Εργατικό κίνημα
Τράπεζες: Να πληρώσουν για τις συντάξεις

12/11, Κινητοποίηση στο Μαραθώνιο της Αθήνας

Σε δεύτερη ακόμα μεγαλύτερη σύσκεψη προχώρησε την προηγούμενη Παρασκευή 10/11 η Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων-Συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας. Η Επιτροπή συγκροτήθηκε από τα κάτω με σκοπό να πάρει πρωτοβουλίες για ενέργειες και δράσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει την επίθεση που δέχονται οι τραπεζοϋπάλληλοι της Εθνικής τόσο στις συντάξεις τους, με την κατάργηση του Λογαριασμού επικούρησης ΛΕΠΕΤΕ, όσο και στην διάλυση της κοινωνική ασφάλισή τους με την εξαθλίωση και το ουσιαστικό κλείσιμο του ΤΥΠΕΤ, του ταμείου ασφάλισης των εργαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα. Η Ανοιχτή Επιτροπή θα ξανασυνεδριάσει την Τετάρτη 15/11 στις 4μμ στην ΟΤΟΕ (οδός Βησσαρίωνος 9). 

Πρώτη δράση που αποφάσισε και πραγματοποίησε η Ανοιχτή Επιτροπή ήταν η παρέμβαση την Κυριακή 12/11 στον Μαραθώνιο της Αθήνας στον οποίο η Εθνική Τράπεζα ήταν μέγας χορηγός. “Μέλη της Ανοιχτής Επιτροπής με πανό διαμαρτυρηθήκαμε επικοινωνώντας για πρώτη φορά με έναν κόσμο που έχει ανάλογα προβλήματα. Καθώς η στάση και οι χειρισμοί της συνδικαλιστικής ηγεσίας είναι προκλητικά υποτονικοί το δυναμικό που συγκρότησε την Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα προσπαθεί να συμβάλει στο ξεπέρασμά τους και στη συσπείρωση του κόσμου στην κινηματική κατεύθυνση που απαιτείται.

Η παρέμβαση στο Μαραθώνιο έγινε με σκοπό αφενός να ξεσκεπαστεί η υποκρισία της Τράπεζας που παριστάνει το χορηγό, αφετέρου να γνωστοποιηθεί το ζήτημα σε μια τέτοια μαζική συνάθροιση ανθρώπων και πέτυχε το σκοπό της. Τα επόμενα βήματα είναι η διεύρυνσή της και η υλοποίηση άμεσα παρόμοιων παρεμβάσεων όπου είναι δυνατόν», είπε η Ράνια,  συνταξιούχος Εθνικής Τράπεζας.

«Όλοι καταλαβαίνουμε ότι για να στριμώξεις πραγματικά κυβέρνηση και διοίκηση της Εθνικής, χρειάζεται απεργία που θα νεκρώσει την τράπεζα για πολλές μέρες. Απεργίες επαναλαμβανόμενες με άνοιγμα του απεργιακού ταμείου του Συλλόγου που για κάτι τέτοιες ώρες συστάθηκε και εμείς οι συνταξιούχοι θυμόμαστε καλά γιατί όσα κερδήθηκαν, κερδήθηκαν με αγώνες. 

Και αν οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας όπως ισχυρίζονται και δεν μπορούν, τότε αυτές ανήκουν στους εργαζόμενούς τους και σε όλη την κοινωνία και, μαζί με την περιουσία τους, δεν πωλούνται.

Η πρωτοβουλία έχει σαν στόχο να συνδεθεί με άλλα τμήματα της εργατικής τάξης που δίνουν παρόμοια μάχη όπως οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ που παλεύουν για τον ΕΔΟΕΑΠ, οι Συνταξιούχοι της πρώην Εμπορικής Τράπεζας αλλά και της πρώην Ιονικής Τράπεζας που παλεύουν ενάντια στη διοίκηση της ALPHA Bank με στόχο την κλιμάκωση και το συντονισμό σε απεργιακές κινητοποιήσεις. 

Ένας μεγάλος απεργιακός αγώνας στις τράπεζες είναι ευκαιρία να ανοίξει τη συζήτηση για ένα από τα αιτήματα που έχουμε για την αντικαπιταλιστική διέξοδο από την κρίση, που είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο”, ανέφερε η Ιωάννα Παυλοπούλου, συνταξιούχος Εθνικής Τράπεζας και μέλος της Ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα Εργαζόμενων και Συνταξιούχων.