Η άποψή μας
Εμπρός για εργατική εναλλακτική

Απεργιακό “Καραβάνι για την Υγεία” στην Αθήνα, 6/10

Βαδίζουμε προς την Πανεργατική απεργία στις 17 Μάη με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει ότι σε αυτή την ημερομηνία φέρνει στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την “τελευταία” συμφωνία με τους δανειστές. Σε όλους τους εργατικούς χώρους ανοίγουν οι προετοιμασίες για την απεργία και μαζί ανοίγει η συζήτηση για την προοπτική που έχουμε μπροστά μας.

Όσο και να προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εξωραϊσει την κατάσταση, η βαρβαρότητα του νέου αυτού μνημονιακού πακέτου δεν κρύβεται με τίποτα. Όπως μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στη διπλανή σελίδα, η κυβέρνηση συμφώνησε να κυνηγήσει ακόμα μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα (4,5-5% του ΑΕΠ) με αντάλλαγμα να αποκτήσει το δικαίωμα να κάνει φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους! Αν αυτό λέγεται τέλος των μνημονίων και της λιτότητας, τότε η νύχτα λέγεται μέρα.

Δίπλα, όμως, στην κυβερνητική προπαγάνδα έρχεται να σταθεί απεργοσπαστικά και όλο το παλιό μνημονιακό πολιτικό φάσμα. “Δεν βγαίνει τίποτε με τις απεργίες, πρέπει να γίνουν εκλογές για να τους τιμωρήσετε με την ψήφο σας” λένε όλοι οι πολιτικοί απατεώνες από τους Μητσοτάκηδες μέχρι τα υπολείμματα της “κεντροαριστεράς”.

Απεργιακό κίνημα

Το βάρος πέφτει στην Αριστερά πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ για να στηρίξει το απεργιακό κίνημα και να απαντήσει σε όλα αυτά τα ψέματα.

Πρώτα απ' όλα χρειάζεται να είμαστε ξεκάθαροι ότι αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο για το αν περνάνε ή όχι τα μέτρα είναι οι αγώνες του εργατικού κινήματος και όχι τα κουκιά στη Βουλή. Αυτή την αλήθεια την έχουμε μάθει καλά ύστερα από την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ που θα “έσκιζε τα μνημόνια” αν έπαιρνε την πλειοψηφία στη Βουλή. Και είναι μια αλήθεια που ισχύει ακόμη περισσότερο τώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση είναι μνημονιακότερη και από τον Τσίπρα.

Η επιτυχία της Πανεργατικής απεργίας και η κλιμάκωση των απεργιών είναι η μόνη ελπίδα για να μην εφαρμοστούν νέες περικοπές στην υγεία και την παιδεία, στους μισθούς και στις συντάξεις, και νέα ξεπουλήματα σε όλο το δημόσιο. Στα καράβια και στα λιμάνια, στα νοσοκομεία και στα λιγνιτορυχεία θα κριθεί η μάχη και η επιτυχία της Πανεργατικής θα είναι πρόκριμα για όλες αυτές τις αναμετρήσεις.

Αλλά υπάρχει και άλλη μια διάσταση σε αυτή την αντιπαράθεση. Δυναμώνοντας το απεργιακό κίνημα χτίζουμε τη μόνη δύναμη που μπορεί να υλοποιήσει εναλλακτικές λύσεις απέναντι στους μνημονιακούς μονόδρομους του Τσίπρα και του Μητσοτάκη. Η εργατική εναλλακτική απέναντι στα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που βγαίνουν από τον ιδρώτα και το αίμα των εργατών είναι να σταματήσουμε να πληρώνουμε το χρέος. Να προχωρήσουμε σε μονομερή διαγραφή του και να επιβάλουμε εργατικό έλεγχο των τραπεζών φτάνοντας σε ρήξη με όλους αυτούς που ελέγχουν το σύστημα (και τις κυβερνήσεις του) σήμερα: την Ευρωζώνη, την ΕΕ, τους εφοπλιστές, τους Μαρινάκηδες και τους Αλαφούζους, τους Σαββίδηδες και τους Μελισσανίδηδες...

Αυτή είναι μια προοπτική που ανοίγει πραγματικούς εναλλακτικούς δρόμους για να ξεφύγουμε από τη σημερινή μέγγενη. Αξίζει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πάμε σε αυτή την κατεύθυνση. Να κάνουμε σταθμό την Πανεργατική της επόμενης βδομάδας και να συσπειρωθούμε στην Αριστερά που έχει σημαία της την αντικαπιταλιστική ανατροπή.