Εργατικό κίνημα
COSCO: Απεργία για υπογραφή ΣΣΕ

Διαδήλωση των εργαζόμενων στην Cosco, 4/5

Κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της Cosco στο χώρο του ΟΛΠ οργάνωσε η Ένωση Εργαζόμενων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) την Πέμπτη 4/5. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τον ΟΛΠ. 

Ο Νίκος Εμεξίζοφ, χειριστής ανυψωτικών μηχανημάτων και ταμίας του σωματείου δήλωσε στην ΕΑ: «Η σημερινή κινητοποίηση γίνεται για πολλούς και διάφορους λόγους. Και για αυτά που φέρνει η κυβέρνηση με το νέο Μνημόνιο και για τα δικά μας ζητήματα.  

Τα βασικά αιτήματά μας είναι η άμεση υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, η σύσταση επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας, τα βαρέα και ανθυγιεινά που θέλουν να τα κόψουνε. Δεν γίνεται να είναι οι άνθρωποι πάνω στο καράβι, να κινδυνεύουν οι ζωές τους και να μην τους κολλάνε βαρέα και ανθυγιεινά. Ζητάμε το ωράριο να είναι σε λογικά πλαίσια. Τώρα μπορεί και 16 ώρες να δουλεύουμε μέσα. Το διάλειμμα τώρα το κερδίσαμε, πριν δεν κάναμε ούτε διάλειμμα. Υπάρχει ένα τρομοκρατικό κλίμα, συνέχεια μας λένε κοιτάξτε τι γίνεται έξω. Μας φέρνουν το παράδειγμα του πόσο είναι ο βασικός μισθός έξω. Από τα 30 λιμάνια που έχει η Cosco, αυτό είναι το πιο κερδοφόρο και έχουμε τους πιο χαμηλούς μισθούς. Μας παρουσιάζουν ότι το λιμάνι δεν είναι λιμάνι, ότι είναι στεριά επειδή βλέπει την Ψυττάλεια, απαράδεκτα πράγματα. Η κινητοποίησή μας την Πρωτομαγιά με την περιφρούρηση πήγε πολύ καλά, μέχρι τις δέκα η ώρα δεν μπήκε σχεδόν κανένας μέσα, οι μετρημένοι που πέρασαν ήταν με σκυμένο το κεφάλι». 

Καταγγελία

Η ΕΝΕΔΕΠ καταγγέλλει ότι η Coscο εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει ως εργαζόμενούς της όσους δουλεύουν σε εργολάβους παρόλο που πλέον ελέγχει το σύνολο του λιμανιού και δεν απαντά στα αιτήματα των εργαζόμενων. Σε ανακοίνωσή του το σωματείο αναφέρει: «Βασικό της επιχείρημα το ότι δεν αναγνωρίζει τους εργαζόμενους στις εργολαβικές επιχειρήσεις. Είναι σαφές ότι ο νέος ιδιοκτήτης του λιμανιού, εκμεταλλευόμενος τα όπλα που του παρέχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θέλει με τίποτα να δεσμευτεί απέναντι στους εργαζόμενους του λιμανιού εφαρμόζοντας καθεστώς ατομικών συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασίας, ορισμένου χρόνου ακόμη και την μη ασφάλιση με Β.Α.Ε.». 

Το αμέσως επόμενο διάστημα η ΕΝΕΔΕΠ θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση εν όψει της Γενικής Απεργίας στις 17 Μάη, ενώ υπάρχει η πρόταση να γίνει παμπειραϊκό συλλαλητήριο στον ΟΛΠ με τη συμμετοχή όλων των σωματείων του λιμανιού, του μετάλλου κ.ά.