Εργατικό κίνημα
Διαδήλωση ενάντια στο νέο μνημόνιο

Διαδήλωση ενάντια στο νέο μνημόνιο στην Αθήνα, 6/4

Πολλές εκατοντάδες διαδήλωσαν το απόγευμα της Πέμπτης 6/4, στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια την παραμονή του Eurogroup στη Μάλτα. Τις διαδηλώσεις καλούσαν μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία, η ΑΔΕΔΥ, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, φοιτητικοί σύλλογοι και είχαν τη στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ, του ΕΕΚ. 

Στην ομιλία του στη συγκέντρωση της Αθήνας, εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, ο Γρηγόρης Καλομοίρης περιέγραψε τα όσα θα προβλέπει το νέο μνημόνιο: “Έχουν συμφωνήσει για τη ριζική μείωση του αφορολόγητου, για τα αιματηρά πλεονάσματα, για νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Θέλουν να θεσμοθετήσουν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την επέκταση της ελαστικής εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με νέες ακόμα πιο εκμεταλλευτικές μορφές όπως η μαθητεία, τα μπλοκάκια, η εκ περιτροπής εργασία, οι εργολαβικοί, οι αναπληρωτές κλπ. Έχουν αποφασίσει να ολοκληρώσουν το ξεπούλημα της ΔΕΗ κι άλλες νέες ιδιωτικοποιήσεις. Το παραπέρα κλείσιμο δομών κι οργανισμών και τη λειτουργία του δημόσιου τομέα με επιχειρηματικά κριτήρια. Θέλουν να φέρουν ένα νέο συνδικαλιστικό νόμο που ουσιαστικά απαγορεύει το δικαίωμα στην απεργία. Κι αυτά που μας έλεγαν για αντίμετρα κατέληξαν πολύ γρήγορα στον κάλαθο των αχρήστων, αφού για τους δανειστές προέχει ο στόχος για τα αιματηρά πλεονάσματα”.  

Η κόντρα με τις ιδιωτικοποιήσεις, η μάχη για προσλήψεις, αλλά και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με γενική απεργία ήταν κεντρικά ζητήματα, στις ομιλίες, τα πανό και τη συζήτηση που γινόταν στο συλλαλητήριο. 

“Διεκδικούμε να γίνει Πανεργατική Απεργία.  Θα θέλαμε σήμερα να μην ήμασταν σε ένα απογευματινό συλλαλητήριο αλλά σε μια Πανεργατική Απεργία που όλοι οι αγώνες θα ενώνονταν και θα έστελναν το μήνυμα ότι αυτό το μνημόνιο δεν θα περάσει. Αυτό είναι το στοίχημα για το επόμενο διάστημα” τόνισε ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας, εκ μέρους του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια.

Η συγκέντρωση έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στο συλλαλητήριο της επόμενης μέρας στην Πτολεμαϊδα ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Ο Μανώλης Μαστοράκης από το ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ μας μίλησε σχετικά: “Μαζί με το μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, που απ' ότι φαίνεται η κυβέρνηση φοβάται και το πάει λίγο παραπίσω, προέκυψε και το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Εμείς από την πλευρά μας θα σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Είναι ένας αγώνας που πρέπει να τον αγκαλιάσει κι ο κόσμος. Από κει που είχε μια δημόσια επιχειρήση ηλεκτρισμού που κάλυπτε όλη την επικράτεια και την έχει πληρώσει ο ίδιος, ξαφνικά μπορεί να βρεθεί να μην έχει ρεύμα και τα καλύτερα εργοστάσιά της να παραδοθούν μπιρ παρά στους ιδιώτες. Είμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους της ΔΕΗ γιατί υπερασπίζονται τα συμφέροντα του κόσμου. Δεν είναι μόνο οι μισθοί, οι δουλειές κλπ. Είναι η ίδια η περιουσία όλων μας. Αυτό που θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ πρέπει να χτίσουν τον αγώνα από τα κάτω. Από τις ηγεσίες έχουμε χορτάσει όλοι. Οι ηγεσίες θα πιεστούν αν οργανωθεί η βάση των εργαζομένων της ΔΕΗ και το πάρει πάνω της” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη. 

Σχετικά με τη μάχη των προσλήψεων η εκπρόσωπος των αδιόριστων εκπαιδευτικών επισήμανε ότι “μόνος δρόμος είναι η διεκδίκηση μόνιμων διορισμών. Όχι από συντεχνιακή σκοπιά αλλά επειδή θεωρούμε ότι μόνο με μόνιμη και σταθερή δουλειά μπορεί να γίνει η στελέχωση των τομέων που είναι αναγκαίοι για να ζει ο κόσμος με αξιοπρέπεια”.