Πολιτισμός
Οιδίπους Τύραννος

Ένα από τα πιο πολυανεβασμένα θεατρικά κείμενα στον κόσμο, τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή ανεβάζει στον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00 μέχρι το τέλος του Απρίλη και σε όλη την Ελλάδα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η Ομάδα ΚΗΠΟΣ-Λ.Α.Θ.Ε. (Λαϊκό Απλό Θέατρο Ενέργειας). 

“Πρόκειται για μια λαϊκή μεταφορά του τεράστιου αυτού δείγματος της λυρικής δραματουργίας. Σαν ένα δημοτικό-λαϊκό ορατόριο. Το κείμενο έχει μεταφερθεί σε ελεύθερη μετάπλαση στην νεοελληνική από τον Κώστα Μεσάρη που επίσης ερμηνεύει με πολύ στιβαρό τρόπο τον κεντρικό ρόλο του Οιδίποδα”, θα πει μιλώντας στην ΕΑ ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος που στην παράσταση παίζει τον Άγγελο. “Με μια λιτή αλλά πυκνή σκηνοθεσία, με γρήγορες και ευφάνταστες αλλαγές σε πρόσωπα και χώρους, ο Κώστας Μεσάρης επαναφέρει την τραγική φιγούρα του Οιδίποδα σε μια κοντινότερη ιστορικότητα. Κόβοντας τις λυρικές εκρήξεις των ηρώων ή του χορού που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις ετήσιες καλοκαιρινές παραγωγές που ανεβάζουν αρχαίο θέατρο, με μεσσιανικά κουστούμια και σκηνικά και με ζωντανή μουσική σε παραδοσιακά ηχητικά μονοπάτια, η παράσταση σε οδηγεί περισσότερο σε ένα βυζαντινό περιβάλλον παρά στην κλασσική αρχαιότητα.

Ερωτήματα

Παρόλα αυτά, τα ερωτήματα για τον Οιδίποδα, την ζωή και την τραγική μοίρα του επανέρχονται ακέραια. Είναι ο Οιδίποδας θύμα του πεπρωμένου του ή τελικά ο ίδιος υλοποιεί μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία; Είναι καταδικασμένος μοιρολατρικά να πάθει αυτά που είναι γραφτά του να συμβούν ή θα μπορεί τελικά να αλλάξει την μοίρα του; Ερωτήματα που απασχολούν τους ανθρώπους και την τέχνη αιώνες. 

Σαν Μαρξιστές σήμερα προφανώς δεν αποδεχόμαστε κανένα πεπρωμένο που μπορεί κάποιοι να σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς, από την άλλη γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι κοινωνικές συνθήκες που ζει και μεγαλώνει ο καθένας παίζουν ρόλο για την εξέλιξή του, για την μόρφωσή του, για την θέση του στην παραγωγή. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά πως για την εργατική τάξη ο αγώνας για να σπάσει την μοίρα που της έχουν πλέξει είναι μονόδρομος. Τόσο ο Οιδίποδας Τύραννος σαν παγκόσμιο κείμενο, όσο και η συγκεκριμένη παράσταση ανοίγουν όλα αυτά τα ερωτήματα και δημιουργούν σκέψεις, νομίζω, με έναν ιδιαίτερο και φρέσκο τρόπο”, αναφέρει ο Α. Μαρτζούκος.

Μαζί του στη σκηνή θα ανέβουν η Κάτια Σπερελάκη στο ρόλο της Ιοκάστης και οι Γιάννης Ρωμανός, Αλέξανδρος Ζαχαρέας, Βίλλυ Σκούρα, Σεβίλη Λυμπέρη, Τάκης Βαμβακίδης. Στο ούτι είναι ο Τάσος Σερεμέτης. Κίνηση δίδαξε ο Αλέξανδρος Ζαχαρέας, τα σκηνικά κοστούμια σχεδίασε η Έλλη Λιδωρικιώτη με την βοήθεια της Θεοδώρας Βεστάρχη, στους φωτισμούς είναι ο Δημήτρης Τσιούμας και βοηθός σκηνοθέτης ο Σήφης Μάινας.