Εργατικό κίνημα
ΕΘΝΙΚH ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚH: Δεν είναι ώρα για αναστολή

Σε αναστολή της κινητοποίησης που οργάνωναν για την Τρίτη 11/4, προσανατολιζόταν η ηγεσία του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας.

Η κινητοποίηση όπως ανακοινώθηκε στην τελευταία συνέλευση, περιελάμβανε πορεία μέχρι το ιστορικό κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Κοραή, όπου και θα έστηναν συλλογική κουζίνα. Ο Δήμος Αθηναίων δεν έδωσε άδεια για την συγκεκριμένη δράση και τελικά υπερίσχυσε η άποψη για “οικονομία δυνάμεων” εν όψει του ανοίγματος των δεσμευτικών προσφορών που έχουν κατατεθεί για την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής έχουν ήδη στην πλάτη τους έναν μεγάλο αγώνα που έδειξε τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους. Τόσο οι 24ωρες απεργίες το τελευταίο δίμηνο όσο και η 4ήμερη απεργία την περασμένη βδομάδα είχαν καθολική επιτυχία αφού σε όλες τις περιπτώσεις κατάφερναν και σταματούσαν το 100% της λειτουργίας της εταιρίας σε όλα της τα τμήματα. Σε μια επίδειξη συλλογικότητας οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονταν κάθε μέρα στα κεντρικά γραφεία στη Συγγρού και αφού έκαναν συνέλευση με την οποία επιβεβαίωναν την συνέχιση της απεργίας, στη συνέχεια έβγαιναν στο δρόμο και έκλειναν το ένα ρεύμα της Συγγρού. 

Αναταραχή

Προφανώς στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, επιχειρήματα “από τα πάνω” για τον κόσμο που δεν τραβάει δεν πιάνουν τόπο. Είναι όμως ώρα για οικονομία δυνάμεων; Οι διαδικασίες για το ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν έχουν σταματήσει. Την ίδια περίοδο με τον αγώνα στην Εθνική Ασφαλιστική – κι όχι τυχαία - η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα απλώνεται. Την Παρασκευή 7/4 απήργησαν οι συνάδελφοί τους από την Εθνική Τράπεζα. Καθημερινά έξω από την Αlpha Bank διαδηλώνουν οι συνταξιούχοι της Ιονικής και προστέθηκαν την προηγούμενη βδομάδα και οι συνάδελφοί τους από την Εμπορική. Η ΟΤΟΕ απειλούσε με απεργιακές κινητοποιήσεις αν προχωρούσαν οι απολύσεις στην Τράπεζα Αττικής. 

Ταυτόχρονα ο αγώνας στην Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί ένα σπουδαίο κομμάτι του αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που περιλαμβάνει τους εργάτες στη ΔΕΗ και στις επιχειρήσεις νερού, στο ΟΛΘ στην Θεσσαλονίκη, στις Κτιριακές Υποδομές και σε πολλά άλλα σημεία. Αντί για αναστολή κινητοποιήσεων είναι ώρα για κλιμάκωση και συντονισμό όλων αυτών των αγώνων σε ένα μέτωπο που θα μπλοκάρει τις ιδιωτικοποιήσεις όπως οι εργαζόμενοι μπλόκαραν κάθε λειτουργία της εταιρίας τις μέρες τις απεργίας.