ΕΑΣ (ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ)

Κοινή αναφορά των τοποθετήσεων είναι ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να απολύσει τους μισούς εργαζόμενους, να πετσοκόψει τους μισθούς όσων απομείνουν και έτσι να ανοίξει την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης των ΕΑΣ.

Δυναμική ήταν η συγκέντρωση που ακολούθησε έξω από το Υπουργείο όπου οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να κλείσουν όλα τα ρεύματα του δρόμου καθώς τους απάντησαν ότι δεν μπορούσε να τους συναντήσει η ηγεσία του Υπουργείου. Η Ουρανία Μπίρμπα, πρόεδρος του Σωματείου στο Αίγιο μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη για την κινητοποίηση. «Είναι και τα πέντε Σωματεία από τα ΕΑΣ σήμερα εδώ. Από το Αίγιο, τα Γιάννενα, η Μάνδρα, η Ελευσίνα, ο Υμηττός. Θεωρούμε ότι μόνο με των ενωμένο αγώνα μπορούμε να μην αφήσουμε να εφαρμοστεί αυτός ο ληστρικός νόμος που ψήφισε η ελληνική Βουλή και για τις ΔΕΚΟ και για τις εργασιακές σχέσεις. Θεωρούμε ότι κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει, αλλά περισσεύει ο Μπεγλίτης και η κυβέρνηση του. Περισσεύει η αντεργατική πολιτική τους. Από αυτήν την άποψη θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτής της βιομηχανίας που είναι μια παραγωγική βιομηχανία. Αυτός είναι ο τρόπος για την ανάπτυξη και όχι οι περικοπές και ο περιορισμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών».

Στη συγκέντρωση συμμετείχε για συμπαράσταση η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών. Την προηγούμενη μέρα(20/12) οι εργαζόμενοι είχαν κάνει κατάληψη στα γραφεία της Διοίκησης της επιχείρησης, ενώ θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με 24ωρη απεργία μαζί με την ΠΟΕΜ στις 12 Γενάρη αποκλείοντας το υπουργείο Οικονομικών.