Νοσοκομεία - Αγώνας για τη δωρεάν πρόσβαση

Τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει σχετική αφίσα της Ομοσπονδίας, θα δοθεί συνέντευξη τύπου, ενώ θα γίνουν γενικές συνελευσεις στις τοπικές ενώσεις και τα νοσοκομεία. Στόχος είναι να οργανωθούν συσκέψεις με τοπικούς φορείς, να πραγματοποιηθούν καταλήψεις στα κτίρια διοίκησης και στα γραφεία κίνησης όλη αυτή τη βδομάδα για την διασφάλιση στην πράξη του δικαιώματος της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης, καθώς και άλλες μορφές δράσης όπως πορείες, συναυλίες.

 

Ο Λοβέρδος σε συνάντηση που είχε με την ΟΕΝΓΕ στις 5/11 επανέλαβε το γνωστό  τροπάριο ότι χρειάζεται να περικοποπούν τα έξοδα των νοσοκομείων και ιδιαίτερα, όπως υποστηρίζει, το κονδύλι των 150 εκατομμυρίων ευρώ που πηγαίνει για την περίθαλψη των ανασφάλιστων μεταναστών. Οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών με τις επισχέσεις και την εβδομάδα δωρεάν πρόσβασης, αποκαλύπτουν τα ψέματα αυτής της πολιτικής, που έχει στόχο να αποπροσανατολίσει τον κόσμο για να περικόψει τις δαπάνες σε βαθμό που τμήματα ολόκληρα νοσοκομείων θα αναγκαστούν να κλείσουν. Συγκεκριμένα για το 2011 οι διοικήσεις νοσοκομείων κατάρτισαν προϋπολογισμούς λειτουργικών δαπανών που ανέρχονται συνολικά στα 3,5 δις ευρώ, ενώ το υπουργείο Υγείας επέβαλε περικοπή τους κατά 1 δις, τη στιγμή μάλιστα που έχει αυξηθεί η προσέλευση στα νοσοκομεία κατά 30%. Επιπλέον ο Λοβέρδος είπε ότι οι εφημερίες που θα πραγματοποιηθούν το Δεκέμβριο βρίσκονται στον αέρα.

“Στο Παίδων Αγ. Σοφία την περασμένη εβδομάδα πληρωθήκαμε τις εφημερίες μέχρι και τον Σεπτέμβρη, κάτω από την απειλή ξεκινήματος νέας επίσχεσης εργασίας αμέσως μετά τις εκλογές”, μας είπε ο Κώστας Καταραχιάς από το Νυστέρι-Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ. “Παρόλα αυτά συνεχίζουμε. Την Τετάρτη 10/11 καλούμε Γενική Συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών με τρία θέματα. Την οργάνωση της συμμετοχής μας στο φετεινή πορεία του Πολυτεχνείου με στάση εργασίας, την οργάνωση της εβδομάδας δωρεάν πρόσβασης και την πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη”.