Μονοήμερο του "Σοσιαλισμός Από τα Κάτω - Ένα φάντασμα πλανιέται

Όμως η εμπειρία διάψευσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα όλες αυτές τις ελπίδες. Αντί για βελτίωση ήρθε η πιο σκληρή περίοδος επιθέσεων ενάντια σε κατακτήσεις και δικαιώματα που μέχρι τώρα καμιά κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει να ανατρέψει. Οι υποσχέσεις για οικονομική ανάπτυξη μετατράπηκαν σε Μνημόνιο, βάθεμα της οικονομικής ύφεσης και με ανοιχτή την προοπτική της χρεωκοπίας. Οι τράπεζες έγιναν το σκοινί και το ευρώ η θηλιά για να κρεμάσουν την εργατική τάξη.

Όμως λογάριασαν χωρίς το ξενοδόχο. Η αντίσταση και οι αγώνες των εργατών αυτή τη χρονιά έγραψαν ιστορία και έγιναν ο φωτεινός φάρος για τους εργάτες και τη νεολαία της Ευρώπης. Επτά γενικές απεργίες μέσα σε ένα εξάμηνο, απεργίες διαρκείας στις συγκοινωνίες, στα ΜΜΕ, στα νοσοκομεία… έδειξαν πως μπορούμε να τους σταματήσουμε. Έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε το Μνημόνιο, και μπορούμε να προβάλουμε μια εναλλακτική προοπτική. Σ’ αυτή τη μάχη δεν είμαστε μόνοι μας.

Έχουμε την εμπειρία του εργατικού και του επαναστατικού κινήματος και χρειάζεται να τη συζητήσουμε.

Τη δεκαετία του ’30, μέσα στη μεγάλη οικονομική κρίση, η μάχη για το ποιος θα πληρώσει την κρίση, ήταν κεντρική σε όλον τον κόσμο. Ολόκληρος ο 20ος αιώνας ήταν αιώνας επαναστάσεων και αντεπαναστάσεων με πολύτιμα διδάγματα για όλους όσους θέλουν να ανατρέψουν τον καπιταλισμό και την κρίση του.

Το περιοδικό «Σοσιαλισμός από τα Κάτω» οργανώνει μια μέρα με συζητήσεις αφιερωμένες στους μεγάλους σταθμούς του εργατικού κινήματος και στις επαναστατικές ιδέες του Μαρξ και του Έγκελς, της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Γκράμσι, του Λένιν και του Τρότσκι.

Ελάτε να συζητήσουμε τα μεγάλα ζητήματα που καθορίζουν το σήμερα και το αύριο.

Δηλώστε συμμετοχή

Συζητήσεις:

Mαρξ, Ένγκελς
Η κοινωνία αλλάζει με επαναστάσεις

Ομιλητές: Πάνος Γκαργκάνας, Κώστας Σαρρής

Ρόζα Λούξεμπουργκ
Μαζική απεργία, η εργατική τάξη σε κίνηση
Ομιλητές: Τάσος Αναστασιάδης, Λέανδρος Μπόλαρης

Λένιν
Τι είναι η εργατική εξουσία

Ομιλητές: Σωτήρης Κοντογιάννης, Κώστας Πίττας

Γκράμσι
Η εργατική ηγεμονία και το επαναστατικό κόμμα

Ομιλητές:Θανάσης Καμπαγιάννης, Μιχάλης Λιμπεράτος

Τρότσκι
Η κρίση του 1930

Ομιλητές: Δημήτρης Λιβιεράτος, Νίκος Λούντος

Η Aντικαπιταλιστική Αριστερά σήμερα
Ομιλητές: Μαρία Στύλλου, Αγγελος Χάγιος, Πέτρος Κωνσταντίνου