροτηθεί σε επίπεδο εθνικό, ενόψει των μεγάλων αγώνων της νέας εποχής που έρχεται μπροστά μας. Να σας καλέσουμε σε ένα σάλπισμα στράτευσης. Να στρατευθείτε μαζί μας, να αγωνιστείτε μαζί μας.

Σας λέμε: Ρίξτε ψήφο ανατροπής, ρίξτε ψήφο οργής, ρίξτε ψήφο συμμετοχής στους μεγάλους αγώνες που θα δώσουμε μαζί. Στους μεγάλους αγώνες της ανατροπής, αγώνες που θα ανοίξουν τον δρόμο της απελευθέρωσης των εργαζόμενων για μια άλλη κοινωνία.

Εμπρός αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, τις λίγες μέρες που μένουν να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα και να ετοιμαστούμε για την επαύριο των εκλογών. Διότι μας περιμένει μια μεγάλη, η πιο μεγάλη κοινωνική και πολιτική σύγκρουση που έγινε ποτέ στην ανθρώπινη κοινωνία. Είναι η σύγκρουση αυτή για την οποία οργανωθήκαμε όλοι στο εργατικό κίνημα. Είναι η σύγκρουση αυτή την οποία περιμέναμε όταν οργανωθήκαμε στην επαναστατική, κομμουνιστική, αντικαπιταλιστική αριστερά. Να ετοιμαστούμε για αυτή τη σύγκρουση. Με στρατηγική, με πρόγραμμα, με θεωρία, με άλλη κουλτούρα και κυρίως μέσα στο μαζικό, λαϊκό κίνημα της ανατροπής. Που για να είναι ανατροπή και του μνημονίου και της αντεργατικής επίθεσης πρέπει να είναι αντικαπιταλιστική ανατροπή. Ψήφο στην Αντικαπιταλιστική Ανατροπή. Θα νικήσουμε!

Πέτρος Κωνσταντίνου, υπ. δήμαρχος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας

Σε αυτές τις εκλογές στέλνουμε μήνυμα ανταρσίας, όλοι εμείς που βρισκόμαστε εδώ αλλά και χιλιάδες κόσμου, εργαζόμενοι, νεολαίοι, μετανάστες, άνθρωποι της δουλειάς και του αγώνα. Το σύστημά τους είναι χρεοκοπημένο, αυτό βλέπουμε αυτές τις μέρες, και από παντού  έρχονται αυτά τα μηνύματα.

Όμως την ίδια ώρα που οι από πάνω όχι μόνο δεν σώζουν την οικονομία αλλά θέλουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζόμενων, των φτωχών, των μεταναστών και της νεολαίας, την ίδια ώρα βλέπουμε τους εργαζόμενους να αντιστέκονται.

Αυτό το ζήσαμε με τις τεράστιες εργατικές εκρήξεις του προηγούμενου διαστήματος, το ζήσαμε με την νεολαιίστικη εξέγερση του Δεκέμβρη, το ζήσαμε με τις μεγάλες αντιρατσιστικές μάχες. Και αυτές τις μέρες που οι Ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες παλεύουν με την ίδια τους την ζωή για να κερδίσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους στο άσυλο, θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και στους φασίστες δολοφόνους που έρηξαν βόμβα μέσα στις σκηνές τους τα ξημερώματα του Σαββάτου, αλλά κυρίως στην ίδια την κυβέρνηση που εκτρέφει αυτές τις επιθέσεις. Κάτω τα χέρια από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, θα σας τα κόψουμε.

Θανάσης Διαβολάκης, υπ. δήμαρχος με την «Ανταρσία στο Λιμάνι» στον Πειραιά.

Εκ μέρους της “Ανταρσία στο Λιμάνι” στέλνω ένα ζεστό αγωνιστικό χαιρετισμό στην σημερινή σας συγκέντρωση. Ένα ζεστό αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους άνεργους, τους νεολαίους και τις νέες που θέλουν σε αυτές τις εκλογές να στείλουν το μήνυμα της αντίστασης και της ανατροπής ενάντια στις πολιτικές του μνημόνιου και του αντεργατικού σφαγείου της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Και αυτός ο κόσμος πλέον είναι ορατός, είναι αναγνωρίσιμος. Ο κόσμος της Ανταρσίας είναι εδώ. Στους δρόμους, στα κινήματα και πλέον και στις εκλογές. Και αυτή η δυναμική τους φοβίζει. Η δυναμική του κόσμου που θέλει να παλέψει είναι ορατή. Και αυτό το καταλαβαίνουν ακόμα και τα αστικά και τα κυβερνητικά επιτελεία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιχείρησε με την διακαναλική του συνέντευξη να εκβιάσει τους εργαζόμενους. Εμείς του λέμε ότι οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν περνάνε. Σε αυτές τις εκλογές θα έχουν την απάντηση που τους αξίζει. Σ' αυτές τις εκλογές θα κάνουμε ανταρσία.

Κεντρικός Τομέας Αθήνας

Γιάννης Σηφακάκης, συντονιστής της «Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο», με μεγάλη δράση στο αντιπολεμικό κίνημα και το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης.

Βόρειος Τομέας Αθήνας

Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος, τέως μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, με μεγάλη δράση στην υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Νότιος Τομέας Αθήνας

Σπύρος Δρίτσας, γιατρός, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Καταλήψεων στους μεγάλους αγώνες της νεολαίας το 2006-2007

Δυτικός Τομέας Αθήνας

Χρίστος Μπίστης, ιστορικό στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα και των κινημάτων της μεταπολίτευσης.

Πειραιάς

Νίκος Καββαδάς πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, με ενεργό δράση στο Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Ανατολική Αττική

Δημήτρης Σαραφιανός δικηγόρος, τέως μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ,  με ενεργό δράση στην Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων μελών του Δ.Σ.Α. και στην Ομάδα Νομικής Βοήθειας.

Νησιά

Γιάννης Φελέκης, ιστορικό στέλεχος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Δυτική Αττική

Μαριώτα Αλμυρούδη, γιατρός, μέλος του Συντονιστικού των καταλήψεων, με ενεργό δράση στο φοιτητικό κίνημα