Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Καλοδεχούμενα τα παιδιά των μεταναστών: Σεπόλια - Αγκαλιά αλληλεγγύης

Τα παιδιά της Πακιστανικής Κοινότητας βαδίζουν με τους συμπαραστάτες τους στο σχολείο τους στα Σεπόλια, Κυριακή 12 Νοέμβρη.

Γιορτή υποδοχής τους στην αυλή του σχολείου

 

Μία μεγάλη αγκαλιά αλληλεγγύης για 90 παιδάκια από την Πακιστανική Κοινότητα άνοιξαν εκατοντάδες δάσκαλοι, γονείς, μέλη αντιρατσιστικών κινήσεων και συλλογικοτήτων, την Κυριακή 12 Νοέμβρη στο 144ο Δημοτικό Σχολείο στα Σεπόλια, όπου φέτος για πρώτη φορά, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβούλιου του Δήμου Αθήνας, θα στεγάζεται το σχολείο της Κοινότητας.

Στη συγκέντρωση υποδοχής, την πρώτη μέρα έναρξης των μαθημάτων στο σχολείο, ήταν εκεί με τα πανό τους ο Σύλλογος Δασκάλων Αριστοτέλης, η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, η ΚΕΕΡΦΑ και οι τοπικές Σεπολίων και Ν. Ιωνίας, η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων, ο ΣΥΠΡΟΜΕ, η Λαϊκή Επιτροπή 4ου Διαμερίσματος του ΚΚΕ, η Εργατική Αλληλεγγύη, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας, το Κυριακάτικο σχολείο μεταναστών. Την κινητοποίηση στήριξαν εκτός από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, αλλά και συλλογικότητες του αναρχικού χώρου όπως το Στέκι Δίστομο. Καλέσματα-αποφάσεις συμμετοχής στη συγκέντρωση υποδοχής είχαν βγάλει τις προηγούμενες ημέρες δεκάδες Διδασκαλικοί Σύλλογοι και τοπικές ΕΛΜΕ, καθώς επίσης και η ΔΟΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων Αττικόν και πολλά άλλα. Όλοι μαζί έστειλαν ένα πολύ ηχηρό μήνυμα ότι τα Σεπόλια είναι μια πολυεθνική εργατογειτονιά και δεν χωράνε οι φασίστες και οι ρατσιστές.

Δάσκαλοι και γονείς υποδέχτηκαν τους μικρούς μαθητές με γλυκά και μπαλόνια, ενώ στην αυλή του σχολείου στήθηκε μία μικρή γιορτή υποδοχής. Τα παιδιά καλωσόρισε ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στη Μαρία Ηλιοπούλου Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Αθηναίων, την Στέλλα Πρωτονοταρίου δασκάλα η οποία είχε υποστεί διώξεις όταν το 2009, ως διευθύντρια του 132 Δημοτικού Γκράβας διοργάνωσε μαθήματα σε μετανάστες μέσα στο χώρο του σχολείου, τον Τάκη Κωνσταντακόπουλο Διευθυντή του 144ου δημοτικού, την Αλεξάνδρα Ανδρούσου από την επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση των προσφύγων, τη Γκέλη Αρώνη συντονίστρια του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση των προσφύγων, την Αγγελική Χειμαριού πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων 144ου Δημοτικού, τον Πέτρο Κωνσταντίνου Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Αθηναίων, ο οποίος τόνισε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να μπορούν τα παιδιά να μαθαίνουν τη γλώσσα τους μέσα στο πρωινό ωράριο και τις Κυριακές να μπορούν να παίζουν μαζί με τα άλλα παιδιά, την Αρίμπα Νουρ μαθήτρια και την Ταγκίμπα εθελόντρια δασκάλα. 

Η πρόταση για να γίνει μαζική συγκέντρωση υποδοχής των παιδιών είχε αποφασιστεί στη σύσκεψη που κάλεσε η Πακιστανική Κοινότητα στις 2/11. Μία εβδομάδα νωρίτερα νεοναζί της Χρυσής Αυγής με το μανδύα των “αγανακτισμένων γονέων” είχαν στήσει καρτέρι στο Μετρό Σεπολίων στα παιδιά και τις γυναίκες της Πακιστανικής Κοινότητας που ετοιμάζονταν να αρχίσουν μαθήματα στο χώρο του 144ου δημοτικού σχολείου. Στη συνέχεια προχώρησαν σε απειλές κατά των εκπαιδευτικών και μάλιστα ως αυτόκλητοι “ελεγκτές του νόμου” ζήτησαν να τους επιδειχτούν έγγραφα του Δήμου με τα οποία παραχωρήθηκε το σχολείο στη Πακιστανική Κοινότητα. 

“Ήρθαμε σήμερα εδώ γιατί τις προηγούμενες ημέρες οι χρυσαυγίτες προσπάθησαν να χύσουν το δηλητήριό τους μέσα στο σχολείο και με απειλές στους άλλους γονείς, ενάντια στην απόφαση που πήραν για να έρθουν τα παιδιά της πακιστανικής κοινότητας να φοιτήσουν στο σχολείο”, μας είπε η Άννα από τη Λαϊκή Επιτροπή του 4ου Διαμερίσματος. “Τους προηγούμενους μήνες είχαν βανδαλίσει το γήπεδο στα Σεπόλια, που βρίσκεται η φιγούρα του Γιάννη Αντετοκούμπο. Τους ενοχλεί οποιοσδήποτε είναι διαφορετικού χρώματος και καταγωγής αλλά στην ουσία είναι ενάντια στον εργαζόμενο. Καταδικάζουμε το φασισμό γιατί δε θέλουμε να επικρατεί το μίσος στις γειτονιές μας”.