Ασυλο στους πρόσφυγες

«Τα ξημερώματα της Τρίτης 21 Δεκέμβρη στις 2.30πμ δυνάμεις των ΜΑΤ χτύπησαν με ρόπαλα και ασπίδες τις γυναίκες και τα παιδιά των Αφγανών και Ιρανών προσφύγων που βρίσκονταν εκεί από τη προηγούμενη μέρα το μεσημέρι όταν μαζί με αντιπροσωπεία τους γίναμε δεκτοί από τον διευθυντή (κ. Αμοιρίδη) και τον υπασπιστή (κ. Μάρκου) του Χ. Παπουτσή. Μάλιστα η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης υποσχέθηκε ότι «θα αρχίσουν να λειτουργούν οι επιτροπές ασύλου «στις 23/12, στις 29/12,συντομότατα» σύμφωνα με την έκφραση του κ. Αμοιρίδη. Όταν ζητήθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία δεν υπήρξε απολύτως καμία δέσμευση αποδεικνύοντας πόσο μεγάλα είναι τα ψέματα περί νέου καθεστώτος εξέτασης ασύλου.

Αυτά μπροστά σε μια Αφγανή γυναίκα που θήλαζε το βρέφος της, η οποία παρευρίσκονταν στη συνάντηση! Το μόνο που έχει αλλάξει είναι η δικαιολογία μη σύγκλισης επιτροπών ασύλου ενώ οι εκκλήσεις «κάντε λίγο υπομονή» παραμένουν μονότονα οι ίδιες για κάποιους που περιμένουν ακόμη και οκτώ ή δέκα χρόνια μια απάντηση”, καταγγέλλει ο Πέτρος Κωνσταντίνου Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Επίθεση

“Όμως η συνέχεια ήταν μια απίστευτη και κυνική επίθεση των ΜΑΤ καθοδηγημένη από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και εκτελεσμένη με ναζιστική αθλιότητα από τον επικεφαλής ταξίαρχο Ιωάννη Λιούκα. Ο ίδιος πρωτοστάτησε στις χειροδικίες κατά παιδιού Ιρανής πολιτικού πρόσφυγα (η οποία έκανε την καταγγελία στις τηλεοπτικές κάμερες) προκαλώντας την οργή των φίλων της και την αγανάκτηση της μητέρας. Όταν ασφαλίτης άρχισε να φωνάζει στον δημοτικό σύμβουλο «πάρε τους μαύρους σου και φύγε», «να φύγετε, εδώ είναι Ελλάδα» ο Ταξίαρχος έδωσε πλήρη κάλυψη στο φασιστοειδές υπάλληλο του Παπουτσή. Δεν χρειάστηκε η συνεργασία της ΕΛΑΣ με τους φασίστες αφού οι ασφαλίτες εκπλήρωσαν αυτοβούλως αυτό το ρόλο.

Μετά από αυτό η εντολή για επίθεση κατά των εκατό προσφύγων την ώρα που διαμαρτυρόντουσαν ειρηνικά και είχαν ξαπλώσει στο δρόμο έδειξε πόσο κτηνώδης είναι η Αστυνομία του Παπουτσή όταν παίρνει την κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας. Κλώτσησαν στο κεφάλι και έστειλαν στον Ευαγγελισμό ένα πρόσφυγα ενώ γυναίκες και παιδιά σπρώχνονταν για να εκκαθαριστεί η περιοχή γύρω στις 5πμ.

Συνέλαβαν τον Ριμπουάρ Κομπατί τον Ιρανό πολιτικό πρόσφυγα που πήρε άσυλο πριν από ένα μήνα και άλλους δύο πρόσφυγες. Ο ένας βασανίστηκε κατά τη μεταφορά στου στη ΓΑΔΑ.

Ακολούθησε διαδήλωση των προσφύγων μέχρι τα Προπύλαια όπου έγινε συνέλευση και ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστούν οι δράσεις και θα κορυφωθούν στις 15 Γενάρη με το αντιρατσιστικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο και τη συναυλία στον Άγιο Παντελεήμονα. Απαιτούμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι για την επίθεση των ΜΑΤ και να παραιτηθούν εδώ και τώρα οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι και ο ίδιος ο Χρήστος Παπουτσής. Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους να στηρίξουν τον αγώνα των προσφύγων για άσυλο».