Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τα σωματεία

Το ξεκίνημα μιας μεγάλης καμπάνιας ενάντια στον αντισυνδικαλιστικό νόμο αποφάσισε η σύσκεψη που οργάνωσε ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, το απόγευμα της Δευτέρας 13/11. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν αγωνιστές κι αγωνίστριες από μια σειρά εργατικούς χώρους. Μεταξύ άλλων από τα νοσοκομεία Αγ.Όλγα, Αγ.Σάββας, Γεννηματάς, Ερυθρός, από την Ιντρακόμ, τη Γ' ΕΛΜΕ, την ιδιωτική Υγεία, τον επισιτισμό, την ΕΥΔΑΠ, το υπουργείο Ανάπτυξης, τους διοικητικούς του ΕΚΠΑ, τους λιθογράφους, τη ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο). 

Η σύσκεψη αποφάσισε τα πρώτα βήματα της μεγάλης αυτής μάχης, την έκδοση ενημερωτικού 4σέλιδου για τον αντιαπεργιακό νόμο και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργασιακούς χώρους.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Τάσος Αναστασιάδης εκ μέρους του Συντονισμού, ο οποίος ανέφερε το τι προβλέπει ο νόμος, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δηλαδή “την απαγόρευση από τα πρωτοβάθμια σωματεία, του δικαιώματος στην απεργία, καθώς θα χρειάζεται την έγκριση του 50%+1 των μελών για την προκήρυξή της. Όσο κι αν θέλουν να το παίξουν ότι έτσι επιτυγχάνεται η δημοκρατία στα σωματεία, ουσιαστικά στοχεύουν στη διάλυσή τους. Πρωτοβάθμια σωματεία με πανελλαδική εμβέλεια ή σε επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες θα είναι αδύνατο να μαζέψουν το σύνολο των μελών τους σε συνέλευση για να κηρύξουν απεργία με την έγκριση του 50%+1. Είναι μάχη δεμένη με την αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις και τον νέο προϋπολογισμό λιτότητας που ετοιμάζουν. Υπάρχει ο κίνδυνος, επειδή αρχικά ο νόμος δεν αγγίζει δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, να υπερισχύσει η γραμμή της αναμονής και η αντίσταση να περιοριστεί σε κάποια κινητοποίηση τη μέρα της ψήφισης. Χρειάζεται να ξεσηκώσουμε τη βάση, τον κόσμο που εκφράζεται μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Δεν περιμένουμε, ξεκινάμε από τώρα οργανώνοντας την καμπάνια από κοινού με την Πανελλαδική Συνέλευση του Συντονισμού στις 17 Δεκέμβρη”.   

Στη συνέχεια ο Βασίλης Συλαϊδής, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων της Ιντρακόμ, αναφέρθηκε στην ιστορία του ισχύοντος συνδικαλιστικού νόμου, του 1264 καθώς και σε ανάλογες προσπάθειες αντισυνδικαλιστικών νόμων, με τον ν.330 τη δεκαετία του '70 και το άρθρο 4 την επόμενη δεκαετία. Θύμισε επιτυχημένους απεργιακούς αγώνες στην Ιντρακομ, οι οποίοι αν ίσχυε ο νόμος που θέλουν να περάσουν, δεν θα είχαν συμβεί ποτέ.

Ο Βασίλης Μ, μουσικός και μέλος του δικτύου εργαζομένων στον επισιτισμό “Η Καμαριέρα”, τόνισε ότι στόχος δεν είναι μόνο το δυσκόλεμα των απεργιακών αγώνων αλλά ακόμα και της δυνατότητας στο συνδικαλισμό. “Είναι πιθανό σε πολλά πρωτοβάθμια σωματεία οι γραφειοκράτες να διστάζουν να γράφουν καινούργια μέλη προκειμένου να μην ανεβαίνει το όριο για 50%+1”.

Μεγάλη μάχη

Από τη Γ' ΕΛΜΕ η Ντίνα Γκαρανέ σήμειωσε ότι “ο νόμος χτυπάει τη βάση που συμμετέχει στα πρωτοβάθμια και στηρίζει την ηγεσία των ομοσπονδιών, αφού τις απαλλάσει από τις πιέσεις που τις ανάγκαζαν να κινούνται. Είναι μια μεγάλη μάχη και πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλία που να διεκδικεί πανεργατική απεργία”. 

“Ούτε για την κυβέρνηση θα είναι μια εύκολη μάχη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέσεις με κόσμο που έχει δώσει απεργιακές μάχες κι ο οποίος δεν θα συναινέσει εύκολα. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Χρειάζεται ενημέρωση για να μην περάσει η κυβερνητική προπαγάνδα” είπε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο νοσοκομείο Αγ.Όλγα.

Ο Γιάννης Αγγελόπουλος, από τον Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια επεσήμανε ότι ο νόμος πάει χέρι χέρι με την εντατικοποίηση και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. “Είναι ψέμα ότι ο νόμος θα φέρει δημοκρατία στα συνδικάτα γιατί θα αναγκάσει τους εργαζόμενους να πάνε στις συνελεύσεις. Στα νοσοκομεία έχουμε δει λόγω της έλλειψης προσωπικού να μην μπορούν εργαζόμενοι να φύγουν από το πόστο τους να πάνε στη συνέλευση, όπως επίσης και να μπαίνουν εμπόδια στην εγγραφή των συμβασιούχων στα σωματεία”. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έχουν πάρει τα πρωτοβάθμια σωματεία που συμμετέχουν στο Συντονιστικό των Νοσοκομείων για κινητοποίηση στις 29/11 για τους συμβασιούχους και τόνισε ότι ανάλογη προσπάθεια μπορεί να γίνει και για τον αντισυνδικαλιστικό νόμο. 

Ο Μήτσος Αργυροκαστρίτης, μέλος του σωματείου λιθογράφων, θύμισε τις μάχες που δίνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία όλα τα χρόνια του μνημονίου, φτάνοντας να αναγκάζουν τους γραφειοκράτες να κηρύσσουν γενικές απεργίες οι οποίες έριχναν κυβερνήσεις και τόνισε την ανάγκη για απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο νόμο. 

“Είναι ευκαιρία αυτή η επίθεση, για να συνειδητοποιήσουν ακόμα περισσότεροι τη δύναμη των σωματείων. Στην ΕΥΔΑΠ πάμε να οργανώσουμε εκδηλώσεις για αυτή την επίθεση με τίτλο 'Προστατεύοντας το συνδικάτο προστατεύουμε τις ζωές μας”, είπε ο Μανώλης Μαστοράκης από το ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ. 

Η συζήτηση συνεχίστηκε με αρκετές ακόμα τοποθετήσεις και ορίστηκαν οι πρώτες εξορμήσεις και συζητήσεις της καμπάνιας, όπως μπορείτε να δείτε κάτω.