Διεθνή
Μαρξισμός 2017 στη Βιέννη

Ο Π. Κωνσταντίνου μιλάει στο Μαρξισμό στη Βιέννη

Mε επιτυχία έγινε στη Βιέννη στις 5, 6, 7 Μάη το ετήσιο φεστιβάλ της (αδελφής οργάνωσης του ΣΕΚ στην Αυστρία, Νeue Linkswende κάτω από τον τίτλο «Marx is Muss 2017» (Πρόκειται για λογοπαίγνιο με τις λέξεις «μαρξισμός» και  «ο Μαρξ είναι must»). 

Ανάμεσα στους  ομιλητές που συμμετείχαν ήταν η Κριστίνε Μπούχολτζ, βουλευτίνα του Die Linke και μέλος της οργάνωσης Marx 21 από τη Γερμανία και από την Ελλάδα, ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου. Τον λόγο πήραν επίσης πρόσφυγες που διαμένουν στην Αυστρία παρά τις ανοιχτές απειλές που δέχθηκαν από την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να τους παραχωρηθεί άσυλο αν πράξουν κάτι τέτοιο.

«Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η μάχη ενάντια στον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία και την φασιστική απειλή» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Πέτρος Κωνσταντίνου. «Και αυτό είναι φυσικό, αν σκεφτεί τις σκληρές μάχες που έχουν δοθεί και εξακολουθούν να δίνονται στην Αυστρία πάνω σε αυτά τα ζητήματα τα τελευταία δύο χρόνια: Αρχικά το μαζικό κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, κατόπιν τη μάχη ενάντια στο φασιστικό FPO και τον Χόφερ που διεκδίκησε την προεδρία και στη συνέχεια για την επιτυχία της διεθνούς μέρας αντιφασιστικής δράσης στις 18 Μάρτη.

Επίθεση

Η Νeue Linkswende έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε όλες αυτές τις μάχες συμμετέχοντας με όλες της τις δυνάμεις στην “Πλατφόρμα για Άσυλο στους πρόσφυγες στην Αυστρία”. Πριν από δύο χρόνια η οργάνωση είχε αναγκαστεί να αλλάξει το όνομά της προσθέτοντας το “νέος” μετά από δικαστική επίθεση που δέχτηκε από το φασιστικό κόμμα FPO, επειδή είχαν αναρτήσει την φωτογραφία του αρχηγού του δίπλα στον δολοφόνο νορβηγό φασίστα Μπρέιβικ.     

Μεγάλο κομμάτι των εκδηλώσεων αφορούσε την μαρξιστική επαναστατική παράδοση, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει ξεκάθαρη αντικαπιταλιστική πρόταση μπροστά στα αδιέξοδα του κοινοβουλευτικού δρόμου – με την εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης και όσον αφορά στη λιτότητα και όσον αφορά στο ρατσισμό. 

Επόμενο βήμα τoυ Νeue Linkswende, που κέρδισε στις γραμμές του αρκετούς νέους συντρόφους-ισσες που συμμετείχαν στο τριήμερο, είναι διαδήλωση ενάντια στις απελάσεις στις 20 Μάη στη Βιέννη».