ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ - Μαζική ανταπόκριση σε περιοδείες και εκδηλώσεις

Δεκαπέντε εφημερίδες δόθηκαν και στην εξόρμηση στους εργαζόμενους του ΗΣΑΠ στην Οδό Αθηνάς. «Πολλοί από τους εργαζόμενους που συναντήσαμε, ήξεραν τους αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από όλες τις μάχες της τελευταίας περιόδου» μας είπε η Ελένη Μπούμπουρα, υποψήφια με την «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας. Περιοδεία και συζήτηση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και στο ΥΠΕΧΩΔΕ, με τη συμμετοχή της Βάγιας Γκούμα, εργαζόμενης στο χώρο και επίσης υποψήφιας με τον συνδυασμό της Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας. Την Τρίτη το πρωί έγινε και περιοδεία στο αμαξοστάσιο του ΜΕΤΡΟ στα Σεπόλια στην οποία συμμετείχαν ο Γιάννης Σηφακάκης, ο Τάσος Αναστασιάδης από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή και ο πρόεδρος του σωματείου Αντώνης Σταματόπουλος. Η συζήτηση άνοιγε πάνω στην ανάγκη να σταλεί το μήνυμα ανατροπής στις εκλογές στις 7 Νοέμβρη, αλλά και στην ανάγκη, μέσα στις σημερινές συνθήκες, οι ηγεσίες των σωματείων να είναι μπροστά στις μάχες και στις απεργίες και όχι να κυνηγάνε πως θα συμβιβαστούν με τους από πάνω.

Κοινή εξόρμηση διανομής προεκλογικού υλικού, πραγματοποίησαν στις 6πμ το πρωί της Τρίτης, η δημοτική παράταξη «Εκτός Σχεδίου» με τη συμμετοχή του επικεφαλής Μάκη Βάσιλα και της υποψ. Δημοτικής συμβούλου Αγγελικής Βάσιλα και υποψηφίων στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή», στο γκαράζ του Δήμου της Νέας Ιωνίας. Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγία Ολγα εξέδωσε η Εκτός Σχεδίου καλώντας τους εργαζόμενους «να δυναμώσουν τις αντιστάσεις, τις μαζικές διαδικασίες, τις γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά». «Κάθε αγώνας που ξεσπάει, χρειάζεται την αλληλεγγύη όλων μας» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Βασίλης Κυριάκης, μάγειρας και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγία Ολγα – και υποψήφιος με την Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Πρέβεζας.

Oι περιοδείες εντείνονται στο Δήμο του Πειραιά. “Οι δεκάδες απεργίες που έχουν γίνει όλη τη χρονιά ,από τις πανεργατικές μέχρι αυτές που έγιναν σε ένα μικρό χώρο δουλειάς λόγω κάποιας απόλυσης δείχνουν ξεκάθαρα την προοπτική που έχει ο δρόμος του αγώνα» τονίζει ο Μήτσος Αργυροκαστρίτης, λιθογράφος, υποψήφιος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στον Τομέα Πειραιά. «Στην περιοδεία στη Στατιστική Υπηρεσία, οι συνάδελφοι μας ήξεραν. Από τη συμπαράσταση στην μεγάλη απεργία διαρκείας που είχαν πραγματοποιήσει το 2003, από τις πανεργατικές απεργίες, από την περσινή απεργία στο Υπουργείο Οικονομικών» μας λέει η Τιάνα Ανδρέου, συνδικαλίστρια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και υποψήφια με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στον Πειραιά. «Συναντήσαμε και απογοήτευση, αλλά και οργή –‘θα φάνε μαύρο’- για τα μέτρα της κυβέρνησης. 15 εργαζόμενοι αγόρασαν την εργατική αλληλεγγύη».

Αμαξοστάσια

Εξόρμηση έγινε την περασμένη εβδομάδα σε όλα τα αμαξοστάσια της  ΕΘΕΛ. Στο αμαξοστάσιο Φούλγκορ του ΟΑΣΑ  πραγματοποιήθηκε εξόρμηση νωρίς το πρωί (4:30 πμ), πριν την έναρξη της βάρδιας από κλιμάκιο της "Ανταρσία στο λιμάνι", στο οποίο συμμετείχαν ο Αβραάμ Αγγελος, οδηγός στα μπλε λεωφορεία που είναι υποψήφιος στην "Ανταρσία στο Λιμάνι", μαζί με τους επίσης υποψηφίους του συνδυασμού Ελπίδα Καμπάνη, Ελίνα Γρυλλή, Μιχάλη Αναλαμπιδάκη και την υποψήφια με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στον Πειραιά, Κατερίνα Θωίδου. Ο κόσμος ήταν θυμωμένος. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η ψεύτικη προπαγάνδα για τα χρέη και τα ελλείμματα στις συγκοινωνίες από την κυβέρνηση της τρόικας και από τα ακριβοπληρωμένα "παπαγαλάκια" τους στα ΜΜΕ, ότι τάχα φταίνε οι εργαζόμενοι.

