Απόφαση για 24ωρη απεργία σε ημερομηνία που θα καθορίσει η Εκτελεστική Επιτροπή ανάλογα με τις εξελίξεις πήρε η ΑΔΕΔΥ στη συνεδρίαση του Γενικού της Συμβουλίου την Παρασκευή 7 Απρίλη. Τονίστηκε ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αιφνιδιασμό με κατάθεση των μέτρων του 4ου Μνημονίου μέσα στις μέρες του Πάσχα, τότε η Συνομοσπονδία θα καλέσει άμεσα σε κινητοποιήσεις.
Ακόμα, επαναβεβαίωσε τη συνέχιση της απεργίας-αποχής από τις διαδικασίες «αξιολόγησης», ενώ θα συνεχιστούν οι Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και οι ενημερώσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει στα Νομαρχιακά Τμήματα. Επίσης, αποφασίστηκε ότι η ΑΔΕΔΥ θα στηρίξει όλους τους κλαδικούς αγώνες που εξελίσσονται ή θα γίνουν, όπως το Καραβάνι για την Υγεία στις 26 Απρίλη.
Η απόφαση για την απεργία χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία στηρίχτηκε στο τέλος της διαδικασίας από την ΔΑΚΕ, τη ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚΕ), το ΠΑΜΕ και το ΜΕΤΑ. Οι Παρεμβάσεις από την αρχή του Γενικού Συμβουλίου τόνιζαν ότι θα έπρεπε η διαδικασία να κλείσει με απόφαση για «κλειδωμένη» απεργία, δηλαδή συγκεκριμένη ημερομηνία απεργιακής κινητοποίησης με προοπτική κλιμάκωσης.
Ο Κώστας Τουλγαρίδης στην τοποθέτησή του είπε ότι η ΑΔΕΔΥ θα πρέπει να διαλέξει αν θα αποδεχτεί τα μέτρα με απλή γκρίνια ή θα προετοιμάσει τους εργαζόμενους για την ανατροπή τους. Τόνισε ότι χρειάζεται «ιδεολογικός εξοπλισμός» με αιχμή τη σύγκρουση με την ΕΕ και το ευρώ, ενώ ανέφερε ότι μπορούν όλες οι δυνάμεις της αριστεράς «τουλάχιστον να χτυπάνε μαζί» με κοινή δράση παρά τις πολιτικές διαφορές. Πρότεινε η απεργία να μπει στις 4 του Μάη και να προετοιμαστεί με Γενικές Συνελεύσεις και συντονισμό σωματείων.
Ο Στάθης Γκότσης αναφέρθηκε στη σημασία της μάχης για την «αξιολόγηση». Τόνισε ότι κάτω από την πίεση του κόσμου οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ έχουν στηρίξει την απόφαση για απεργία-αποχή, αλλά δεν την οργανώνουν, ενώ η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (Α.Ε.Εκκι.) είναι υπέρ της «αξιολόγησης».
Κλιμάκωση
Ο Χρήστος Ζαγανίδης εξήγησε ότι οι Παρεμβάσεις ποτέ δεν λοιδόρησαν τις 24ωρες απεργίες, αλλά προσπάθησαν να τις οργανώσουν παρά το ότι κατά καιρούς είχαν προτείνει μεγαλύτερη διάρκειας απεργία για κλιμάκωση. Θύμισε την αποτυχία της γραμμής της αναμονής στη μάχη του Ασφαλιστικού και επισήμανε ότι χρειάζεται «κλειδωμένη» απεργία.
Ο Χρίστος Αργύρης ανέφερε ότι είναι καλό που όλες οι παρατάξεις αναφέρονται στην ανάγκη για απεργία αφού αυτό είναι που ζητούν οι εργαζόμενοι, αλλά χρειάζονται «έργα και όχι λόγια». Στη συνέχεια εξήγησε γιατί χρειάζεται να βγει συγκεκριμένη ημερομηνία για την απεργία, ενώ κάλεσε την ΑΔΕΔΥ να πάρει απόφαση για 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας και για συμμετοχή στην αντιφασιστική κινητοποίηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής στις 27 Απρίλη.
Η Θεοδώρα Ρίζου τόνισε ότι η μάχη ενάντια στην «αξιολόγηση» δεν είναι συντεχνιακή, αλλά συνδέεται με τον αγώνα κατά των μέτρων που έρχονται για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση από τους «θεσμούς».
Άσχημη εντύπωση προκάλεσαν απανωτές τοποθετήσεις από τη μεριά του ΠΑΜΕ στις οποίες επιτέθηκε στις Παρεμβάσεις με αφορμή την κριτική σε σχέση με το πρόσφατο Συνέδριο του ΚΚΕ. Ακούστηκαν ανυπόστατες κατηγορίες μέχρι προσωπικές επιθέσεις όπως «εσείς φέρατε το ΣΥΡΙΖΑ», «χειροκροτητές της κυβέρνησης», «είστε στα ίδια ψηφοδέλτια» κ.ά. Σε σχέση όμως με το πρόγραμμα δράσης, κανένας από τους εκπροσώπους της παράταξης δεν πρότεινε συγκεκριμένη μέρα απεργίας, ενώ στο τέλος ψήφισαν την εξουσιοδότηση στην Εκτελεστική Επιτροπή.
Το ΜΕΤΑ, ιδιαίτερα στο κλείσιμο της διαδικασίας, επισήμανε ότι η ΑΔΕΔΥ χρειάζεται να πάρει απεργιακή απόφαση ανεξάρτητα από τη ΓΣΕΕ, αν και πρέπει να της γίνει πρόταση να καλέσει απεργία. Στην εισήγησή του όμως ούτε αυτό πρότεινε συγκεκριμένη μέρα απεργίας, αλλά ανέφερε να γίνει «στο δεύτερο δεκαήμερο του Μάη».
Όσον αφορά το ψήφισμα για την αντιφασιστική κινητοποίηση της 27ης Απρίλη στη δίκη των νεοναζί, παραπέμφθηκε στην Εκτελεστική (μαζί με τα υπόλοιπα ψηφίσματα). Η πλειοψηφία όμως των παρατάξεων έχουν δηλώσει πως θα το στηρίξουν (Παρεμβάσεις, ΠΑΜΕ, ΜΕΤΑ, ΑΕΕκκι).