Πολυτεχνείο 2010 - Μετά τις κάλπες, το μήνυμα στους δρόμους. Η Αντίσταση θα νικήσει!

Λίγες μέρες μετά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, το ηχηρό μήνυμα καταδίκης της κυβέρνησης του μνημονίου και των στηριγμάτων της που εκφράστηκε στις κάλπες, θα ακουστεί και στο δρόμο. Την επόμενη Τετάρτη 17 Νοέμβρη, στην πορεία του Πολυτεχνείου, όλος ο κόσμος που μαύρισε το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, οι εκατοντάδες χιλιάδες που ενίσχυσαν την Αριστερά και τους αγώνες, θα κάνουν την πρώτη μαζική μετεκλογική κινηματική εμφάνισή τους. Κι εκεί, θα δείξουν ότι το “μήνυμα” της κάλπης μπορεί να γίνει κάτι πολύ μεγαλύτερο: μπορεί να γίνει δύναμη ανατροπής όπως το '73.

Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι στο φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου, αυτό που θα κυριαρχούσε θα ήταν η μάχη ενάντια στο μνημόνιο, ενάντια στην κυβέρνηση και την τρόικα. Οτι η επέτειος της πτώσης της χούντας θα αναδείκνυε την προοπτική της πτώσης του μνημονίου και όσων το υπηρετούν. Οτι ο αέρας της εξέγερσης του '73 θα ενίσχυε τον σημερινό αγώνα των εργατών και της νεολαίας για να μην πληρώσουν την κρίση του συστήματος, για να ανατρέψουν τις επιθέσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, την ασφάλιση, τις ΣΣΕ. Κι ότι η ελπίδα που κουβαλάει ο εορτασμός της 17ης Νοέμβρη σχεδόν 40 χρόνια μετά, θα ήταν, για παλιότερους και νεότερους αγωνιστές, έμπνευση να συνεχίσουν τη μάχη ενάντια σε κυβέρνηση, τραπεζίτες και αφεντικά.

Αν το απεργιακό κίνημα -με τις 7 πανεργατικές απεργίες την περασμένη Ανοιξη αλλά και τις απεργίες που ακολούθησαν σε πολλούς κλάδους τους επόμενους μήνες- ήταν ένας λόγος που έδειχνε ότι η φετινή πορεία του Πολυτεχνείου θα έχει αυτό το χαρακτήρα αντίστασης, τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής ήρθαν να το επιβεβαιώσουν. Εκατοντάδες χιλιάδες που επέλεξαν τα ψηφοδέλτια της Αριστεράς, επέλεξαν τη σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική. Η διαδήλωση της 17 Νοέμβρη είναι το πρώτο ραντεβού που αυτή η επιλογή θα εκφραστεί στους δρόμους όλης της χώρας.

Τη Δευτέρα 15/11, την πρώτη ημέρα του εορτασμού, οι επιτηρητές του ΔΝΤ έρχονται στην Αθήνα για να συνεχίσουν μαζί με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τις περικοπές σε βάρος των εργατών και της νεολαίας. Η πορεία του Πολυτεχνείου την Τετάρτη θα είναι η άμεση απάντηση που θα πάρουν από τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους μαθητές ότι τα σχέδιά τους δε θα περάσουν.

Η μαζικότητα της διαδήλωσης είναι κρίσιμη για τη συνέχεια των αγώνων. Πρώτα απ' όλα στους εργατικούς χώρους. Μία επιτυχημένη πορεία θα δώσει αυτοπεποίθηση στους κλάδους που όλο αυτό το διάστημα ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, να προχωρήσουν. Από τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ για να κλιμακώσουν με απεργία διαρκείας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την κατάργηση των ΣΣΕ μέχρι τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες και όλες τις ΔΕΚΟ που βρίσκονται στο μάτι του μνημονίου αμέσως μετά το ξεπούλημα του σιδηρόδρομου. Κι από τους εργαζόμενους στο ΔΟΛ και όλα τα ΜΜΕ για να συνεχίσουν απεργιακά ενάντια στις απολύσεις και τις άλλες επιθέσεις των εργοδοτών μέχρι τους εργαζόμενους στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τους δήμους ενάντια στη λεηλασία που ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα με τον νέο προϋπολογισμό για όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών (ΕΠΑΣΣ) καλεί τα συνδικάτα να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην πορεία του Πολυτεχνείου γιατί αυτή η συμμετοχή θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία του αγώνα για την ανατροπή των μέτρων.

Καταλήψεις

Το ίδιο ισχύει για τους αγώνες στα Πανεπιστήμια. Το γεγονός ότι η Διαμαντοπούλου βλέπει τα νομοσχέδιά της για την Παιδεία να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση κανενός και να οδηγούνται στην αποτυχία, είναι αποτέλεσμα των δυναμικών κινητοποιήσεων των φοιτητών. Οι φοιτητικές καταλήψεις και τα μαζικά συλλαλητήρια το τελευταίο διάστημα, ανάγκασαν την υπουργό να αναβάλει τα σχέδιά της.

Το επόμενο ραντεβού των φοιτητικών συλλόγων είναι ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου. Το κλείσιμο των σχολών με καταλήψεις και η μαζική συμμετοχή των φοιτητών στην πορεία, θα εξασφαλίσει ότι η υπουργός του ΠΑΣΟΚ δε θα τολμήσει να προχωρήσει κι αν τολμήσει, θα συναντήσει ένα ακόμα πιο ισχυρό κίνημα από αυτό του 2006-7 ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Πέρσι, η πορεία του Πολυτεχνείου ήταν από τις μεγαλύτερες που είχε γίνει ποτέ. Η μαζικότητά της ήταν προπομπός για το απεργιακό κίνημα που θα ακολουθούσε, το μεγαλύτερο της Μεταπολίτευσης. Φέτος, η επιτυχία της μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη, να γίνει ο προπομπός ενός εργατικού κινήματος που θα ανατρέψει τα μέτρα κυβέρνησης και τρόικας. Η Αριστερά πρέπει να δώσει όλες της τις δυνάμεις για ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ώστε όλος ο κόσμος ενωτικά και μαζικά να εκφράσει την οργή του και να συνεχίσει τους αγώνες αμέσως μετά.

Για την αντικαπιταλιστική αριστερά, συγκεκριμένα για τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αυτό είναι δεδομένο. Η οργάνωση του Πολυτεχνείου θα είναι στο κέντρο της δράσης της για μεγάλες διαδηλώσεις παντού, με συμμετοχή σωματείων και συνδικάτων, με συμμετοχή φοιτητικών και μαθητικών καταλήψεων, αλλά και με δυνατά μπλοκ της αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε όλη την Ελλάδα -και με τους εκατό χιλιάδες που τη στήριξαν στις 7 Νοέμβρη αν είναι δυνατόν να διαδηλώνουν μαζί της- που θα προβάλλουν την αντικαπιταλιστική διέξοδο από την κρίση. Με αυτό τον τρόπο θα γιορτάσει την επιτυχία της στις εκλογές η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.