Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Aσπρόπυργος: Στοπ στις ρατσιστικές δολοφονικές επιθέσεις

Από τις 29 Μάρτη, ομάδα φασιστών προχώρησε σε οργανωμένες επιθέσεις κατά εργατών γης στη περιοχή Γκοριτσά Ασπροπύργου. Πρόκειται για σειρά ρατσιστικών επιθέσεων που ξεκίνησαν από το περασμένο Αύγουστο και ξεπερνάνε τις σαράντα. 

Τον Αύγουστο, τέσσερα από τα τουλάχιστον 15 πρώτα θύματα των επιθέσεων, οι οποίες ξεκίνησαν στην περίοδο που η δίκη των νεοναζί είχε σταματήσει λόγω διακοπών, είχαν προχωρήσει σε καταγγελία για την οποία δέχτηκαν κι άλλη επίθεση ως αντίποινα. Στη συνέχεια έδωσαν συνέντευξη τύπου μαζί με την Πακιστανική Κοινότητα, στην οποία οι περιγραφές των επιθέσεων φωτογράφιζαν μια συγκροτημένη, οπλισμένη ομάδα των ίδιων πάντα ατόμων και με το ίδιο σχέδιο δράσης. Οι επιθέσεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν ξανά μια προσπάθεια επανεμφάνισης και κλιμάκωσης του τρόμου, ενώ αποκαλύπτουν το ρόλο της αστυνομίας απέναντι στους φασίστες. Η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ αναφέρει τα περιστατικά:

«Στις 29 Μάρτη την ώρα της δουλειάς στα χωράφια, ομάδα τριών ατόμων επιτέθηκε τραυματίζοντας ένα εργάτη. Παρενέβη το αφεντικό του και υπήρξε συμπλοκή. Έφτασε περιπολικό της Αστυνομίας το οποίο “κράτησε” τους τρεις φασίστες στο χωράφι, στο τόπο της επίθεσης, αλλά τους άφησε ελεύθερους αφού παρενέβησαν συγγενείς τους.

Στις 2 Απρίλη οι ίδιοι εισέβαλαν στο σπίτι του Αμπντούλ Λατίφ και τον ξυλοκόπησαν άγρια. Φώναζαν: “Φύγετε από τη χώρα μας. Αν σας ξαναδούμε εδώ θα σας κάψουμε ζωντανούς.” Το βράδυ το θύμα πήγε στο Τζάνειο νοσοκομείο και το πρωί η Αστυνομία του Ασπρόπυργου τον κράταγε σε ένα κελί βρόμικο, με τον ίδιο να κάνει εμετό. Τον κρατάνε ακόμη ενώ έχει καταθέσει χαρτιά για να πάρει άδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους. 

Στις 3 Απρίλη ομάδα περίπου 15 φασιστοειδών εισέβαλαν στο σπίτι όπου διέμεναν τέσσερις εργάτες γης. Τους χτύπησαν άγρια με ξύλα στο κεφάλι και το πρόσωπο ενώ κάποιοι φώναζαν: “Αν δεν φύγετε για τη χώρα σας θα σας κάψουμε ζωντανούς. Θα έρθουμε ξανά”. Η Αστυνομία κράτησε τον Μοχάμεντ Αβζέλ, θύμα της επίθεσης.

Οι Αντνάν Αβζέλ, Ζία Ουλ Χλακ και Μοχάμεντ Αβζέλ κατέθεσαν μήνυση. Όμως, η Αστυνομία σε μια περιοχή όπου έχουν αναφερθεί δεκάδες ρατσιστικές επιθέσεις μιας συγκεκριμένης ομάδας, δεν αναζητά το ρατσιστικό κίνητρο, ακόμη και όταν τα ίδια τα θύματα το καταγγέλλουν. Είναι πλέον αδιανόητο, η Αστυνομία να μην γνωρίζει αυτή την ομάδα, κι όμως τους αφήνει να επιτίθενται ξανά και ξανά, ενώ συλλαμβάνει τα θύματα, για την απελευθέρωση των οποίων έχουν παρέμβει η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα.»

Η ανακοίνωση κλείνει: «Στη πραγματικότητα εξελίσσεται οργανωμένο προγκρόμ κατά των εργατών γης στην περιοχή. Οι φασίστες μάλιστα έχουν απειλήσει εργοδότες με κάψιμο των σπιτιών αν δεν διώξουν τους εργάτες γης. Ανάλογες επιθέσεις είχαν γίνει στη περιοχή το 2012, με δεκάδες τραυματίες και σπίτια που είχαν καταστραφεί σε να πογκρόμ που οργάνωσε τότε η Χρυσή Αυγή. Φαίνεται ότι ενεργοποιούνται ξανά. Απαιτούμε να διαλυθεί το τάγμα εφόδου των φασιστοειδών στη Γκορτιτσά Ασπροπύργου και να πάνε φυλακή. Να αναγνωριστεί το ρατσιστικό κίνητρο στις επιθέσεις. Να αφεθούν ελεύθεροι οι Αμπντούλ Λατίφ και Μοχάμεντ Αφζάαλ.»

Αυτά συμβαίνουν την ίδια περίοδο που δεν κρίνεται απαραίτητο από το Υπουργείο Προ.Πο να κλείσουν άμεσα τα «γραφεία»-ορμητήρια της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων, που οργάνωσαν και έκαναν τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του Αλέξη Λάζαρη, και που η ΕΛΑΣ τα προστατεύει και στρέφεται ενάντια στο αντιφασιστικό κίνημα. Οι ομάδες του Ασπρόπυργου αποθρασύνονται και απολαμβάνουν από την αστυνομία ασυλία, ακόμα και επιβράβευση, αφού τα θύματα καταλήγουν κατηγορούμενοι.