Το τρελοκομείο της κρίσης. Προϋπολογισμός - όλα για τους τραπεζίτες

Στην αρχή ήταν το μνημόνιο. Ύστερα ήρθε το "αναθεωρημένο μνημόνιο". Τώρα έρχεται ένα ακόμα πακέτο σκληρών μέτρων. Για αυτό βρίσκονται από τη Δευτέρα, την επαύριον των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, οι εκπρόσωποι της Τρόικας ξανά "μαζί μας": για να μαγειρέψουν, μαζί με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2011 που θα καταθέσει στις 18 Νοέμβρη η κυβέρνηση στη Βουλή.

Το τελικό κείμενο θα εξαρτηθεί από την οριστική αποτίμηση του ελλείμματος του 2009 από την Κομισιόν αλλά και από τις προβλέψεις για την πορεία των εσόδων και των εξόδων του δημοσίου μέχρι το τέλος της χρονιάς. Γιατί, όπως παραδέχονται ακόμα και οι εφημερίδες που πανηγύριζαν τη Δευτέρα για "την ψήφο εμπιστοσύνης" που υποτίθεται ότι έδωσαν οι εκλογές στην κυβέρνηση, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν "σοβαρές αποκλείσεις" από τα πλαίσια που έχει θέσει το μνημόνιο. Με απλά λόγια, το πρόγραμμα έχει αποτύχει. Και η λύση: μια φυγή προς τα μπρος, με έναν ακόμα γύρο περικοπών με θύματα -για μια ακόμα φορά -τα ασφαλιστικά ταμεία, τη δημόσια υγεία, την τοπική αυτοδιοίκηση (που τώρα με τον Καλλικράτη επωμίζεται ένα μεγάλο κομμάτι των κοινωνικών δαπανών), τις ΔΕΚΟ (όσες έχουν απομείνει ακόμα κάτω από δημόσιο έλεγχο) και τους δημόσιους οργανισμούς.

Ο στόχος, ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών από τα 67.65 δισεκατομμύρια Ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο που είχε καταθέσει στις αρχές του Οκτώβρη στη Βουλή ο Παπακωνσταντίνου, στα 65.75 δισεκατομμύρια.

Αποτυχία

Πού οφείλεται αυτή η αποτυχία; Η κυβέρνηση και οι εφημερίδες επικαλούνται σαν βασική αιτία την υστέρηση των εσόδων που πραγματικά παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση σε σχέση με τους στόχους που είχε βάλει το Μνημόνιο, λόγω της ύφεσης που φέρνει η κρίση από τη μια και τα ίδια τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης από την άλλη. Μια δεύτερη αιτία είναι η αναμενόμενη αναθεώρηση των ελλειμμάτων τόσο των περασμένων ετών όσο και των φετινών από την Eurostat. Το έλλειμμα τρέχει μέχρι σήμερα στο 8.1% και με την αναθεώρηση οι οικονομολόγοι περιμένουν ότι θα πλησιάσει το 9% -ένα νούμερο πολύ πάνω από το 7.6% που έθετε το μνημόνιο.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη, ακόμα πιο σοβαρή, αιτία που οι επίσημοι οικονομικοί σχολιαστές συνηθίζουν να ξεχνάνε: η αύξηση των τόκων. Φέτος το δημόσιο θα πληρώσει, για τόκους και μόνο, στους κάθε λογής δανειστές του, 13.2 δισεκατομμύρια Ευρώ. Το προσχέδιο του 2011 προέβλεπε ότι οι δαπάνες για τόκους θα ανέβουν μέσα στην επόμενη χρονιά στα 15.8 δισεκατομμύρια -μια αύξηση δηλαδή 20%..

Από που θα βρεθούν αυτά τα λεφτά; από τον περιορισμό της "σπατάλης" στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τις συντάξεις φυσικά. Και τα ταξίδια των ΚΑΠΗ σύμφωνα με τον Προβόπουλο. Γιατί τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε; Να αθετήσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εγχώριους και τους διεθνείς κερδοσκόπους;

Αυτό ποτέ!