Ολοι στο Συλλαλητήριο - Οχι στρατόπεδα συγκέντρωσεις

Το Νομοσχέδιο «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής», ψηφίστηκε με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Προβλέπει ότι από δω και στο εξής ιδρύεται αυτοτελής Υπηρεσία Ασύλου για όλη την Ελλάδα, με ευθύνη του υπουργείου ΠΡΟ. ΠΟ. Επίσης θα δημιουργηθεί Αυτοτελής Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που θα έχει σαν σκοπό «να διαχωρίζει μετανάστες που χρειάζονται κάποιου είδους προστασία και εκείνους που πρέπει να πάρουν είτε οικειοθελώς, είτε αναγκαστικά το δρόμο της επιστροφής στη χώρα προέλευσης». Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα απελαύνονται με τη βία και μέχρι να συμβεί αυτό θα κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η πρόβλεψη είναι να φτιαχτούν δεκάδες νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης από την Κρήτη μέχρι την Ορεστιάδα.

Ο Παπουτσής δήλωσε στη Βουλή ότι μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έχει κανένα αξιόπιστο μηχανισμό εξέτασης των αιτημάτων ασύλου: «Η ανεκδιήγητη διαδικασία ασύλου που εφαρμόζαμε μέχρι σήμερα, έχει γίνει το διαβατήριο των πάσης φύσης μεταναστών για την Ευρώπη». Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες το 2009 σε πρώτο βαθμό εκδόθηκαν 11 θετικές αποφάσεις σε 29.501 υποθέσεις και 25 θετικές αποφάσεις σε 870 υποθέσεις που εξετάστηκαν σε δεύτερο βαθμό. Αν το ποσοστό του 0,04% των αιτήσεων για άσυλο που εγκρίνονται θεωρείται “διαβατήριο” για την Ευρώπη τότε με το νέο νόμο οι πρόσφυγες θα στέλνονται κατευθείαν στο εκτελεστικό απόσπασμα της Frontex και των συνοριοφυλάκων.

Η πολιτική των στρατοπέδων συγκέντρωσης είναι η άλλη πλευρά του Μνημονίου. Είναι πρόκληση για όλο το εργατικό κίνημα το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που κλείνουν εργοστάσια, διαλύουν την υγεία και την παιδεία, κλείνουν παιδικούς σταθμούς και υπηρεσίες πρόνοιας, καταργούν το άσυλο και ετοιμάζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης και πογκρόμ μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας. Αυτή η πολιτική δίνει νέα ώθηση στη ρατσιστική δημαγωγία ανοίγοντας το δρόμο στις φασιστικές συμμορίες στον Αγ. Παντελεήμονα και στις φτωχογειτονιές.

Απάντηση σε όλη αυτή την πολιτική ετοιμάζονται να δώσουν χιλιάδες ντόπιοι και μετανάστες εργαζόμενοι και νεολαίοι με το μεγάλο αντιρατσιστικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και η Ένωση Μεταναστών Εργατών το Σάββατο 15 Γενάρη. Ηδη ψηφίσματα στήριξης του συλλαλητηρίου ψήφισαν η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ σε μαζική συμμετοχή καλεί και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το ίδιο χρειάζεται να γίνει τις επόμενες ημέρες σε κάθε σωματείο, φοιτητικό σύλλογο και γειτονιά.