Διεθνή
Ελεύθερος υπό όρους ο σ. Ρίαζ Άχμεντ

Διαδήλωση αλληλεγγύης στον Ρίαζ Άχμεντ στο Πακιστάν

Ο Δρ. Ρίαζ Άχμεντ, ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Μαρξιστής διανοούμενος στο Πακιστάν, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση στη δίκη που έγινε την περασμένη Πέμπτη 6 Απρίλη. Πρόκειται για τεράστια επιτυχία, αλλά η μάχη για δικαιοσύνη συνεχίζεται.

Ο Ρίαζ είχε απαχθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν το περασμένο Σάββατο. Ήταν έτοιμος να δώσει μια συνέντευξη τύπου ζητώντας την αποφυλάκιση ενός πρώην συναδέλφου του, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση από τον Οκτώβριο το 2016. Τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η απαγωγή-σύλληψη έγινε από τους παραστρατιωτικούς Sindh Ρέιντζερς.

Οι διαμαρτυρίες έπαιξαν αναμφίβολα ρόλο στην απόφαση των αρχών για την αποφυλάκισή του με εγγύηση τόσο γρήγορα. Διαδηλώσεις που απαιτούσαν την απελευθέρωση του Ρίαζ πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες πόλεις. Η διοίκηση του Συνδικάτου των Καθηγητών στο Πανεπιστήμιο του Καράτσι, όπου ο Ρίαζ είναι επίκουρος καθηγητής, αποφάσισε να καλέσει μια “Μαύρη Μέρα” με μποϊκοτάζ όλων των μαθημάτων ως “διαμαρτυρία εναντίον της σύλληψης και της στημένης δίωξης κατά του Δρ. Ρίαζ Άχμεντ”. Σημαντική ήταν και η διεθνής υποστήριξη του Ρίαζ. Και στην Ελλάδα, την έκκληση για την απελευθέρωσή του μέχρι την Πέμπτη είχαν υπογράψει τριάντα πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές, ηθοποιοί, δημοτικοί σύμβουλοι.

Κατηγορίες

Ο Ρίαζ εξακολουθεί να κατηγορείται για κατοχή όπλου χωρίς άδεια, ενώ κι άλλες κατηγορίες είναι υπό εξέταση. Η εφημερίδα Dawn του Πακιστάν (ανάλογη της βρετανικής Guardian) έγραψε αυτή την εβδομάδα ότι “στέλεχος των Rangers δήλωσε ότι γνώριζε προσωπικά τον Δρ. Άχμεντ για τις προσπάθειές του στη δημιουργία δράσεων για την απελευθέρωση μπλόγκερ που κατηγορούνται για βλασφημία. Είναι πολύ επικίνδυνες και ανησυχητικές κατηγορίες. Όσοι γνωρίζουν τον Δρ. Άχμεντ μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ήταν ανέκαθεν υπέρ της ειρηνικής αντίστασης στην καταπίεση, έτσι η κατηγορία ότι βρέθηκε στην κατοχή του πυροβόλο όπλο είναι εξαιρετικά απίθανη, και γι' αυτό ακόμη πιο εξοργιστική. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να διώκει τους ακτιβιστές με ψεύτικες κατηγορίες, αλλιώς το Πακιστάν θα κερδίσει τη διόλου αξιοζήλευτη φήμη ότι είναι ένα αστυνομικό κράτος που συνθλίβει κάθε ειρηνική διαφωνία”.