ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Συνελεύσεις και εκλογές

Η εισήγηση της ΟΛΜΕ προς τους καθηγητές είναι να παρθεί απόφαση για 24ωρη απεργία στις 15 Δεκέμβρη μαζί με τη ΓΣΕΕ με επίκεντρο το νέο μισθολόγιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Επίσης, τονίζει ότι πρέπει και η ΑΔΕΔΥ να καλέσει την ίδια μέρα σε απεργία.

Ακόμα, η εισήγηση ζητάει την εξουσιοδότηση των Γενικών Συνελεύσεων για να καλέσει 24ωρη απεργία μέχρι τις επόμενες ΓΣ του κλάδου όταν δοθεί σχέδιο μισθολογίου ή εξαγγελθούν με οποιοδήποτε τρόπο περικοπές στους μισθούς. Τέλος, προτείνει να γίνουν νέες Γενικές Συνελεύσεις αμέσως μετά για την κλιμάκωση του αγώνα.

Ο γύρος αυτών των συνελεύσεων είναι κρίσιμος αφού μπορούν να δώσουν τον τόνο σε ολόκληρη την εκπαίδευση, αλλά είναι σε θέση να ξεσηκώσουν και άλλα κομμάτια εργαζόμενων στη μάχη για την συνολική ανατροπή των μέτρων του Μνημονίου.

Η απεργία στις 15 του Δεκέμβρη από τη ΓΣΕΕ δεν πρέπει να μπαίνει αντιπαραθετικά με τις κινητοποιήσεις του κλάδου. Ίσα ίσα είναι η καλύτερη ευκαιρία να παρθούν αποφάσεις για απεργία διαρκείας και με αυτόν τον τρόπο η 15 /12 να είναι μια δυνατή Πανεργατική Απεργία με τους εκπαιδευτικούς στην πρώτη γραμμή. Με συντονισμό των ΕΛΜΕ από τα κάτω, με αποφάσεις για απεργιακές επιτροπές με στόχο να οργανώσει η ίδια η βάση τη μάχη μέσα και έξω από τα σχολεία, να επικοινωνήσει με μαθητές και γονείς.

Στην ίδια κατεύθυνση χρειάζεται να κινηθεί και η ΔΟΕ. Ενθαρρυντικό είναι ότι οι φοιτητές ετοιμάζονται για νέο γύρο γενικών συνελεύσεων μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών (αυτή την εβδομάδα οι σχολές υπολειτουργούν) με προτάσεις για τριήμερες ή πενθήμερες καταλήψεις ενάντια στο Πανεπιστήμιο του Μνημονίου και το νέο νόμο πλαίσιο που ετοιμάζει η Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Είναι καθήκον της Αριστεράς μέσα στην εκπαίδευση να κινηθεί με έναν τέτοιο σχεδιασμό. Ταυτόχρονα όμως είναι και ευκαιρία, καθώς ολοένα και περισσότερος κόσμος αγανακτεί με τα μέτρα λιτότητας και ζητάει δράση και πρωτοβουλίες που να κλιμακώνουν τους αγώνες μέχρι την συνολική ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης.

Εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διεξάγονται την Τετάρτη 3 του Νοέμβρη. Οι φετινές εκλογές γίνονται μέσα σε συνθήκες Μνημονίου και σε μια περίοδο που το βασικό ερώτημα είναι πως μπορούμε να ανατρέψουμε την επίθεση.

Είναι η στιγμή που χρειάζεται να ενισχυθεί το πιο ριζοσπαστικό και αγωνιστικό κομμάτι μέσα στα σχολεία για να δυναμώσουν οι αγώνες για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για να σταματήσουν οι περικοπές. Στα ψηφοδέλτια των Παρεμβάσεων συμμετέχουν οι αγωνιστές που πήραν μια σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες βοήθησαν να οργανωθεί το κίνημα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικα. Με ενισχυμένες τις Παρεμβάσεις θα υπάρχει καλύτερη αφετηρία στην προσπάθεια για κλιμάκωση των απεργιών, για την ανατροπή του σχολείου του Μνημονίου.

Στα ψηφοδέλτια των Παρεμβάσεων συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί από το δίκτυο της Πρωτοβουλίας Γένοβα «Η τάξη μας». Για τα ΚΥΣΠΕ υποψήφιοι είναι οι: Σεραφείμ Ρίζος, Μαργαρίτα Παπαμηνά, Βάσυ Μαλανδράκη, Κώστας Καλύβας, Γιάννης Θάνος, Ανθή Αθανασούλα, Μαρία Καλύβα και Χριστίνα Λαδά. Για τα ΚΥΣΔΕ είναι οι: Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Φώτης Κονταρτζής, Χριστούλα Γαϊτανίδου, Βασιλική Αλεξοπούλου, Μαρία Ανδρέου, Σοφία Γεωργοκώστα, Ντίνα Γκαρανέ, Γιάννης Καρασίμος, Παναγιώτης Λέκκας, Σταυρούλα Πανίδου, Πασχάλης Πασχαλίδης, Αγγελική Σινούρη, Εύα Τζένου, Βίλλυ Φωτοπούλου, Μηνάς Χατζηδημητρίου, Ρεβέκκα Χατόγλου, Βασίλης Λουκάς, Λίτσα Μπαρσούκη και Λεωνίδας Κοκκόλης.