Στα τέλη Οκτώβρη η Σαουδική Αραβία κέρδισε χώρο στις ειδήσεις επειδή έγινε η πρώτη χώρα που πολιτογράφησε ένα ρομπότ, τη Σοφία. Στα τέλη Σεπτέμβρη τα ΜΜΕ είχαν ξανά θετικές ειδήσεις από το Ριάντ. Οι γυναίκες, που ζουν σε καθεστώς παρόμοιο με χαρακτηριστικά απαρτχάιντ, θα αποκτήσουν από τον Ιούνη του 2018 το δικαίωμα να οδηγούν. Δεν ξέρουμε τι άλλη ευφάνταστη ιστορία είχαν προγραμματισμένη να μας ταΐσουν στα τέλη Νοέμβρη, ίσως κάποιο οικολογικό πάρκο με πλατάνια στο κέντρο της αραβικής ερήμου. Τα γεγονότα κύλισαν με ακανόνιστους ρυθμούς και βγήκε στο φως η πιο αιματηρή και βρόμικη αλήθεια.
Ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα έχουν νοσήσει από χολέρα ως το τέλος της χρονιάς στην Υεμένη λόγω του σαουδαραβικού αποκλεισμού. Ανάμεσά τους 600 χιλιάδες παιδιά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιδημία χολέρας που έχει καταγράψει η διεθνής ιατρική στην ιστορία. Τα σύνορα της Υεμένης κρατούνται εντελώς κλειστά από αέρος, θαλάσσης και ξηράς. Ο εκπρόσωπος των ανθρωπιστικών προγραμμάτων του ΟΗΕ αναγκάστηκε να πει στους δημοσιογράφους την ανατριχιαστική αλήθεια: αυτό που έρχεται στην Υεμένη είναι ο μεγαλύτερος λιμός που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο Οργανισμός. Δεν έχει σχέση ούτε με το λιμό του Σουδάν με δεκάδες χιλιάδες θύματα, ούτε με το λιμό της Σομαλίας με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Στην Υεμένη τα θύματα είναι εκατομμύρια. Από τα 27 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, τα 20 εκατομμύρια πεινάνε κυριολεκτικά. Οι περισσότεροι θάνατοι είναι όχι από τις βόμβες, ούτε καν από την έλλειψη φαρμάκων, αλλά από την αδυναμία, που κάνει τους οργανισμούς ευάλωτους στο παραμικρό, σε ένα απλό κρύωμα.
Αυτή η κόλαση είναι η πραγματικότητα για το τι είναι το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Και ξαφνικά, πριν από μια βδομάδα, ένας πύραυλος του κινήματος των Χούθι (της Υεμένης) έφτασε μέχρι το αεροδρόμιο του Ριάντ, της σαουδικής πρωτεύουσας. Λίγες μέρες αργότερα, ο βασιλιάς Σαλμάν και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ εξαπέλυσαν το μεγαλύτερο κύμα διώξεων στο εσωτερικό του καθεστώτος. Τουλάχιστον 200 μεγαλόσχημοι, ανάμεσά τους 11 πρίγκιπες και κάποιοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου ξηλώθηκαν από τις θέσεις τους και κατέληξαν με συνοπτικές διαδικασίες στη φυλακή.
Ξεκαθάρισμα
Ήταν μια επιχείρηση “κάθαρσης” κατά της διαφθοράς που πήρε και τα εύσημα του Ντόναλντ Τραμπ. Στις μαφίες αντί για “κάθαρση” αυτό λέγεται ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Το μακρύ χέρι του καθεστώτος όμως δεν σταμάτησε εντός των σαουδαραβικών συνόρων. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι κλήθηκε ευσπευσμένα στο Ριάντ και μέσα σε νεφελώδεις συνθήκες παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και δεν έχει επιστρέψει μέχρι στιγμής στο Λίβανο, όπου η κατάσταση είναι εντελώς ασταθής με άγνωστο το μέλλον της κυβέρνησης.
Τι ακριβώς συμβαίνει; Πρώτο κρατούμενο είναι ότι η Σαουδική Αραβία ήταν και είναι το σκληρό κέντρο της αντεπανάστασης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Με σαουδαραβικό χρήμα στήθηκε και σταθεροποιήθηκε το καθεστώς Σίσι που έπνιξε την αιγυπτιακή επανάσταση στο αίμα. Ο σαουδαραβικός στρατός σάρωσε με τα τανκς τους εξεγερμένους στο Μπαχρέιν το 2011, η βασιλική οικογένεια ήταν αυτή που στήριξε στη Συρία τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις τσακίζοντας τον απελευθερωτικό χαρακτήρα της επανάστασης και έριξε τα δίχτυα της στην Υεμένη για να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος. Δεύτερον, στο κενό που έχει δημιουργήσει η ήττα του ιμπεριαλιστικού σχεδίου στο Ιράκ από το 2003 και μετά, η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε ολοένα και πιο έντονη αντιπαράθεση με το Ιράν για το ποιος έχει το πάνω χέρι στην περιοχή. Η Συρία, το Ιράκ, το Κατάρ, η Υεμένη, η Παλαιστίνη και πάντοτε ο Λίβανος μετατρέπονται σε ιρανο-σαουδική διελκυστίνδα. Τρίτον, παρά τις αιματηρές της επιτυχίες στην καταστολή των επαναστάσεων, η Σαουδική Αραβία είδε το Ιράν να βγαίνει κερδισμένο από τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία. Ο Άσαντ βρίσκεται στη θέση του, το Ισλαμικό Κράτος πνέει τα λοίσθια και η ιρακινή κυβέρνηση -υπό την κηδεμονία του Ιράν- πήρε πρόσφατα και τον έλεγχο του Κιρκούκ από τους Κούρδους.
Μέσα σε όλες αυτές τις προκλήσεις, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ πέθανε πριν από σχεδόν δυο χρόνια και ανέλαβε ο Σαλμάν. Δίπλα του αναδείχθηκε πολύ γρήγορα ως διάδοχος ο πρίγκιπας Μοχάμεντ που πήρε τον έλεγχο του στρατού και κάποιοι λένε ολόκληρης της πολιτικής. Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες δημοσίευαν ένα προφητικό σχόλιο εκείνες τις μέρες που έλεγε ότι η αλλαγή ηγεσίας θα αποσταθεροποιήσει τον αραβικό κόσμο και ότι ο Σαλμάν θα στραφεί σε επιθετική και παρορμητική εξωτερική πολιτική. Η αλλαγή στο Ριάντ συνδυάστηκε με την αλλαγή προέδρου στην Ουάσινγκτον και η παρορμητική επιθετικότητα πολλαπλασιάστηκε. Ο ξαφνικός αποκλεισμός του Κατάρ ήταν το πρώτο διεθνές καμπανάκι. Η Σαουδική Αραβία από κατεξοχήν σταθεροποιητικός παράγοντας μετατρεπόταν σε μια δύναμη αλλοπρόσαλλη.
Τώρα ο πρίγκιπας Μοχάμεντ φτάνει να αποσταθεροποιεί το Λίβανο, να δημιουργεί τις συνθήκες για μια νέα επέμβαση του Ισραήλ και για τράβηγμα του Ιράν σε έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο. Και στο μεταξύ η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου τσακώνεται με τον Μητσοτάκη για το αν τα όπλα που πουλάει το ελληνικό κράτος στη Σαουδική Αραβία πρέπει να πάνε μέσω μεσαζόντων ή με άμεση συνεννόηση με τους μαζικούς δολοφόνους των μικρών παιδιών της Υεμένης.