ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - Επισχέσεις εργασίας

Την περασμένη εβδομάδα ο Λοβέρδος έδωσε εντολή προς τους Διοικητές των 30 Νοσοκομείων να προχωρήσουν σε ραγδαίες περικοπές μέχρι και 50% στις δαπάνες των νοσοκομείων. Ο Λοβέρδος τόνισε ότι οι δαπάνες έχουν «ξεφύγει» φέτος κατά 300 εκατομμύρια και απείλησε ότι όποιος διοικητής δεν πετσοκόψει- τους ήδη πετσοκομμένους κατά 30% φέτος- προϋπολογισμούς σε κάθε νοσοκομείο το 2011, τότε θα πάει σπίτι του. Αν περάσουν αυτές οι απειλές η λειτουργία των νοσοκομείων την επόμενη περίοδο θα τιναχτεί στον αέρα.

«Ενδεικτικά, το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης είχε προϋπολογισμό 92 εκατομμυρίων ευρώ το 2010. Έπειτα από αιματηρές περικοπές συνέταξε για το 2011 σχέδιο με 72 εκατομμύρια και το υπουργείο Υγείας ζητεί να τον περιορίσει στα 52 εκατομμύρια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Δ. Βαρνάβας. “Είναι προφανές πως τέτοιας έκτασης περικοπές μπορούν να γίνουν μόνον εάν κλείσουν ολόκληρα Τμήματα ή μειωθούν τα νοσηλευτικά κρεβάτια των νοσοκομείων στο μισό”.

Ο υπουργός Υγείας Λοβέρδος είχε υποσχεθεί δημόσια ότι μέχρι 20/10/10 θα έχουν εξοφληθεί όλα τα δεδουλευμένα των εφημεριών Ιουνίου – Ιουλίου - Αυγούστου 2010. Όχι μόνο δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, αφού χιλιάδες νοσηλευτές συνταξιοδοτούνται  μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το επόμενο τρίμηνο λήγουν οι συμβάσεις όσων είναι με καθεστώς ορισμένου χρόνου ή stage, τις οποίες η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι δεν θα τις ανανεώσει, ενώ η πρόσληψη των 2.000 νέων γιατρών παραμένει στα χαρτιά.

Η ΟΕΝΓΕ και μία σειρά από τοπικές Ενώσεις Νοσοκομειακών γιατρών έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε επισχέσεις εργασίας από την 1η Νοέμβρη. Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαϊας έχει αποφασίσει ότι “εάν μέχρι 31/10/2010 δεν έχουν καταβληθεί στο ακέραιο οι αποζημιώσεις για τις δεδουλευμένες εφημερίες Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σε καθολική επίσχεση εργασίας από όλα τα τακτικά τους καθήκοντα”.

“Την Δευτέρα αμέσως μετά τις εκλογές οι γιατροί του νοσοκομείου Παίδων Αγ. Σοφία έχουμε Γενική Συνέλευση με την προοπτική να αποφασίσουμε ότι ξεκινάμε επίσχεση εργασίας για την καταβολή των εφημεριών”, μας είπε ο Κώστας Καταραχιάς Νοσοκομειακός Γιατρός στο Αγ. Σοφία.

Ανυπακοή

“Υποτίθεται ότι σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για τα νοσοκομεία οι εφημερίες θα πληρώνονταν το τελευταίο δεκαήμερο κάθε μήνα. Όχι μόνο δεν έγινε αυτό, αλλά πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν πληρωθεί από τον Ιούλη. Επίσης η ΟΕΝΓΕ έχει αποφασίσει στα τέλη Νοέμβρη, μία εβδομάδα δωρεάν πρόσβασης όλων των ασθενών στα νοσοκομεία προχωρώντας σε μαζική ανυπακοή απέναντι στο νόμο που ζητά 3 ευρώ από κάθε ασθενή που επισκέπτεται τα δημόσια νοσοκομεία”.

