Γράμματα και σχόλια
“Κλειτοριδεκτομή»: Tι κρύβεται πίσω από τις καταγγελίες

Στις 3 Μαϊου η εισαγγελέας του Άρειου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, έδωσε εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την πρακτική του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων που, σύμφωνα με μια ανώνυμη καταγγελία, λαμβάνει χώρα σε hot spots και μάλιστα έχει πάρει διαστάσεις «βιομηχανίας». Η είδηση αναδημοσιεύτηκε από δεκάδες μέσα, κλείνοντας με τη δήλωση της εισαγγελέως: «πρόκειται περί βαρβαρότητος που δεν δύναται να γίνει ανεκτή από την ευνομούμενη ελληνική πολιτεία». 

Στις 4/5 ο Απόστολος Βεϊζής, γιατρός και διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δήλωσε στην Καθημερινή πως η οργάνωση, στις πάνω από 2 χιλιάδες επισκέψεις της σε καταυλισμούς το 2017, δεν έχει καταγράψει μέχρι στιγμής κανέναν ακρωτηριασμό.

Στην πραγματικότητα η έρευνα δεν διατάχθηκε καν με αφετηρία την ανώνυμη καταγγελία απευθείας. Αφορμή ήταν δημοσίευμα της γνωστής φυλλάδας «Πρώτο Θέμα», στο οποίο «μέλος ΜΚΟ που ασχολείται εδώ και χρόνια με πρόσφυγες και μετανάστες» και που «για ευνόητους λόγους» θέλει να μιλήσει ανώνυμα, «καταγγέλλει» την εμφάνιση μιας βιομηχανίας κλειτοριδεκτομών γύρω από τα σημεία στα οποία ζουν πρόσφυγες. Ακολουθούν γλαφυρές περιγραφές του εν λόγω μέλους για τα όσα έχει δει, καθώς και γενικόλογες αναφορές σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δείχνουν ότι η πρακτική αυξάνεται σε ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της μετανάστευσης όπως αφήνεται να εννοηθεί. Ωστόσο με ένα προσεκτικότερο διάβασμα, τα στοιχεία αυτά (που δεν παρατίθενται στο άρθρο αλλά βρίσκονται στους ιστότοπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου) δεν είναι παρά εκτιμήσεις που έγιναν στο πλαίσιο αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου το 2009 και το 2012 που προβλέπουν δράσεις για την εξάλειψη της πρακτικής αυτής παγκοσμίως.

Δημοσίευμα

Το δημοσίευμα συνοδεύεται επίσης από βίντεο που κάθε άλλο παρά ρεπορτάζ μπορεί να χαρακτηριστεί: πρόκειται για μια συλλογή από φωτογραφίες αρχείου συνοδευόμενες με το ίδιο το κείμενο. Το μακροσκελές άρθρο κλείνει με μια παράγραφο στην οποία «επιχειρηματολογεί» ότι η πρακτική της κλειτοριδεκτομής δεν πρέπει να συσχετίζεται με το Ισλάμ, αφού πρώτα βέβαια έχει κάνει σαφές ότι το δίκτυο το έχουν στήσει «άτυποι ιμάμηδες» και αφορά μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

Το γεγονός ότι ένα τέτοιο άρθρο είναι ικανό να κινητοποιήσει υψηλόβαθμα στελέχη του Άρειου Πάγου και να πάρει διαστάσεις, είναι ενδεικτικό της επιλεκτικής ευαισθησίας της Δικαιοσύνης. Η «ευνομούμενη ελληνική πολιτεία» δεν μπορεί να ανεχθεί τη βαρβαρότητα, λέει η εισαγγελέας, που τόσους μήνες δεν έχει διατάξει την παραμικρή έρευνα για το γιατί αυτοπυρπολήθηκε ο νεαρός Σύριος πρόσφυγας στη Χίο, ποιοι επιτίθενται δολοφονικά σε πρόσφυγες στη Λέρο, κάτω από ποιες συνθήκες πέθαναν άνθρωποι από το κρύο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Λέσβο, ποια στελέχη της αστυνομίας κάνουν τα στραβά μάτια στις επιθέσεις στους μετανάστες εργάτες γης στη Γκορυτσά, για ποιο λόγο δεν καταφέρνουν να επισκεφθούν γιατρό οι έγκυες και οι χρόνια ασθενείς σε όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η κυρίαρχη ενημέρωση, η αστυνομία, η δικαιοσύνη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προσπαθούν να πετύχουν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Να στοχοποιηθούν για ακόμη μια φορά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και να βγει λάδι ο πραγματικός κίνδυνος για κάθε κοινωνία: η ρατσιστική πολιτική της ΕΕ-φρούριο και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Διαβάστε ακόμη: Άσυλο σε όλες τις γυναίκες πρόσφυγες!

Το πρωτοσέλιδο του “Πρώτου Θέματος”, όταν κατασκεύαζε την είδηση για τις φοβισμένες γιαγιάδες του Αγίου Παντελεήμονα που πήγαιναν στα ΑΤΜ συνοδεία χρυσαυγιτών­­