Η Αριστερά
100 χρόνια Κόκκινος Οκτώβρης: Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται παντού

Η Μαρία Στύλλου σε εισήγηση στη Θεσσαλονίκη

Ο Γιάννης Μπόλης ήταν εισηγητής στη Θεσσαλονίκη

 

Θεσσαλονίκη

Περίπου 80 άτομα συμμετείχαν στην ημερίδα που πραγματοποίησε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στη Θεσσαλονίκη, για τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη Ρώσικη Επανάσταση. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με προβολή βίντεο και ξενάγηση στο χώρο του Εργατικού Κέντρου, που είχε στηθεί έκθεση με έργα της Ρώσικης Πρωτοπορίας. Η Σόνια Κωτίδου έκανε μια αναδρομή στα διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα της περιόδου, εξηγώντας κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Ο κύκλος των συζητήσεων άνοιξε με θέμα «Η εργατική τάξη και οι Μπολσεβίκοι - η διαλεκτική της νίκης». Την εισήγηση του Πάνου Γκαργκάνα ακολούθησε κουβέντα με μεγάλη συμμετοχή και πολλά ερωτήματα γύρω από τα όσα σηματοδότησε η νικηφόρα σοσιαλιστική επανάσταση και την κατάσταση της εργατικής τάξης σήμερα. Πολλές από τις τοποθετήσεις στάθηκαν σε παραδείγματα γύρω από ζητήματα που αφορούσαν τις μεγάλες αλλαγές και τομές που έφερε ο Κόκκινος Οκτώβρης στην καθημερινότητα των ανθρώπων: την άμεση λήξη του πολέμου, το άπλωμα της δημοκρατίας στους χώρους δουλειάς, την αναγνώριση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των εθνοτήτων που υπέφεραν από τον μεγαλόρωσικο εθνικισμό, την προσπάθεια να χτυπηθεί με αποφασιστικό τρόπο η σεξιστική και ρατσιστική καταπίεση. 

Πλούσια ήταν η κουβέντα που έγινε για τη Ρώσικη Πρωτοπορία και την άνθιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης, παρουσίασε και σχολίασε ένα πανόραμα από τα σημαντικότερα έργα της περιόδου. Ο Γιώργος Γιαννόπουλος, εκδότης του περιοδικού Ένεκεν, στάθηκε περισσότερο στα πολιτικά χαρακτηριστικά της παραπάνω διαδικασίας. Πατώντας πάνω στην παράδοση του επαναστατικού μαρξισμού, αναφέρθηκε στον τρόπο που η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά, ως μια κοινωνική πράξη, στον αντίποδα της καπιταλιστικής λογικής που προσβλέπει σε μια δημιουργία που στερείται οποιασδήποτε κοινωνικής αναφοράς και λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο ως εμπόρευμα. 

Πέρα από τα όσα σημαντικά ανέφεραν οι εισηγητές, στην κουβέντα που ακολούθησε έγινε αναφορά στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έλαβαν χώρα οι παραπάνω εξελίξεις και πιο συγκεκριμένα τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις, τον κοινωνικό αναβρασμό που έχει προκαλέσει ειδικά το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και την τομή που σηματοδοτεί σε καλλιτεχνικό επίπεδο η έννοια της αφαίρεσης και το πέρασμα σε μη αναπαραστατικές μορφές τέχνης. 

Η επόμενη συζήτηση ήταν αφιερωμένη στο ερώτημα “Πώς χάθηκε η επανάσταση”. ¨Έγινε συζήτηση για τους λόγους που οδήγησαν στην ήττα της και την επικράτηση του σταλινισμού. Τέλος, το μονοήμερο έκλεισε με τα διδάγματα που αφήνει σαν παρακαταθήκη η επανάσταση του 1917 στους αγώνες που δίνουμε σήμερα. Την εισήγηση έκανε η Μαρία Στύλλου και με τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν οι τοποθετήσεις συνολικά έφτασαν τις τριάντα εφτά!  Πραγματικά πλούσια συζήτηση.

Γιάννης Μήτζιας


Αλεξανδρούπολη

Με τη συμμετοχή αγωνιστών και αγωνιστριών από μια σειρά εργατικούς χώρους και όλο το φάσμα της αριστεράς πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη η εκδήλωση του ΣΕΚ για τα 100χρονα της Ρώσικης Επανάστασης στην Αλεξανδρούπολη. Ανάμεσά τους εργαζόμενοι σε εργοστάσια της περιοχής και το νοσοκομείο της πόλης, σύντροφοι και συντρόφισσες από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη ΛΑΕ, πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένουν στους αγώνες και τα κινήματα.
 
Αμέσως μετά την εισήγηση, που έκανε ο Τάσος Αναστασιάδης, ακολούθησε πλούσια συζήτηση για την Οκτωβριανή Επανάσταση και τα διδάγματά της στο σήμερα. Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων η ανάγκη να συνεχιστούν τέτοιες συζητήσεις το επόμενο διάστημα που να ανοίγουν τα μεγάλα πολιτικά θέματα, είτε τα τρέχοντα μέτωπα πάλης είτε τα ζητήματα της ιστορίας του εργατικού κινήματος. Το ΣΕΚ θα ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα με συστηματικό τρόπο.
 
