Αντίσταση στους εμπόρους σκουπιδιών

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία των εργαζόμενων στους Δήμους, η ΕΣΔΚΝΑ και η κυβέρνηση επιχειρούν με συνοπτικές διαδικασίες την υλοποίηση της απόφασής τους για αφαίρεση της αρμοδιότητας διαχείρισης των Στέρεων Αποβλήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την εκχώρησή της με “φωτογραφικούς” διαγωνισμούς και διαδικασίες σε ιδιώτες για 25 χρόνια. “Τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή και λειτουργία τεσσάρων εργοστασίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε Γραμματικό, Κερατέα, Φυλή και Άνω Λιόσια, κόστους περίπου 500 εκατ. ευρώ, φωτογραφίζουν τον κ. Μπόμπολα” δήλωσε στην Καθημερινή (21/12) ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος.

Ο Σγουρός και ο Καμίνης, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο που βλέπει χριστουγεννιάτικα βουνά από σκουπίδια να σχηματίζονται στις γειτονιές. Ο Σγουρός υποστήριξε πως το πρόβλημα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια και τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης κατασκευής των έργων που προβλέπονται σε Φυλή, Κερατέα και Γραµµατικό.

Φιλέτο

Στην πραγματικότητα η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι ένα φιλέτο που το διεκδικούν εδώ και χρόνια οι ιδιώτες μεγαλοεργολάβοι. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ άφηναν τις χωματερές και την καθαριότητα των Δήμων να λειτουργούν για χρόνια με έκτακτο προσωπικό που κάλυπτε όμως πάγιες ανάγκες.

Τώρα που μπαίνει σε εφαρμογή η πολιτική του μνημονίου, η κυβέρνηση προτίμησε να πετάξει στο δρόμο 220 συμβασιούχους που εργάζονταν στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής ύστερα από χρόνια συνεχούς εργασίας στο ΧΥΤΑ Φυλής, για να έρθει στη συνέχεια να δώσει δήθεν λύση με την ιδιωτικοποίησή του συγκεκριμένου και με τη δημιουργία νέων ιδιωτικών ΧΥΤΑ, φορτώνοντας στην ουσία τα βάρη στους εργαζόμενους στην διαχείριση και την αποκομιδή, αλλά και σε όλους τους κατοίκους που θα εξαναγκαστούν να πληρώνουν το τριπλάσιο αντίτιμο για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Η άλλη πλευρά αυτής της επίθεσης είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εργαζόμενων στην καθαριότητα στο Δήμο της Αθήνας, οι οποίοι έκαναν μέσα στο Δεκέμβρη απεργία, διεκδικώντας την καταβολή των υπερωριών προηγούμενων µηνών που ανέρχονται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, καθώς και τη μονιμοποίησή τους. Την Δευτέρα 3 Γενάρη πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα δικαστήρια καθώς εκδικάζονταν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι πρώτοι 176 συμβασιούχοι εργαζόμενοι. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας και της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου καταδίκασε την πολιτική Καμίνη και κάλεσε τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε απεργίες διαρκείας και καταλήψεις, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Δήμο της Αθήνας είναι κενές 226 οργανικές θέσεις οδηγών και 1943 εργαζόμενων στην καθαριότητα.

Τα κυβερνητικά σχέδια προβλέπουν να δρομολογηθούν έργα διαχείρισης αποβλήτων μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και συμβάσεων παραχώρησης. Οι ιδιώτες που θα αναλάβουν τη δημιουργία των ΧΥΤΑ θα έχουν τεράστια κέρδη από τα έσοδα συγκομιδής και επεξεργασίας των σκουπιδιών, με ογκοχρέωση, όπως και από την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων. Μετά την ψήφιση του Καλλικράτη ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των ΧΥΤΑ σε κάθε Δήμο.

Ενάντια σε αυτό το έγκλημα παλεύουν οι κάτοικοι της Κερατέας. Τα ΜΑΤ έχουν καταλάβει μία προστατευόμενη περιοχή, με αρχαιολογικά ευρήματα. Από της αρχές Δεκέμβρη εκατοντάδες κάτοικοι της Κερατέας και του Λαυρίου έρχονται αντιμέτωποι με την άγρια καταστολή των ΜΑΤ που επιτίθενται με χημικά, κάνοντας συλλήψεις των κατοίκων που αντιστέκονται, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα του Μπόμπολα.

Η μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ΧΥΤΑ αφορά όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Με κοινούς ενωτικούς αγώνες οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ ΟΤΑ και της ΠΟΠ ΟΤΑ, οι Δημοτικές Κινήσεις, οι περιβαλλοντικές κινήσεις, οι επιτροπές κατοίκων στις γειτονιές, χρειάζεται να βγούνε σε έναν κοινό αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική, που πετάει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, καταστρέφει το πράσινο και το φυσικό πλούτο και φορτώνει τα βάρη της αποκομιδής των σκουπιδιών στις πλάτες των κατοίκων για χάρη του κέρδους των μεγαλοεργολάβων.

Διαβάστε επίσης:

«Ολη η Ελλάδα Κερατέα»