Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσιμό και τη Φασιστική Απειλή - Εξω η FRONTEX

Περίπου στις 3.30 έγινε η πρώτη συνέλευση στην Ορεστιάδα, όπου πολύ σύντομα ειπώθηκαν οι κινήσεις μας όταν φτάσουμε στο φυλάκιο και οι απαιτήσεις μας από τους φύλακες εκεί. Πριν ακόμα φτάσουμε στην Ορεστιάδα άρχισαν να μας ακολουθούν αυτοκίνητα της ασφάλειας και μία κλούβα. Την ίδια μέρα, αστυνομικοί είχαν ξεχυθεί στους δρόμους της πόλης, τρομοκρατώντας τον κόσμο να κλείσει τα μαγαζιά του, γιατί θα «περνούσαμε να τους τα κάψουμε». Φτάνοντας στο φυλάκιο, μας περίμεναν τρεις κλούβες της αστυνομίας και παραταγμένα ΜΑΤ. Κατεβήκαμε από τα λεωφορεία, ανοίξαμε τα πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της φυλάκισης μεταναστών, της καταστολής, της Ε.Ε., της ιμπεριαλιστικής και καπιταλιστικής πολιτικής των κρατών, στηθήκαμε έξω απ' το φυλάκιο απέναντι από τα κελιά. Τα πανό της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. από την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη έγραφαν: “έξω η FRONTEX από τον Εβρο- Aσυλο στους πρόσφυγες” και “Nομιμοποιήστε όλους τους μετανάστες-Nτόπιοι- μετανάστες εργάτες ενωμένοι”.

Μία επιτροπή γιατρών, δικηγόρων και άλλων αντιπροσώπων μπήκε μέσα να επιβλέψει την κατάσταση και οι υπόλοιποι συνεχίζαμε να φωνάζουμε συνθήματα όπως "no borders, no nation, stop deportation'' και ''freedom'' για δύο ώρες περίπου. Η αντίδραση των προσφύγων ήταν συγκλονιστική. Είχαν ανοίξει το παράθυρο και πίσω από τα κάγκελα απαντούσαν ''we want freedom'', μας χαιρετούσαν ασταμάτητα, χοροπηδούσαν. Φεύγοντας από εκεί, κάναμε μία πορεία στην Ορεστιάδα και καταλήξαμε στο πανεπιστήμιο για τη δεύτερη συνέλευση.

Ενημερωθήκαμε από τα άτομα που μπήκαν μέσα για την κατάσταση. Οι γιατροί δήλωσαν πως η κατάσταση ήταν ελεεινή. Την ίδια μέρα είχαν αφεθεί ελεύθερα 150 άτομα, λόγω του ερχομού μας και παρ’ όλα αυτά υπήρχαν 400 ακόμα, στοιβαγμένα σε κελιά 12 τ.μ. 50 ή και 70 άτομα. Οι άνθρωποι ήταν βρώμικοι, αγανακτισμένοι, εκνευρισμένοι, κακοσιτισμένοι, απελπισμένοι. Είπαν πως τρώνε κυρίως ξηρά τροφή, ένα σάντουιτς τη μέρα, σε αντίθεση με τους αστυνομικούς που διαβεβαίωσαν πως τους φέρνουν κανονικό φαί. Η ιατρική τους περίθαλψη περιορίζεται σε μια ομάδα ΚΕΛΠΝΟ η οποία κάνει προληπτικούς ελέγχους τα απογεύματα για μεταδοτικά νοσήματα.

