Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Στα Γιάννενα το Καραβάνι της Υγείας

Επόμενη κεντρική κινητοποίηση για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία είναι το Καραβάνι της Υγείας στα Γιάννενα στις 26 Απρίλη, η πέμπτη κατά σειρά κινητοποίηση μετά τις διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα και Λάρισα. 

Η ΠΟΕΔΗΝ προσανατολίζεται να καλέσει σε στάση εργασίας για το νομό των Ιωαννίνων, σε 24ωρη απεργία για τους όμορους νομούς, ενώ προτείνει στα πρωτοβάθμια σωματεία πανελλαδικά να συμμετέχουν στην κινητοποίηση με όποιο τρόπο επιλέξουν. Αναμένεται η οριστικοποίηση της απόφασης που όμως έχει αργήσει. 

Η Λουίζα Γκίκα, φοιτήτρια Ιατρικής Ιωαννίνων μας είπε: «Από την Εργατική Αλληλεγγύη έχουμε ήδη ξεκινήσει να οργανώνουμε την κινητοποίηση, υπάρχει ανταπόκριση από τους εργαζόμενους παρά το γεγονός ότι η ΠΟΕΔΗΝ δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα υλικό. Έχουμε οργανώσει εξορμήσεις και στα δύο νοσοκομεία της πόλης, οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η κινητοποίηση μπορεί να βοηθήσει τον αγώνα τους. Κάναμε παρέμβαση και στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών την Τετάρτη 5 Απρίλη με πρόταση να συμμετέχουν και αυτοί στο Καραβάνι όπου και εκεί υπήρχε ανταπόκριση για να δοθεί κοινά η μάχη για προσλήψεις». 

Άγιος Σάββας

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο του Αγίου Σάββα ενάντια στις αντεργατικές κινήσεις της διοίκησης, την «αξιολόγηση», τη διάλυση του Κοινωνικού Φαρμακείου του νοσοκομείου και την έλλειψη προσωπικού. 

Η Ζαννέτα Λυσικάτου, ειδικευόμενη γιατρός μας είπε: «Από την προ-προηγούμενη εβδομάδα είχαμε κάνει στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη διοίκηση για την αυθαίρετη μετακίνηση συναδέλφων μας από το Ακτινοθεραπευτικό, το οποίο φυσικά συνοδευόταν με κλείσιμο μηχανημάτων. Σε αυτή την παράσταση ο διοικητής δέχτηκε μόνο το ΔΣ. όπου βάλαμε όλα τα ζητήματα. Ο διοικητής έδωσε αρνητικές απαντήσεις σε όλα. 

Στη συνέχεια βγάλαμε τέσσερα διαφορετικά κείμενα ως Επιτροπή Αγώνα, τα μοιράσαμε σε όλο το νοσοκομείο και για αυτό στη συνέχεια κάναμε μια πολύ μαζική συνέλευση την προηγούμενη Τρίτη. Συμμετείχαν πάνω από 80 άτομα όπου κουβεντιάσαμε και για την «αξιολόγηση», ενώ είχε προηγηθεί συνέλευση γιατρών αφού είχαμε την κινητοποίηση της ΕΙΝΑΠ στο υπουργείο. Ο διοικητής είναι το μακρύ χέρι όλων αυτών των περικοπών που κάνει η κυβέρνηση. Αποφασίσαμε ότι θα ξεκινήσουμε επαναλαμβανόμενες στάσεις από την Παρασκευή 7 Απρίλη. Κάναμε τη στάση, συγκεντρωθήκαμε στο προαύλιο. Μας κάλεσε στέλεχος της διοίκησης για να μας απαντήσει για τα αιτήματά μας. Εν τω μεταξύ, η ΕΦ.ΣΥΝ είχε δημοσίευμα για τις ελλείψεις και τους εργαζόμενους-λάστιχο στο δικό μας νοσοκομείο, όπως και στα υπόλοιπα. Ο διοικητής έστειλε τέσσερις σελίδες απάντηση με ψέματα, ενώ απείλησε με μήνυση τον Δ. Τερζή, δημοσιογράφο της ΕΦΣΥΝ.

Προσπαθεί να στρογγυλέψει τις ελλείψεις, ενώ στην πράξη επιχειρεί να καλύψει κενά του ΕΛΠΙΣ με μετακινήσεις από το δικό μας νοσοκομείο. Και μετά έχει το θράσος να βγαίνει να μας καταγγέλλει, ενώ απειλεί και το δημοσιογράφο. Θα υπάρξει απάντηση και συνέχεια των κινητοποιήσεών μας». 

ΕΙΝΑΠ

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της στάσης εργασίας για τα δικαιώματα των ειδικευόμενων πραγματοποίησε η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Αθήνας-Πειραιά) την Πέμπτη 6 Απρίλη το μεσημέρι. 

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μόνιμοι, ειδικευόμενοι και φοιτητές της Ιατρικής Σχολής. Με πανό βρέθηκαν στη συγκέντρωση οι γιατροί από το Γεννηματά, όπως είχαν αποφασίσει σε Γενική τους Συνέλευση. 

Οι ειδικευόμενοι όλες τις προηγούμενες μέρες με ανακοινώσεις και αποφάσεις συνελεύσεων τόνιζαν ότι δεν είναι απλά εκπαιδευόμενοι, αλλά σηκώνουν μεγάλο βάρος από τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Εργάζονται περισσότερο από 24 ώρες πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα, ενώ αμείβονται με λιγότερα από 2,5 ευρώ την ώρα σε κάθε εφημερία. Καταγγέλλουν ότι τα σχέδια που προτείνει το ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) είναι άλλος ένας «κόφτης» σε σχέση με τις χιλιάδες προσλήψεις που χρειάζονται.