Εργατικό κίνημα
Μαζικές διαδηλώσεις εκπαιδευτικών

Τετάρτη 5 Απρίλη, Αθήνα

Μαζική ήταν η κινητοποίηση που πραγματοποίησαν δάσκαλοι και καθηγητές μαζί με συλλόγους αδιόριστων εκπαιδευτικών και συναδέλφων τους από την ειδική αγωγή την Τετάρτη 5/4. 

Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας με αιτήματα για μαζικές προσλήψεις στα σχολεία και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιώματων για τους εργαζόμενους στην ειδική αγωγή. Στάση εργασίας είχαν προκηρύξει οι ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Οι εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν στο ύψος του υπουργείου Εργασίας με τους απεργούς της Υπηρεσίας Ασύλου και τις συλλογικότητες των ανέργων και συνέχισαν με πορεία προς τη Βουλή. 

“Διεκδικούμε μόνιμους και μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών” είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Αγγελική, καθηγήτρια σε σχολείο του κέντρου και μέλος της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας. “Οι αναπληρωτές καλύπτουν θέσεις κι ανάγκες μόνιμες. Αυτή τη στιγμή κρίνεται ποια θα είναι η κατάσταση στα σχολεία το νέο εκπαιδευτικό έτος. Τώρα γίνεται ο σχεδιασμός, τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε προσλήψεις αλλά και να παλέψουμε για τις γενικότερες αλλαγές που γίνονται στα δημόσια σχολεία”. 

Από το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας, εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Παιδείας, έστησαν σκηνές και διανυκτέρευσαν εκεί. Στη διαδήλωση ήταν το πιο μαζικό και δυναμικό κομμάτι.

“Έχουμε έρθει από όλη την χώρα. Εγώ έχω έρθει από τη Χίο. Μαζί είναι συνάδελφοι από την Κρήτη, τη Βόρειο Ελλάδα, από παντού” μας είπε ο Παντελής, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής. “Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Έχουμε σπουδάσει σε παιδαγωγικά τμήματα ειδικής αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, Μακεδονίας και αλλού και διεκδικούμε το πτυχίο μας να μας δίνει επαγγελματικά δικαιώματα κι όχι κάποια μόρια. Στην ειδική αγωγή υπάρχουν μεγάλες ανάγκες που δεν αρκούν οι ήδη υπάρχοντες εκπαιδευτικοί. Πρέπει να γίνουν μαζικές προσλήψεις και άμεσα. Χτες στήσαμε σκηνές και μείναμε έξω από το υπουργείο Παιδείας”.  

Πρόταση για τη συνέχεια του αγώνα με απεργία στα σχολεία βάζει το δίκτυο “Η Τάξη μας”.

“Στην κατρακύλα της κυβέρνησης δε χωράει καμία αναμονή! Χρειαζόμαστε άμεση απεργιακή απάντηση για να σταματήσουμε την επίθεση στο δημόσιο σχολείο, να κερδίσουμε την κάλυψη των χιλιάδων κενών με μαζικούς διορισμούς μονίμων, να σταματήσουμε τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, τα κλεισίματα τμημάτων και τις περικοπές των μαθημάτων. Απεργία στην εκπαίδευση, απεργία σε όλο το Δημόσιο για προσλήψεις και χρηματοδότηση, πανεργατική απεργία που θα μας ενώσει όλους”.