Γιώργος Μποτσίδης

Ξάνθη

Πετυχημένο ήταν το μονοήμερο του ΣΕΚ για τα 100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12/11 στο Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης με τη συμμετοχή εργατών, εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών, αγωνιστών από όλη την αριστερά όπως τη Λαϊκή Ενότητα Ξάνθης και Κομοτηνής. Ο χώρος είχε διακοσμηθεί με έκθεση από έργα της Ρώσικης Πρωτοπορίας ενώ πριν τις συζητήσεις έγινε προβολή βίντεο με τα γεγονότα της Ρώσικης Επανάστασης από τον Φλεβάρη στον Οκτώβρη του 1917.
 
Στην πρώτη συζήτηση, που αφορούσε τη σχέση του επαναστατικού κόμματος με την εργατική τάξη, ο ομιλητής Τάσος Αναστασιάδης παρουσίασε σε όλες της τις διαστάσεις την αυτενέργεια των μαζών σε συνθήκες πολέμου και ακραίας εξαθλίωσης, αλλά και την αποφασιστική σημασία της καθαρής στρατηγικής και της ευέλικτης τακτικής των Μπολσεβίκων που οδήγησαν στην ιστορική νίκη του Οκτώβρη. Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκε το ζήτημα της στάσης των αγροτών και των μικροαστικών στρωμάτων, που ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού στη Ρωσία του 1917. 
 
Η δεύτερη συζήτηση για τα “Διδάγματα του Οκτώβρη Σήμερα”, ανέδειξε την επικαιρότητα της επαναστατικής παράδοσης που και τότε έρχονταν αντιμέτωπη με τις κυρίαρχες αντιλήψεις στην αριστερά, και συγκεκριμένα της χρεοκοπημένης Β’ Διεθνούς. Ο “υπεριμπεριαλισμός” και η “ομαλή μετάβαση” στο σοσιαλισμό ήταν οι θεωρίες μιας αριστεράς που εκείνη την εποχή στήριξε τους “δικούς της” ιμπεριαλιστές στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και έγινε σωσίβιο της κρίσης του καπιταλισμού, ιδιαίτερα απέναντι στο συγκλονιστικό διεθνή αντίκτυπο που είχε η επανάσταση στη Ρωσία.
 
Στη συζήτηση που ακολούθησε εκφράστηκε η άποψη ότι υπάρχει κάμψη των οικονομικών αγώνων σήμερα, σημάδι μιας γενικότερης υποχώρησης της ταξικής πάλης. Ζούμε όμως σε μία περίοδο που ο κόσμος συνεχίζει να αναζητά εναλλακτική στα αριστερά της θλιβερής πραγματικότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς επειδή δεν έχει σταματήσει να δίνει μάχες, οικονομικές και πολιτικές. Αυτό σημαίνει δυνατότητες για την επαναστατική αριστερά. Χρειαζόμαστε την ενότητα στη δράση και τη στήριξη των οικονομικών και πολιτικών αγώνων που έχουμε μπροστά μας, που είναι το εφαλτήριο της αυτοπεποίθησης της εργατικής τάξης. Χρειαζόμαστε όμως και το ιδεολογικό ξεκαθάρισμα και το χτίσιμο ενός μαζικού επαναστατικού κόμματος που θα οδηγήσει την τάξη στη νίκη, όπως οι Μπολσεβίκοι τον Οκτώβρη του '17.
 
Παντελής Αποστολίδης

Εκδηλώσεις
100 Χρόνια από την Ρώσικη Επανάσταση

ΒΟΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 18/11 
Θόλος (πανεπιστήμιο) 7μμ – 10μμ
• Η εργατική τάξη και οι Μπολσεβίκοι - η διαλεκτική της νίκης
Γιάννης Σηφακάκης
 
ΠΑΤΡΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 18/11 
ΕΒΕ 6μμ – 9μμ (Αράτου 21, πλ. Όλγας)
• Η εργατική τάξη και οι Μπολσεβίκοι - η διαλεκτική της νίκης
Πέτρος Κωνσταντίνου
 
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΠΕΜΠΤΗ 23/11 
Συνεδριακό Κέντρο Περιφέρειας, στοά Σαρκά, 6μμ – 9μμ
• Η εργατική τάξη και οι Μπολσεβίκοι - η διαλεκτική της νίκης
Κώστας Πίττας
 
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/11 
Εργατικό Κέντρο 5μμ – 9μμ
• Η εργατική τάξη και οι Μπολσεβίκοι - η διαλεκτική της νίκης
Πάνος Γκαργκάνας
• Τα διδάγματα του Οκτώβρη σήμερα
Μαρία Στύλλου
 
ΧΑΝΙΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 25/11
Εργατικό Κέντρο 5μμ – 9μμ
• Η εργατική τάξη και οι Μπολσεβίκοι - η διαλεκτική της νίκης
Πάνος Γκαργκάνας
• Τα διδάγματα του Οκτώβρη σήμερα
Μαρία Στύλλου