“Η Γενική συνέλευση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων αποφασίσαμε ομόφωνα ότι από Δευτέρα 8 Νοέμβρη ξεκινάμε επίσχεση εργασίας μέχρι να πληρωθούμε”, μας είπε ο Λάμπρος Μπουραντάς ειδικευόμενος. “Όλοι οι συνάδελφοι ήμασταν εξαγριωμένοι από το γεγονός ότι μας χρωστάνε εφημερίες από τον Ιούλιο αλλά και από τις ελλείψεις προσωπικού. Το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να καλέσουμε και το προσωπικό του νοσοκομείου να κάνει γενική συνέλευση και να αποφασίσει να κατέβουμε σε κοινό αγώνα”.

Επίσχεση εργασίας μέχρι την καταβολή των δεδουλευμένων Ιουλίου και Αυγούστου, ξεκινούν από την Τετάρτη 3 Νοέμβρη, εργαζόμενοι και γιατροί του νοσοκομείου Αγ. Όλγα. “Την απόφαση πήραμε αρχικά μέσα από μία μαζική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στις 25/10, όπου σαν Νυστέρι προτείναμε επίσχεση εργασίας και μαζί με την πίεση των συναδέλφων αναγκάσαμε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο να στηρίξει την πρόταση”, μας είπε ο Βασίλης Κυριάκης μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Αγ. Όλγα. “Την Δευτέρα 1/11 την ίδια απόφαση πήρε και η Γενική Συνέλευση των γιατρών. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που επιβεβαιώνει την επιμονή μας ότι μπορούμε ενωμένοι να παλέψουμε δυναμικά ενάντια στην κυβέρνηση και το ΔΝΤ που προσπαθούν να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες μας. Την Τετάρτη, πρώτη ημέρα της επίσχεσης θα είμαστε συγκεντρωμένοι όλοι μαζί για να αποκλείσουμε τις εισόδους του νοσοκομείου. Ήδη έχουμε μία πρώτη νίκη αφού έχει ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής όσων μας χρωστάνε τον Ιούλιο”.

“Κυβέρνηση ΔΝΤ ΕΕ μας δουλεύουνε κανονικά” αναφέρει η προκήρυξη που κυκλοφόρησε το ΝΥΣΤΕΡΙ-Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ Αγ. Όλγα. “Όταν είναι για τους εργαζόμενους του Αγ. Όλγα δεν υπάρχουν λεφτά, για τις τράπεζες υπάρχουν βουνά από δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο από το τελευταίο πακέτο του καλοκαιριού πήρανε 25 δις (συνολικά 78 δις)!!! Στο προϋπολογισμό του 2011 που ετοιμάζεται, μόνο για τους τόκους θα δώσουν 15,8 δισεκατομμύρια. Είναι φανερό πια ότι το ΔΝΤ έχει άποψη και για θέματα όπως οι υπερωρίες του Αγία Όλγα.

Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα αφού λογιστές του θα έρχονται στα νοσοκομεία και θα περικόπτουν από παντού έχοντας άμεσο αρνητικό αποτέλεσμα στην ποιότητα των υπηρεσιών προς τους ασθενείς αλλά και τις συνθήκες εργασίας μας. Ως Νυστέρι- Γένοβα στέλνουμε μήνυμα προς όλους ότι θα αγωνιστούμε να δοθούν τα λεφτά Ιουλίου και Αυγούστου τώρα! Και να μην γίνει καμία περικοπή από τις δεδουλευμένες. Να απαιτήσουμε να μην μπει στα νοσοκομεία το ΔΝΤ, να σταματήσουν οι περικοπές και να γίνουν πραγματικές αυξήσεις. Τα λεφτά υπάρχουν και μόνο με το να καταργήσουμε το χρέος προς τους δανειστές της χώρας μπορούμε να ορθοποδήσουμε από την κρίση”.