Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από την Υγεία: Το Καραβάνι της Υγείας στη Νάουσα - Διαδήλωση 8/11

Το Καραβάνι της Υγείας στη Νάουσα, 8/11

Την περασμένη Τετάρτη 8/11 και παρά το γεγονός ότι έβρεχε χωρίς σταματημό η Νάουσα πλημμύρισε από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την υποβάθμιση του νοσοκομείου της πόλης και διεκδικούσαν προσλήψεις και χρηματοδότηση για τη δημόσια Υγεία. Ήταν η πιο πρόσφατη στάση του Καραβανιού για την Υγεία, των απεργιακών διαδηλώσεων που πραγματοποιεί σε όλη τη χώρα το κίνημα των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία.

Η διαδήλωση ξεκίνησε από το νοσοκομείο όπου έγιναν χαιρετισμοί από συνδικαλιστές και φορείς της πόλης. Εκ μέρους του Συντονιστικού των Νοσοκομείων μίλησε ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. 

Μεγάλος ήταν ο αριθμός των μαθητών, καθώς η τοπική ΕΛΜΕ με στάση εργασίας έκλεισε τα σχολεία και κατέβηκε στη διαδήλωση, ενώ και τα μαγαζιά έμειναν κλειστά μετά από απόφαση του εμπορικού συλλόγου, κάνοντας όλη την πόλη να κινείται στους ρυθμούς του Καραβανιού για την Υγεία. Απεργοί έφτασαν από τη Θεσσαλονίκη κι άλλα σημεία της Μακεδονίας.

“Η διαδήλωση είχε πάρα πολύ κόσμο, σχεδόν 2.000 διαδηλωτές” μας είπε ο Φρέντι, μέλος της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ, “Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν με 3ωρη στάση εργασίας κι έτσι κατέβηκαν μαζικά τα σχολεία, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου το ίδιο, σύσσωμη η τοπική κοινωνία έδωσε το παρών. Ακόμα και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που μπορεί να μην είναι και τα πιο αγωνιστικά. Το ζήτημα του νοσοκομείου όμως τους καίει όλους. 

Το νοσοκομείο της Νάουσας υπολειτουργεί κι έχει φτάσει στα πρόθυρα του κλεισίματος. Πάνε να το υποβαθμίσουν σε Κέντρο Υγείας. Ήδη έχουν κλείσει το γυναικολογικό τμήμα, το οφθαλμιατρικό και το παιδιατρικό. Έχω παράδειγμα δικού μας ανθρώπου που πέθανε το παιδί του γιατί εδώ δεν υπήρχε γιατρός και δεν πρόλαβε να πάει στη Βέροια. Τις προηγούμενες ημέρες μαζί με συντρόφους από την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία που συμμετέχουμε στο δίκτυο SOS Bέρμιο, προπαγανδίσαμε τη διαδήλωση και κατηγορηθήκαμε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η διαδήλωση γίνεται 'για να φέρει τον Μητσοτάκη'. Είναι χυδαίο όμως να το λένε αυτό για κόσμο που παλεύει για το δικαίωμά του στην Υγεία”.