Εργατικό κίνημα
Το “δημοψήφισμα” δεν νομιμοποιεί τη διάλυση

Ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα η παράτυπη και αντικαταστατική διαδικασία με την οποία οι ηγεσίες του ΕΔΟΕΑΠ και των μεγάλων συνδικαλιστικών ενώσεων του Τύπου, επέβαλαν την αλλαγή καταστατικού του ταμείου.

Η αλλαγή καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ ήταν προϋπόθεση προκειμένου να ισχύσουν οι αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει η τροπολογία της κυβέρνησης. Παρότι όμως η όποια αλλαγή καταστατικού σημαίνει ότι προηγείται καταστατική συνέλευση με υψηλό όριο απαρτίας, συζήτηση και ψηφοφορία, η ηγεσία του κλάδου περιορίστηκε σε ένα τριήμερο “δημοψήφισμα”. Είναι προφανές ότι ήθελαν να αποφύγουν με κάθε τρόπο τη δυνατότητα να αποφασίσει συλλογικά ο κλάδος για το μέλλον των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων. Οι αμέσως προηγούμενες εμπειρίες από συνελεύσεις του ΕΔΟΕΑΠ, ήταν αυτές του καλοκαιριού, όπου μαζικά τα μέλη του αυτοδιαχειριζόμενου ταμείου αποφάσιζαν απεργία διαρκείας για τη διεκδίκηση πόρου που θα πληρώνουν τα αφεντικά υπέρ της ασφάλισης των εργαζομένων τους. Το πραξικόπημα ξεκίνησε με τη μη εφαρμογή αυτής της απόφασης κι ολοκληρώθηκε με το τριήμερο “δημοψήφισμα”. 

Οι καταγγελίες από μέλη του ΕΔΟΕΑΠ για το παράτυπο της διαδικασίας δεν περιορίζονται μόνο στην ίδια τη διαδικασία που επιλέχτηκε, αλλά και στον τρόπο διεξαγωγής της. Για απουσία εκλεγμένης εφορευτικής επιτροπής και δικαστικών αντιπροσώπων, για μίσθωση ανέργων προκειμένου να τηλεφωνούν και να πιέζουν ασφαλισμένους να ψηφίσουν ΝΑΙ, για όργιο εκβιασμών, παραπληροφόρησης και τρομοκρατίας του τύπου “αν δεν ψηφίσεις ΝΑΙ, θα χάσεις τη σύνταξή σου” κλπ.

Αποχή

Το μετωπικό σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” και άλλες παρατάξεις κάλεσαν σε αποχή από τη ψηφοφορία. Ψήφο στο ΟΧΙ κάλεσε το ΠΑΜΕ Τύπου. Υπέρ των αλλαγών της κυβερνητικής τροπολογίας ψήφισαν 5.619, Όχι ψήφισαν 350, 115 ψήφισαν λευκό και 43 άκυρο. Από τη διαδικασία απείχε το 40% των ασφαλισμένων.

Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση των εισφορών των εργαζομένων στο 7% επί των αποδοχών και οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται με 5%. Τα δωράκια προς τους εργοδότες άρχισαν με το καλημέρα, καθώς δεν θα υποχρεωθούν να πληρώσουν αναδρομικά από το 2016 – όπως προβλεπόταν αρχικά - το 2% επί του τζίρου που υποτίθεται ότι αντικαθιστά το αγγελιόσημο ως εργοδοτική εισφορά (που προέβλεπε την καταβολή του 20% των διαφημιστικών εσόδων).

Οι παροχές θα υπολογίζονται με βάση τους νόμους της αγοράς και μάλιστα θα αναπροσαρμόζονται σε ετήσια βάση, προφανώς προς τα κάτω, φέρνοντας νέο τσεκούρι σε επικουρικές συντάξεις και παροχές.  Θεσπίζεται ουσιαστικά αυτόματος “κόφτης” στις δαπάνες κι εκτός από την περαιτέρω υποβάθμιση των παροχών πιθανότατα θα σημάνουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού, διοικητικών, υγειονομικών και γιατρών, καθώς και μειώσεις μισθών. Δίνεται θέση στη διοίκηση του ταμείου και δικαίωμα βέτο στους ίδιους τους εργοδότες, βάζοντας έτσι τέλος στον αυτοδιαχειριζόμενο χαρακτήρα του. Δικαίωμα στο εφάπαξ θα έχουν μόνο όσοι ήταν ασφαλισμένοι μέχρι την ψήφιση του νόμου ενώ παρά τα μεγάλα λόγια περί “ανοίγματος του ΕΔΟΕΑΠ” δεν προβλέπεται σαφώς και δεν διασφαλίζεται η κάλυψη των ανέργων του κλάδου, ούτε και των χιλιάδων που εργάζονται με μπλοκάκια, ενώ αποκλείονται και σημαντικές κατηγορίες συνταξιούχων.