Αθλιες συνθήκες

Εντωμεταξύ, υπήρχε ένα άτομο που είχε αυτοτραυματιστεί στην κοιλία και δεν του είχαν αλλάξει τα τραύματα εδώ και τρεις μέρες, ένα άλλο ινσουλοεξαρτώμενο με σακχαρώδη διαβήτη το οποίο δεν έπαιρνε τα φάρμακα του. Τον τελευταίο υποσχέθηκαν να τον αφήσουν την επομένη. Επίσης, έλειπαν τα είδη υγιεινής δεδομένου πως δεν είχαν σαπούνια να πλυθούν και δεν έδιναν στις γυναίκες σερβιέτες. Όταν μία από τους τρεις γιατρούς άρχισε να τους εξηγεί πως έχουν δικαιώματα, πως μπορούν να απαιτήσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ένας αστυνομικός της είπε πως δεν είναι η δουλειά της αυτή κι αν δε σταματήσει, θα φύγει.

Οι δικηγόροι, παρατήρησαν πως δεν υπήρχε νερό κάμποσες μέρες λόγω του παγετού. Η αστυνομία είχε μιλήσει, υποτίθεται, με την Νομαρχία και με το στρατό να φέρει νερό με βυτιοφόρο, αλλά δεν είχε γίνει τίποτα. Ένας Κούρδος από το Ιράν έδειξε τα σημάδια που είχε από χτυπήματα των αστυνομικών πριν κάποιες μέρες στο προαύλιο και είπε πως είχαν χτυπήσει και άλλους δύο. Επίσης, βρέθηκε ένα παιδί 12 χρονών χωρίς συνοδό και μία έγγυος. Το παιδί δεν είχε σταλεί σε κέντρο πρόνοιας καθώς λόγω της υποχρηματοδότησης κάποια έχουν κλείσει και σε αυτά που έμειναν δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Υποσχέθηκαν πάλι να ακολουθήσουν την παράλογη νομοθεσία να το πάρει προσωρινά ο εισαγγελέας. Οι κρατούμενοι δεν προαυλίζονται παρά κάπου κάπου μερικοί. Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη ένταση καθώς βρίσκονται όλη την ημέρα στριμωγμένοι και δεδομένου πως η πλειοψηφία είναι νέοι. Σε γενικές γραμμές, πού και πού αφήνουν κάποιους ελεύθερους, χωρίς συγκεκριμένο κριτήριο, με αποτέλεσμα να χωρίζουν αδέρφια και αντρόγυνα.

Οι πρόσφυγες ρωτούσαν συνεχώς γιατί βρίσκονταν εκεί, πότε θα φύγουν. Οι δικηγόροι μας πιστεύουν πως όσοι ζητούν άσυλο κρατούνται λόγω του συμφώνου Τουρκίας- Ελλάδας, το οποίο προβλέπει να στέλνονται στην Τουρκία και από εκεί στις χώρες τους όσοι δεν προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, γι' αυτό η FRONTEX έχει αναλάβει την παραποίηση της καταγωγής τους. Πολλοί δήλωσαν πως αντί για Αφγανούς τους κατέγραψαν σαν Πακιστανούς. Ζητώντας, λοιπόν, κάποιος πολιτικό άσυλο τον κρατούν από δύο μέρες μέχρι κάμποσους μήνες στα άθλια κλουβιά τους για τιμωρία και με την πρόφαση πως αργεί να εγκριθεί το άσυλό τους. Αν δεν βρεθεί τρόπος να απελαθούν τους αφήνουν ελεύθερους με ένα χαρτί που τους επιβάλει να φύγουν σε 30 μέρες.

Συμπερασματικά, ήταν μία καλή κινητοποίηση, καθώς υπήρξε καταγγελία απ' τη μεριά της κοινωνίας για την τρομοκρατία της αστυνομίας και την καταστολή και συγχρόνως ήταν ένα δυνάμωμα δικό μας για να δουλέψουμε τοπικά, να δυναμώσουμε την ΚΕΕΡΦΑ στην Θράκη ενημερώνοντας και κινητοποιώντας τον κόσμο για τις αιτίες της μετανάστευσης, για να σταματήσουμε το ρατσισμό και να διώξουμε τους φασίστες από τις γειτονιές!

Ζαννέτα Λυσικάτου