Οι φοιτητές στην πρώτη γραμμή

Η πρόταση των ΕΑΑΚ είναι: 5νθήμερες καταλήψεις από τις 15 έως 19 Νοέμβρη, συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου που θα κορυφωθεί με τις πορείες της 17ης Νοέμβρη, και αμέσως μετά νέες γενικές συνελεύσεις για τη συνέχεια. Αιχμή της πρότασης για κινητοποιήσεις είναι η ανατροπή της μεταρρύθμισης Διαμαντοπούλου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η νομοθετική παρέμβαση της Διαμαντοπούλου στα Πανεπιστήμια σκοντάφτει από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της στην μαχητική αντίδραση των φοιτητών. Οι καταλήψεις που ξέσπασαν μέσα στον Οκτώβρη, αποκάλυψαν αμέσως τα σχέδια της υπουργού να φτιάξει πανεπιστήμια προσαρμοσμένα στις επιταγές του Μνημονίου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρει συμμάχους πουθενά, ούτε ανάμεσα στους πρυτάνεις. Το υπουργείο βρέθηκε απομονωμένο πριν καν κλιμακωθούν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις και πάρουν χαρακτήρα διαρκείας.

Η μεταρρύθμιση “έμεινε” έτσι για μετά τις τοπικές εκλογές. Τώρα, η μάχη έρχεται ξανά στο προσκήνιο καθώς δεν αποκλείεται η υπουργός να καταφύγει στην γρήγορη κατάθεση και ψήφιση του νόμου στη Βουλή. Η απάντηση των φοιτητών πρέπει να είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τώρα.

Στα πλαίσια αυτά, την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Νοέμβρη, στις 3μμ στην Ιατρική, γίνεται πανελλαδικό διήμερο των ΕΑΑΚ με κύριο θέμα συζήτησης τον τρόπο απάντησης του φοιτητικού κινήματος στην επίθεση. Το ΣΕΚ στις Σχολές θα προτείνει η απόφαση του διημέρου να υιοθετήσει την κλιμάκωση του αγώνα με καταλήψεις διαρκείας μέχρι την οριστική ανατροπή της επίθεσης.