Απομονώστε τους Νεοναζί

«Τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκαν στο 55ο Δημοτικό σχολείο στη Λιοσίων 42 με στόχο την παρεμπόδιση της παρουσίας των μεταναστών της «Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας», τόσο υποψηφίου μετανάστη της κίνησης όσο και άλλων εποπτών. Οι τραμπούκοι έφυγαν άπραγοι και μετά την παρέμβαση του υποψήφιου Δημάρχου Πέτρου Κωνσταντίνου, οι υποψήφιοι και οι επόπτες ξαναμπήκαν στον χώρο. Προηγήθηκε περίεργη καταγραφή στοιχείων του υποψηφίου από αστυνομικά όργανα της ομάδας ΔΙΑΣ και προσπάθεια αποκλεισμού τους από το χώρο με πρόσχημα την διακίνηση υλικού.

Αυτό που ενοχλεί τις φασιστικές συμμορίες είναι η έντονη παρουσία των μεταναστών, με ή χωρίς δικαίωμα ψήφου στο πλευρό της Αριστεράς και ιδιαίτερα της Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας.

Άλλωστε αντίστοιχη προσπάθεια αποκλεισμού έγινε στο εκλογικό τμήμα της Αριστομένους 101, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα…».

Παρά τους γραφειοκρατικούς αποκλεισμούς πριν από τις εκλογές και τους τραμπουκισμούς την ημέρα των εκλογών, τα ποσοστά της Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας στα τμήματα που ψήφιζαν και μετανάστες εκτινάσσονται! Στο 2724 Εκλογικό Τμήμα η Ανταρσία παίρνει 26 ψήφους και 10% ποσοστό, στο 1854 Εκλογικό Τμήμα παίρνει 13 ψήφους και 14%, στο 2207 Εκλογικό Τμήμα παίρνει 17 ψήφους και 11,5%, στο 1866 Εκλογικό Τμήμα παίρνει 22 ψήφους και 14,5%. Αυτά είναι λίγα από τα παραδείγματα που δείχνουν ότι οι μετανάστες όχι απλά θέλησαν να συμμετέχουν στις εκλογές, αλλά στήριξαν μαζικά το κομμάτι της Αριστεράς που βρέθηκε δίπλα τους σε όλες τις μάχες του προηγούμενου διαστήματος.

Οι υποψήφιοι με την Ανταρσία και μέλη της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, Μπασάρ Αμπούλ και Ισλάμ Μντ Αμινούλ, μας μίλησαν μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. «Είμαστε χαρούμενοι που κάποια παιδιά από μας από το Μπαγκλαντές μπόρεσαν να ψηφίσουν και χαρούμενοι γιατί πήραμε πολλές ψήφους. Θέλουμε να είμαστε όλοι μαζί. Δεν θέλουμε να μας κυνηγάει η Αστυνομία. Εμείς εδώ δουλεύουμε, ούτε κλέβουμε ούτε τίποτα. Θέλουμε χαρτιά και να σταματήσουν να μας χτυπάνε οι φασίστες. Όλοι εργάτες είμαστε, και οι μετανάστες και οι Έλληνες».

Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι εντυπωσιακά καλά για τους συνδυασμούς που στήριξε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και, ειδικά στο Δήμο Αθήνας η εκλογή του Πέτρου Κωνσταντίνου στο ΔΣ ανοίγει μεγάλες ευκαιρίες.

Ταυτόχρονα, δημιουργεί και μεγαλύτερα καθήκοντα καθώς οι φασίστες της Χρυσής Αυγής κατάφεραν να εκλέξουν ένα δημοτικό σύμβουλο (τον Ν. Μιχαλολιάκο) παίρνοντας 9.700 ψήφους και ποσοστό 5,25%. Είναι μία εξέλιξη που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση τόσο από την Αριστερά όσο και από το αντιρατσιστικό κίνημα συνολικά.

Δηλητήριο

Το δρόμο για την εκλογή των φασιστών στο ΔΣ τον άνοιξαν άλλοι. Πρώτος από όλους, ο Νικήτας Κακλαμάνης με την απάνθρωπη και ρατσιστική πολιτική των χρόνων της δημαρχίας του.

Από τη μία η εγκατάλειψη των φτωχών γειτονιών την περίοδο της πιο μεγάλης οικονομικής κρίσης και οι περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες (καθαριότητα, υγεία κτλ) και από την άλλη οι συρφετοί αργόσχολων Δημοτικών Αστυνομικών που κυνηγούν μετανάστες και πρόσφυγες, έδωσαν τα καλύτερα άλλοθι στους φασίστες να το παίζουν «προστάτες» των γειτονιών και «αγανακτισμένοι κάτοικοι» σπέρνοντας το ρατσιστικό τους δηλητήριο σε πολλές γειτονιές. Από κοντά και το ΛΑΟΣ που όχι μόνο στήριξε τον Κακλαμάνη, αλλά «αντάλλαξε» αυτήν την στήριξη με ακόμα πιο ρατσιστικές πολιτικές από την πλευρά του Δημάρχου.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος εξελίχτηκε σε συνήγορο… του ρατσισμού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μιλώντας για το πρόβλημα της «λαθρομετανάστευσης».

Η μάχη απέναντι στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή χρειάζεται να κλιμακωθεί από εδώ και πέρα. Οι φασίστες θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν το ποσοστό τους για να κάνουν περισσότερες επιθέσεις και να εμφανιστούν σε περισσότερες γειτονιές. Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε και να απαλλάξουμε τον Αγ. Παντελεήμονα από την παρουσία τους.

Η αριστερά χρειάζεται να μπει μπροστά σε αυτή τη μάχη. Αρχικά, εξηγώντας ότι δεν είναι οι μετανάστες αυτοί που φέρνουν την κρίση, αλλά οι καπιταλιστές και οι επιλογές των κυβερνήσεων. Απαιτώντας άμεση νομιμοποίηση για όλους τους μετανάστες και να αποδοθεί άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες. Να πάρει πρωτοβουλίες που να δυναμώσει η ταξική αλληλεγγύη, όλοι οι μετανάστες εργάτες να γίνουν μέλη των συνδικάτων.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να απομονώσουμε τους φασίστες, αλλά και θα βάλουμε σε κίνηση ένα μεγάλο κομμάτι της τάξης μας στην συνολική μάχη για την ανατροπή του Μνημονίου, της κυβέρνησης και του συστήματος που «γεννάει» ρατσισμό και φτώχεια.