"Η επίθεση στον ΟΣΕ είναι η αρχή της επίθεσης σε όλες τις συγκοινωνίες και τις ΔΕΚΟ. Είμαστε στη σειρά. Αλλά θα μας βρουν μπροστά τους" έλεγαν, θυμίζοντας τα χρόνια της μεγάλης απεργίας της ΕΑΣ (πριν ονομαστεί ΟΑΣΑ) στα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Πουλήθηκαν 18 φύλλα της εργατικής αλληλεγγύης» μας λέει η Ελπίδα Καμπάνη. «Δεν ήταν λίγοι αυτοί που συμφωνούσαν με το πρωτοσέλιδο «να φύγουν», ακόμα και αν είχαν ψηφίσει την σημερινή κυβέρνηση ένα χρόνο πριν, στις βουλευτικές εκλογές».

Στην περιοδεία που έγινε στα κεντρικά του ΟΣΕ στην Καρόλου, η αγανάκτηση για την απόφαση να σταματήσει η απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων ήταν εμφανής. Πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που δεν δίσταζαν να δηλώνουν ανοιχτά ότι θα στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της «Ανταρσίας» και της «Ανατροπής» στην Αθήνα και στην Αττική, αντίστοιχα. Ανάλογη είναι και η οργή που σιγοβράζει στους δήμους, μπροστά στην εφαρμογή του Καλλικράτη. Εικοσιμία εφημερίδες, καθώς και πολλά αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια δόθηκαν στην περιοδεία στους εργαζόμενους του Δήμου Περιστερίου. Μαζική περιοδεία έκανε κλιμάκιο της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στους εργαζόμενους στο Δήμο του Αιγάλεω, ενώ τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης η εκδήλωση του συνδυασμού.

Στη Θεσσαλονίκη, πάνω από 40 δικηγόροι συμμετείχαν στην συγκέντρωση που οργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο γραφείο του υποψήφιου δήμαρχου με τη Θεσσαλονίκη της Ανατροπής, Ζήση Κλεισιάρη, ενώ εξόρμηση με μεγάλη ανταπόκριση έγινε και στα δικαστήρια της πόλης. Αυτή την εβδομάδα, οι εξορμήσεις συνεχίζονται με ένταση - και όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη. «Στις 26 Οκτώβρη κάναμε μια πετυχημένη περιοδεία στην αγορά στα Γιαννιτσά και συνεχίζουμε τις εξορμήσεις σε όλο το νομό σε εργασιακούς χώρους, σε πλατείες και γειτονιές παίρνοντας τα πιο θετικά μηνύματα» μας είπε ο Μάκης Γεροντίδης υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στην Πέλλα.

Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας οι εργαζόμενοι βρίσκουν στα πρόσωπα των αγωνιστών της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, τους πιο μαχητικούς συναδέλφους τους, τους πιο συνεπείς συμπαραστάτες σε κάθε αγώνα που έχουν δώσει. Ενδεικτικά: Πάνω από 200 ευρώ οικονομικής ενίσχυσης συγκεντρώθηκαν στην περιοδεία στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, ενώ πουλήθηκαν είκοσι εφημερίδες και δεκάδες εργαζόμενοι πήραν ψηφοδέλτια για το δήμο και την Περιφέρεια. Οκτώ εφημερίδες δόθηκαν και στην εξόρμηση στο νοσοκομείο Κορίνθου.

«Αυτό που διαπιστώσαμε περιοδεύοντας στο νοσοκομείο είναι ότι υπάρχει ρεύμα για τα ψηφοδέλτια ανταρσίας» μας είπε ο Κώστας Καταραχιάς, γιατρός στο Αγία Σοφία, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και υποψήφιος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας. «Υπήρχαν πολλοί συνάδελφοι που δήλωναν ότι συμφωνούν με τη διαγραφή του χρέους και ότι θέλουν να μας στηρίξουν στην Αθήνα, την Αττική, αλλά και στις περιφέρειες απ’ όπου κατάγονται – 26 από αυτούς πήραν την εργατική αλληλεγγύη. Την ίδια στιγμή άνοιγε η συζήτηση για τις κινητοποιήσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν από την άλλη βδομάδα ενάντια στις περικοπές στην υγεία. Όλα δείχνουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα μετά τις εκλογές στις 7 Νοέμβρη θα είναι δύσκολο για την άρχουσα τάξη, την κυβέρνηση και τα δεκανίκια της».

  • Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Κυριακής 31 Οκτωβρίου 2010 στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης, υποδέχτηκαν τον ΓΑΠ οι εργαζόμενοι μετά από  κάλεσμα του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη», κάλεσμα στο οποίο ανταποκρίθηκε, στήριξε και συμμετείχε ο συνδυασμός της ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ  ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Σπύρο Κωνσταντινίδη.